Yaş ilerledikçe yalnızlık artıyor

TAKİP ET

Dünya çapında yalnızlığın büyük bir artış gösterdiği bir dönemde, yeni bir araştırma genç ve yaşlı yetişkinlerin en yüksek yalnızlık oranlarını yaşadığını ortaya çıkardı.

Dünya çapında yalnızlığın büyük bir artış gösterdiği bir dönemde, yeni bir araştırma genç ve yaşlı yetişkinlerin en yüksek yalnızlık oranlarını yaşadığını ortaya çıkardı.

Yeni araştırmalara göre yalnızlık yaşam boyunca U şeklinde bir eğri izleme eğiliminde; genç yetişkinlikte ve ileri yetişkinlikte en yüksek zirveye ulaşırken orta yaşta azalıyor.

Bunlar, Salı günü Psychological Science dergisinde yayınlanan, yalnızlık üzerine dokuz boylamsal çalışmanın yeni bir analizinden elde edilen bulgulardır . Northwestern Medicine'den araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, kimin en fazla risk altında olduğunu belirlemek için yalnızlığın yaşam süresi boyunca nasıl değiştiğini belirlemeyi amaçladı.

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde tıbbi sosyal bilimler doçenti olan ilgili yazar Eileen Graham, bir haber bülteninde "Çarpıcı olan şey, yaşlı yetişkinlikte yalnızlıktaki artışın ne kadar tutarlı olduğuydu" dedi. "Yalnızlığın daha kötü sağlıkla ilişkili olduğuna dair çok sayıda kanıt var, bu nedenle kimin yalnız olduğunu ve insanların orta yaştan çıktıkça neden daha yalnız hale geldiğini daha iyi anlamak istedik, böylece bunu hafifletmenin yollarını bulmaya başlayabiliriz."

Araştırmacılar, 20'den fazla ülkeden 13 ila 103 yaşları arasındaki 128.118 katılımcının verilerini analiz etti. Yalnızlığın gidişatını ve yordayıcılarını incelediler ve genç yetişkinlerin yalnızlıkla mücadele etme eğiliminde olduklarını ve yalnızlığın genellikle orta yaşa girdiklerinde azaldığını, daha yaşlı yetişkinlik döneminde ise önemli ölçüde arttığını buldular.

Yeni araştırma, Birleşik Krallık, Almanya, İsveç, Hollanda, Avustralya, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri ve daha birçok ülkeden yapılan çalışmaların analizlerini içeriyor ve yalnızlık sorununun dünya çapında ne kadar yaygın olduğunun altını çiziyor .

Araştırma, yaş dışındaki bazı faktörlerin, bireyin yalnızlık çekme riskini artırdığını ortaya çıkardı. Daha yüksek düzeyde kalıcı yalnızlık yaşadıkları tespit edilenler orantısız olarak kadınlar, daha izole edilmiş, daha az eğitimli, daha düşük gelirli, daha fazla işlevsel sınırlamaya sahip, boşanmış veya dul, sigara içen veya bilişsel, fiziksel veya zihinsel sağlıkları daha zayıf olanlardı.

Mayıs 2023'te ABD Genel Cerrahı, ülkedeki yalnızlık ve izolasyon salgınının yıkıcı etkisi hakkında alarm vermek için bir tavsiye yayınladı .

ABD Genel Cerrahı Vivek Murthy, "Yalnızlık ve izolasyonun önemli sağlık sonuçları göz önüne alındığında, tütün, obezite ve madde kullanım bozuklukları gibi diğer kritik halk sağlığı sorunlarına öncelik verdiğimiz gibi sosyal bağlantı kurmaya da öncelik vermeliyiz" dedi.

Öneriye göre, zayıf veya yetersiz sosyal bağlantının fiziksel sağlık sonuçları arasında yaşlı yetişkinlerde kalp hastalığı riskinde %29 artış, felç riskinde %32 artış ve demans gelişme riskinde %50 artış yer alıyor; sosyal bağlantı eksikliği ise artıyor erken ölüm riski %60'tan fazladır. Danışman, yalnızlık ve tecritin aynı zamanda zihinsel sağlık sorunlarına da önemli ölçüde katkıda bulunduğunu belirtti.

Kuzeybatılı araştırmacıların savunmasız olabilecek kişileri tespit etmeye çalışmasının nedeni tam olarak bu sağlık sonuçlarıdır ve pratisyen hekimlerin, en fazla risk altında olabilecek kişileri belirlemeye yardımcı olmak için düzenli kontroller sırasında yalnızlık düzeylerini de değerlendirebileceklerini söylüyorlar.

Araştırmanın yazarları, genç yetişkinlerin yaşamın bu döneminin geçiş niteliğinden dolayı yalnız olabileceğinden şüpheleniyor. Bunun tersine, orta yaş genellikle iş, evlilik ve çocuklar aracılığıyla gerçekleşen sosyal etkileşimlerle doludur . Yaşlı yetişkinlikte bu sosyal etkileşim fırsatları azalabilir, bu nedenle anlamlı bağlantılar kurmanın yollarını bulmanın insanlar yaşlandıkça özellikle önemli olduğunu söylüyorlar.