Yazın Temelleri: 2024'te Çantanızda Bulunması Gerekenler

TAKİP ET

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte insanlar dışarıda daha fazla vakit geçiriyor. Ancak dehidrasyon, güneş yanığı ve böcek ısırıkları neşeyi öldürebilir. Bunları nasıl önleyebiliriz ve yaz aktivitelerinden nasıl keyif alabiliriz? İyi organize edilmiş bir çanta, yazınızı daha keyifli hale getirecek kolay bir tüyodur. Yazın vazgeçilmezleriyle dolu zarif bir çanta, stil, rahatlık ve hazırlığı bir araya getiriyor.

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte insanlar dışarıda daha fazla vakit geçiriyor. Ancak dehidrasyon, güneş yanığı ve böcek ısırıkları neşeyi öldürebilir. Bunları nasıl önleyebiliriz ve yaz aktivitelerinden nasıl keyif alabiliriz? İyi organize edilmiş bir çanta, yazınızı daha keyifli hale getirecek kolay bir tüyodur. Yazın vazgeçilmezleriyle dolu zarif bir çanta, stil, rahatlık ve hazırlığı bir araya getiriyor.

Bu yaz çantaların vazgeçilmezi

ABD'deki çoğu eyalet en yüksek sıcaklıklarını Temmuz ve Ağustos aylarında kaydediyor. Yoğun yaz sıcağı bizi kendimize daha iyi bakmaya teşvik ediyor ve bu da yazlık temel malzemeleri çantalarımızda taşıyarak yapılabilir. Sadece eşyalarımızı düzenleyerek yaza daha iyi hazırlanabiliriz. Burada bu sezon için birkaç temel konuyu tartışıyoruz.

Güneş kremi

Güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınlar güneş yanığına, ciltte fotohasarlara ve hatta cilt kanserine neden olabilir. Bu nedenle güneş koruyucu çantanızda mutlaka bulunması gereken bir üründür.

Kimyasal ve fiziksel güneş kremleri zararlı UV ışınlarına karşı koruma sağlar ancak her birinin kendi artıları ve eksileri vardır. Kimyasal güneş koruyucu güneşten koruma sağlar ancak hassas cildi tahriş edebilir. Bu arada, fiziksel güneş kremi (güneş kremi) hassas ciltler için çok uygundur ancak ciltte beyaz bir kalıntı bırakabilir. Bu nedenle bazı kişiler kalıntı bırakmayan renkli güneş kremlerini tercih etmektedir. Her durumda, güneş koruyucunun içindekiler hakkında daha fazla bilgi edinmek için etiketleri dikkatlice okuyun.

Güneş koruyucu faktör (SPF) ise dikkatle seçilmesi gereken bir diğer detaydır. SPF 30 veya daha yüksek olan ürünleri kontrol edin.

SPF'li dudak balsamı

Tıpkı yüz güneş kremi gibi, SPF'li dudak balsamı da dudakları güneş ışığının UV hasarından korur. Ancak araştırmalar, çok az kişinin koruyucu dudak balsamı kullandığını göstermiştir. Güneş kremi konusunda farkındalığı artırmak ve SPF'li dudak balsamı kullanmak da cilt kanserini önlemeye yardımcı olabilir. Çantanızda SPF 30 veya daha yüksek bir dudak balsamı bulundurun ve yaz aylarında sık sık uygulayın.


Nemlendirici yüz spreyi

Yaz aylarında yüz derisi susuz, iltihaplı ve yorgun görünebilir. Nemlendirici bir yüz spreyi, genç görünümünü geri kazanmaya yardımcı olabilir. Tipik olarak sprey olarak mevcut olan bazı yüz sisleri, gül, kekik, biberiye veya hindistan cevizi suyu gibi sakinleştirici ve serinletici botanik özlere sahiptir. Yüz spreyi kızarıklığın azaltılmasına ve hassas cildin beslenmesine yardımcı olabilir ve bazı ürünler yaşlanma karşıtı özelliklere sahip bileşenler içerir. Ancak yüz sisleri ve özellikleri hakkında mevcut araştırma verileri ihmal edilebilir düzeydedir. Yüz spreylerini kullanmadan önce güzellik uzmanınıza danışın.

Güneş gözlüğü

Kayak ve trekking gibi açık hava etkinlikleri sırasında gözler kolaylıkla güneşten yanabilir. UV ışınları korneayı veya göz küresinin dış katmanını iltihaplandırabilir ve fotokeratite veya gözde güneş yanığına neden olabilir. Gözdeki güneş yanığı uygun tedavi ile genellikle 72 saat içinde iyileşir. Ancak basit bir adımla gözdeki güneş yanığını önlemek önemlidir. Çerçeveye iyi oturan güneş gözlükleri, güneşten yanmış gözlerin azaltılmasına yardımcı olabili . Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü'nün belirlediği standartlara uygun güneş gözlüğü kullanın. Güneş gözlüklerinizi çantanızda sert bir kutuda saklayın.

El dezenfektanı

Pandemi bitmiş olsa da el dezenfektanı yazın vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. ' Yaz nezlesine ' ve diğer solunum yolu hastalıklarına neden olan virüsler, insanların kalabalık gruplar halinde takılmasıyla bulaşabiliyor. Solunum yolu virüslerinin çoğu damlacıklar yoluyla ve el sıkışırken veya kucaklaşırken insanlarla yakın temas yoluyla yayılır. El dezenfektanları hastalığın yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilir.

Mini parfüm

Mini parfüm vücut kokusunu kontrol etmeye ve gün boyu kalıcı tazelik sağlamaya yardımcı olabilir. Parfüm alerjisi olan kişiler gül veya sandal ağacı özü gibi bitkisel ürünleri değerlendirebilir. Güzellik uzmanınızla konuşun ve ter ve vücut kokusunu kontrol etmek için sizin için doğru seçeneği tartışın.

Kurutma kağıtları

Yağ bezleri yüzdeki sebumu salgılar ve bu da ölü cilt hücreleriyle birlikte gözenekleri tıkayarak sivilceye neden olabilir. Kurutma kağıdı cilt yüzeyindeki yağın azaltılmasına yardımcı olur. Araştırmalar , kurutma kağıdı kullanmanın sebum üretimini azaltmasa da sivilcenin şiddetini azaltabileceğini göstermiştir .

Kurutma kağıdı kullanımına ilişkin net bir öneri yok, ancak sebumu azaltmak için günde iki kez tıbbi olmayan kurutma kağıdı kullanan kişilerin bazı anekdotsal raporları var. Ancak güneş koruyucuyu uyguladıktan sonra kurutma kağıdı kullanmaktan kaçının çünkü bu, güneş koruyucunun etkinliğini azaltabilir.

Mini ilk yardım çantası

Dışarıdayken tıbbi acil durumlar ortaya çıkabilir ve bir ilk yardım çantası acil yardım sağlamaya yardımcı olabilir. Tıbbi yardım birkaç dakika veya saat uzakta olabileceğinden ve zaman çok önemli olduğundan, mini bir ilk yardım çantası kesinlikle gereklidir. Yara bakımı için sete aşağıdaki öğeleri ekleyin:

Bandajlar

Steril gazlı bez pedleri

Merhemler

Bez bant

Soğuk kompres

Ayrıca aspirin, ibuprofen ve antihistaminikler gibi reçetesiz satılan ilaçları da ekleyin. Duruma göre ilk yardım çantasında ilave öğeler gerekebilir; örneğin diyabetli kişilerin glikoz tabletleri veya rutin ilaçlarını almaları gerekebilir.

Yeniden kullanılabilir su şişesi

Açık hava etkinlikleri yaparken susuz kalmamak çok önemlidir . Dehidrasyon ruh hali değişimlerine, zihinsel karışıklığa, kabızlığa ve hatta böbrek taşlarına yol açabilir. Genel olarak konuşursak, yetişkinlerin günde 44 ons sıvıya (su) ihtiyacı vardır . Bu miktar yaşa, cinsiyete ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Yeterli su içtiğinizden emin olmak için yanınızda yeniden kullanılabilir bir su şişesi taşıyın. Dilerseniz yuvarlanarak çantanıza kolayca sığabilen katlanır su şişesini de kullanabilirsiniz. Güvenli içme suyu sağlayan çeşmelerden su şişelerini gerektiğinde periyodik olarak doldurun.

Sağlıklı atıştırmalıklar

Açık hava etkinlikleri açlığı tetikleyebilir ve sağlıklı bir atıştırmalık, fiziksel stresi azaltmada faydalı olabilir. Programınıza bağlı olarak aşağıda listelenen bir veya daha fazla sağlıklı atıştırmalık yanınızda bulundurun:

Protein barı

Taze meyveler

Peynir

olgunlaşmamış soya fasülyesi

Fındık

Yol karışımı

Yaz öğleden sonraları tuzlu hazır atıştırmalıklar yerine havuç, salatalık ve kereviz gibi kesilmiş sebzeler canlandırıcıdır.

Böcek savar

Sivrisinekler ve keneler gibi böcekler ve örümcekler sıtma veya Lyme hastalığı gibi hastalıkları yayabilir . Böcek kovucu kullanmak böcek ısırığı olasılığını azaltabilir . Böcek kovucuların uygulama yöntemi farklılık gösterebileceğinden (örneğin, giysilerin üzerine püskürtmek veya cilde uygulamak) etiket üzerindeki talimatları dikkatlice okuyun . Cilde uygulanan böcek kovucuların Çevre Koruma Ajansı tarafından onaylanmış içeriklere sahip olduğundan emin olun .

Soğutma havluları veya mendilleri

Dışarıdayken özellikle yoğun sıcakta cildinizde ter ve kir birikebilir. Mendiller veya serinletici havlular cildinizdeki teri veya kiri gidermeye ve daha fazla soğumaya yardımcı olabilir . Bazı kişiler sivilceye yatkın ciltler için formüle edilmiş yüz temizleme mendillerini kullanmayı tercih eder. Hassas cilde sahip kişiler için alkolsüz ve kokusuz mendiller de mevcuttur. Kullanabileceğiniz seçenekler hakkında daha fazla bilgi edinmek için yerel veya çevrimiçi eczanenize bakın.

Nemlendirici

Yaz aylarında yoğun sıcaklık ve dehidrasyon cildin parlaklığını kaybetmesine neden olabilir. Nemlendiriciler cildin nemli görünümünü geri kazandırmaya yardımcı olsa da, yağlı nemlendiriciler gözenekleri tıkayabilir, bakteri üremesini kolaylaştırabilir ve sonuçta sivilceye neden olabilir. SPF 30 veya daha yüksek bir hafif nemlendirici kullanın. Bazı kişiler daha pürüzsüz bir görünüm için renkli nemlendirici kullanmayı tercih ediyor.

Yüz maskesi

Eğlence parkları veya sinemalar gibi kalabalık yerleri ziyaret ederken yüz maskesi kullanmak iyi bir fikir olabilir. Pandemi evresinden çıkmış olsak da, koronavirüsün varyantları ve solunum yolu hastalıklarına neden olan diğer patojenler hâlâ varlığını sürdürüyor. Yüz maskesi, özellikle yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf kişilerde hastalıkların bulaşmasını en aza indirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca yüz maskeleriyle ilgili güncel önerileri öğrenmek için yerel ilçe web sitesine bakın.

Taşınabilir fan

Kişisel bir taşınabilir fan, yoğun açık hava aktivitelerinden sonra hızla soğumaya yardımcı olabilir. Bu küçük fanların çoğu şarj edilebilir pillerle 4-5 saat kadar çalışır. Dışarı çıkmadan önce pilleri şarj ettiğinizden emin olun. Taşınabilir fanlar hafiftir, kablosuzdur ve çantanıza kolayca sığabilir. Bazı fanlar ayrıca hızlı soğutmaya yardımcı olan bir sisleme seçeneği de sunar.

Makyaj ürünleri

Sıcak hava terlemeye neden olur ve bu da makyajın lekelenmesine neden olabilir. Bu nedenle yazın vazgeçilmezlerinden biri de havalar sıcakken bile kalıcı olan makyaj ürünleridir. Örneğin suya dayanıklı maskara, çok terlediğinizde bile kirpiklerinizde kalır. Gözenekleri tıkamayan hafif bir nemlendirici kullanın. Ayrıca SPF 30 veya daha yüksek bir hafif fondöten arayın. Eğer makyajınız SPF 30 ve üzeri değilse makyaj yapmadan önce yüzünüze güneş kremi sürün.

Saç aksesuarları

Amerikan Dermatoloji Akademisi Derneği'nin yaz aylarında saç bakımına yönelik önerileri var. Saçı UV ışınlarından korumak için çinko oksit içeren, durulanmayan bir saç kremi kullanın. Ayrıca saçlarınızı geriye doğru toplarken kapalı saç bantları kullanın. Saç tokaları veya kumaş kaplı saç tokaları çantanızda taşımak için harika bir seçenektir. Alternatif olarak saçınızı sıkı çekmeyen bir saç tokası ya da saç tokası da kullanabilirsiniz.

Çantanızda bulundurmanız gereken genel eşyalar

Yaza özel bu eşyaların dışında, bu yaz çantanızda birkaç genel veya dört mevsim sağlık malzemesine ihtiyacınız olabilir. Örneğin pedler veya tamponlar, rutin ilaçlar, lensler, çoraplar ve diğerleri. Kronik ağrılarınız varsa çantanızda ağrı kesici jel taşıyabilirsiniz.

Ayrıca sağlık sigortası kartınızı, doktorunuzun iletişim bilgilerini veya acil durumda iletişime geçilecek kişileri çantanızda bulundurun. Ayrıca, telefonunuzdaki sağlık hizmetleri uygulamalarını incelemek için bir dakikanızı ayırın. Gerekli sağlık hizmetleri uygulamalarını (örn. aktivite takip cihazları, meditasyon) düzenli aralıklarla güncelleyin ve artık kullanılmayan uygulamaları silin.

Çantanızı nasıl organize edersiniz

Düzenli bir çanta, yaz aylarında ve tüm yıl boyunca cildinize ve saçınıza iyi bakmanıza yardımcı olabilir. Çantanızı düzenlemek için birkaç ipucu:

Her gün olmasa da her hafta çantanızı düzenlemeye zaman ayırın. Ziyaret ettiğiniz yere bağlı olarak (örneğin plaj, park, balık tutma), çantanızın içindekilerin değişmesi gerekebilir.

Burada bir yazlık çanta için doğru içerikleri paylaşıyor olsak da yazın cilt bakımı ihtiyaçlarınızı karşılayan daha büyük bir el çantası veya daha küçük bir omuz çantası kullanmayı düşünün.

Güneş kremi, parfüm ve nemlendirici gibi sıvıları saklamak için şeffaf plastik poşetler kullanın.

Çantanızda anahtarlar, kartlar, atıştırmalıklar ve diğerleri gibi öğeler için özel bir yer yoksa, çanta düzenleyici ek parçaları mevcuttur. Sağlık malzemelerinin günlük kullanım eşyalarıyla karışmasının önüne geçilecek. İyi organize edildiğinde çantanız hayal edebileceğinizden çok daha fazla eşyayı taşıyabilir.

Çantanızı düzenli olarak temizleyin ve süresi dolmuş güneş kremi, ilaç ve daha fazlası gibi son kullanma tarihi geçmiş eşyaları atın. Mendil ve el antiseptiği gibi malzemeleri periyodik olarak yenileyin.

Yaz aylarında sağlıklı kalmak zor olabilir. İyi organize edilmiş bir çantaya sahip olmak yoğun sıcaklığın etkilerini en aza indirmemize yardımcı olabilir. Güneş kremi, SPF'li dudak kremi, güneş gözlüğü, nemlendirici yüz spreyi ve el dezenfektanları gibi yazın temel ürünlerini ekleyin. Çantanızda meyve veya kahvaltı barı gibi sağlıklı bir atıştırmalık ve bir su şişesi bulundurun. Ve son fakat bir o kadar da önemlisi, çantanızı günlük programınıza uyacak şekilde sık sık temizleyin ve yeniden düzenleyin.

Healthnews olarak bu yaz çantanızda bulunması gerekenleri merak ediyoruz. Bu makalede önerilen ürünlerden herhangi birini denediniz mi? Yorumlar bölümünde veya sosyal medyamızda #yazçantası etiketiyle bizimle paylaşın.

Cilt tipime uygun güneş koruyucuyu nasıl seçerim?

Güneş kremi her mevsim cilt bakımının vazgeçilmezidir ve bunu dermatoloğunuzla tartışabilirsiniz. Kimyasal güneş kremi güneşten koruma sağlar, ancak içeriği hassas cildi tahriş edebilir. Fiziksel güneş kremi veya güneş kremi mineraller içerir ve hassas cilt tipleri için çok uygundur. Her iki türü de kullanmak istiyorsanız kimyasal ve fiziksel bariyerlere sahip 'hibrit güneş kremi'ni tercih edebilirsiniz. Güneş koruyucunun en az 30 SPF veya üzeri olduğundan emin olun.

Sıcak havalarda makyajımı nasıl sağlam tutabilirim?

Hafif bir nemlendirici ve ardından hafif bir fondöten kullanın. SPF 30 veya daha yüksek bir fondöten ve nemlendirici de UV ışınlarına karşı koruma sağlayabilir. Alternatif olarak SPF 30 veya daha yüksek güneş koruyucu kullanabilirsiniz. Aşırı terleme makyajınızın lekelenmesine veya akmasına neden olabilir. Suya dayanıklı maskara kullanmak lekelenmeyi önleyebilir. Taze bir görünüm için ruj yerine nemlendirici dudak balsamı kullanmayı düşünün.

Çantamda yer tasarrufu sağlayan çok amaçlı ürünler var mı?

Çoklu kullanım ürünleri kesinlikle çantada yer tasarrufu sağlayabilir. Ruj, göz farı ve allık olarak kullanılabilecek çoklu çubuk kullanmayı düşünün. Kullanabileceğiniz çeşitli çok amaçlı ürünleri kontrol etmek için yerel eczanenizi ziyaret edin.

Temel çıkarımlar:

Yaz aylarında yoğun sıcaklar sağlığımızı etkileyebilir. İyi organize edilmiş bir çanta, bu olumsuz etkiyi en aza indirmemize ve cilde iyi bakmamıza yardımcı olabilir.
Güneş kremi, SPF'li dudak balsamı, böcek kovucular, mendiller, sağlıklı atıştırmalıklar ve mini ilk yardım çantası gibi yazın vazgeçilmezlerini çantanızda bulundurun.
Yoğun ısıyla uğraşırken sulu kalmak önemlidir. Yanınızda mutlaka su şişesi bulundurun. Gerekirse katlanabilir bir su şişesini düşünün.
Çantanızı düzenlemek ve günlük aktivitelerinize hazırlamak için zaman ayırın. İyi organize edilmiş bir çanta, sandığınızdan daha fazla eşya taşıyabilir.