Uzmanlar zayıflama ilaçları kullanan gençleri tartışıyor

TAKİP ET

Artan sayıda genç, kilo vermek için Wegovy ve diğer popüler reçeteli zayıflama ilaçlarını kullanıyor. Gençler arasında obezite oranı artarken uzmanlar, ebeveynlerin ve gençlerin bu ilaçları kullanıp kullanmayacaklarına karar verirken dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.

Artan sayıda genç, kilo vermek için Wegovy ve diğer popüler reçeteli zayıflama ilaçlarını kullanıyor. Gençler arasında obezite oranı artarken uzmanlar, ebeveynlerin ve gençlerin bu ilaçları kullanıp kullanmayacaklarına karar verirken dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre obezite, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki beş çocuk ve gençten birini etkiliyor. Obezitenin neden bu kadar çok genci etkilediği açık olmasa da, genetik, ekran başında çok fazla vakit geçirme , daha az fiziksel aktivite ve yüksek kalorili "abur cubur" gıdalara erişim gibi faktörlerin bunda rol oynaması muhtemeldir.

Ocak 2023'te Amerikan Pediatri Akademisi, Klinik Uygulama Kılavuzlarını güncelleyerek gençler arasında obezite tedavisine yönelik cesur bir adım attı. Yeni Kılavuz, doktorların 12 yaş ve üzeri obezite hastası ergenlere diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra kilo verme ilaçları sunmayı düşünmelerini öneriyor.

Şu anda Wegovy (semaglutide), Saxenda (liraglutide), orlistat ve Qsymia (phentermine ve topiramat), 12 yaşın üzerindeki çocuklar ve gençler için FDA onaylı kilo verme ilaçlarıdır.

Araştırmalar bu ilaçların gençlerin kilo vermesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Örneğin, bir çalışma semaglutid kullanan obez ergenlerin neredeyse yarısının artık obezite kriterlerini karşılamayacak kadar kilo verdiğini buldu.

Bu kilo verme ilaçları etkili olduğundan, daha fazla sağlık hizmeti sağlayıcısı bunları gençlere reçete ediyor. NBC raporuna göre PurpleLab analizi, sağlık çalışanlarının 2023 yılında 12 ila 17 yaş arası çocuklara yaklaşık 4.000 semaglutid reçetesi yazdığını ortaya çıkardı.

Yine de kilo verme ilaçları risk taşıyabilir ve Healthnews'in görüştüğü uzmanlar, bu ilaçların kullanımının ergen obezitesi için en iyi strateji olmayabileceği konusunda uyarıyor.

Gençler Wegovy gibi zayıflama ilaçları kullanmalı mı?

New York City ve Connecticut'ta ofisleri bulunan üçlü kurul onaylı tıbbi zayıflama doktoru Sue Decotiis, Healthnews'e, bir gencin diyabet gibi tıbbi bir sorunu varsa veya obeziteyle mücadele ediyorsa Wegovy gibi kilo verme ilaçlarının kullanılabileceğini söylüyor . çözüm. Ancak bu ilaçlar hiçbir zaman obezitesi olan gençlerin tedavisinde ilk seçenek olmamalıdır.

Amerikan Dahiliye Kurulu, Amerikan Yaşlanma Karşıtı Tıp Akademisi ve Amerikan Obezite Tıbbı Kurulu tarafından kurul onaylı Decotiis şöyle diyor: "Yapacağım ilk şey, genci temel metabolizma hızlarını görmek için bir taramaya tabi tutmaktır. ve insülin seviyeleri. Çocuklar genellikle hızlı bir metabolizmaya sahiptir, bu nedenle onların metabolizmalarını ve insülin seviyelerini görmek, ilaca gerçekten ihtiyaç duyup duymadıkları konusunda bana bir fikir verebilir."

HCG Enstitüsü'nde birinci basamak hekimi ve DKMD Consulting'in CEO'su ve kurucusu Danielle Kelvas da aynı fikirde.

Kelvas, Healthnews'e şunları söyledi: "FDA, Ozempic ve Wegovy'yi 12 yaşın üzerindeki çocuklar için onaylamış olsa da, ben çocuğuma kilo verme ilacı vermeden önce BÜYÜK bir duraklama yapardım. Henüz çocuklarda araştırılmadı, bu yüzden gerçekten kazandık." Uzun vadeli etkilerini birkaç yıl daha bilmiyorum."

Amerikan Pediatri Akademisi Klinik Uygulama Kılavuzları, çocukluk çağı obezitesinin artan oranı nedeniyle gençlerin Wegovy ve diğer kilo verme ilaçlarını kullanmasının uygun olduğunu söylerken, Kelvas'ın potansiyel riskler nedeniyle çekinceleri var.

Kelvas, "Risk-fayda oranı kısmen bu öneriyi yönlendirdi" diyor. "Fakat ben şahsen, çalışmalar tamamlanmadan FDA onayına izin vererek acele ettiğimizi hissediyorum. Umarım bu süreçte hiçbir çocuk zarar görmez."

Kelvas ayrıca gençler arasında kilo verme ilacı kullanımından gerçekten kimin yararlandığı konusunda da endişeli.

Parayı takip edin; 6 yaşındaki çocukların bu ilaçları almasına izin vermekten en çok kim faydalanacak? Onlara sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını öğretmek yerine, onlara çok küçük yaşlardan itibaren haplara nasıl güvenebileceklerini gösteriyoruz. Bunu destekleyemem, özellikle de savunmasız bir nüfus oldukları ve buna rıza gösteremeyecekleri için.

Danielle Kelvas, MD

9amHealth'in Baş Tıbbi Memuru Avantika Waring, MD , Healthnews'e, çocukları ve gençleri bu ilaçlarla tedavi etmenin agresif görünse de yaşamı değiştirebileceğini söylüyor. Dolayısıyla, riskleri faydalara karşı tartmak yeterli olacaktır.

Waring, bir gencin diyet ve egzersiz gibi doğal yaklaşımlarla kilo verme mücadelesi vermesi durumunda ve kilosunun yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediğini veya onları gelecekte kalp krizi gibi ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlar açısından yüksek risk altına soktuğunu açıklıyor. hastalık varsa, o zaman çocuk doktoru kilo kaybı için ilaç tedavisinin doğru karar olduğuna karar verebilir.

Yine de Waring şu uyarıda bulunuyor: "Bu popülasyonda bu ilaçlarla ilgili uzun vadeli verilerimiz yok ve bunları ne kadar uzun süre kullanırsak yetişkin popülasyonda bazı ciddi yan etkiler görüyoruz, bu yüzden bu ilaçları kullanma şeklimizde dikkatli olmamız gerekiyor." İlaçlar genç kuşaklara reçete ediliyor."

Waring, kemik yoğunluğunun azalması gibi bilinen bazı yan etkilerin ergenler için belirli endişelere yol açtığını söylüyor. Bunun nedeni, bu yaşların genellikle önemli bir büyüme dönemi yaşadıkları ve güçlü kemikler için gerekli besinlere ihtiyaç duydukları yaş olmasıdır.

Waring, "Bu büyümeyi potansiyel olarak etkileyebilecek bir ilaca başlamanın, gencin fiziksel gelişimi üzerinde kalıcı etkileri olabilir" diye ekliyor.

Gençlere zayıflama ilacı vermenin riskleri

Gençlerde semaglutid kullanımının uzun vadeli sağlık etkilerine ilişkin bilinmeyenlerin yanı sıra Decotiis, bu ilaçların yeme bozukluğu (ED) veya zihinsel sağlık sorunu olan ergenler için en iyi seçim olmayabileceğini söylüyor .

Decotiis, "ED hastası gençlere GLP-1 reçete edilmemelidir. Eğer durum buysa, bir akıl sağlığı uzmanına başvurmaları gerekir" diyor.

Kelvas ayrıca semaglutid ve benzeri kilo verme ilaçlarının yeme bozukluğu olan veya ED'li gençler için uygun olup olmadığını da sorguluyor.

Gençler artan oranda düzensiz yeme (yeme bozuklukları) ile mücadele etmektedir. Peki onlara kilo verme ilaçları sağlarsak, kötüye kullanım potansiyelleri göz önüne alındığında yeme bozukluklarında ve olumsuz olaylarda bir artış görecek miyiz? Bu ilaçları çocuklara verme konusunda hiç iyi hislerim yok.

Danielle Kelvas, MD

Waring, Healthnews'e olası olumsuz sağlık etkilerinin yanı sıra, bu ilaçların gençlerde kullanımına ilişkin risklerden bazılarının vücut güveni sorunlarını da içerebileceğini söyledi.

Waring, "Topluluk olarak belirli vücut tiplerini damgalamaktan veya çocukları ve gençleri utandırmaktan kaçınmak çok önemli" diye açıklıyor. "Bu ilaçları kullanmanın veya metabolik cerrahi geçirmenin amacı sağlığı iyileştirmektir ve zararlı vücut standartlarını sürdürmek yerine hastalıkları tedavi etmeye odaklanmalıyız."

Waring, vücut kitle indeksi yüksek olan, hâlâ sağlıklı ve aktif olan çocuk ve ergenlerin, boyutları ne olursa olsun bedenlerini kucaklayacak özgüvene sahip olmaları gerektiğini söylüyor.

Gençler için ilaçsız kilo verme stratejileri

Gençler arasında semaglutid ve diğer reçeteli kilo verme ilaçlarının kullanımındaki artışa rağmen, bu ilaçlara erişimi olmayan gençlerin yaklaşık %10'u, kilo vermek için potansiyel olarak zararlı reçetesiz zayıflama ürünleri kullanmıştır. Bu nedenle, vücut kitle indeksi (BMI) yüksek veya obezitesi olan gençler arasında kilo verme çözümü bulma isteği yüksek olabilir .

Yine de Healthnews'in görüştüğü uzmanlar, kilo verme konusunda daha sağlıklı yaklaşımların olduğunu söylüyor . Ve bu stratejiler esasen yaşam tarzı ve beslenme değişikliklerine indirgeniyor.

Decotiis, "Sağlıklı beslenme ve egzersiz" diyor. "Gençlerin ebeveynleri tarafından denetlenmeleri gerekiyor. Doğru yemek seçimlerini yapma ve sağlıklı alışkanlıklar oluşturma konusunda onların rehberliğine ihtiyaçları var. GLP-1 kullanan ve gerçekten ihtiyacı olmayan bir gençten daha uygun olan pediatrik beslenme doktorları var. BT."

Kelvas, ebeveynleri, reçeteli zayıflama ilaçları almadan önce çocuklarının yeme alışkanlıklarını değerlendirmeleri ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmaları konusunda uyarıyor.

"Egzersiz yapıyorlar mı, spora mı katılıyorlar? Ekran başında geçirdikleri süreye ve uyku hijyenine dikkat ediyor muyuz? Sosyoekonomik sınıflar arasında gıda kalitesi ve miktarı açısından ciddi farklılıklar olduğunu biliyorum. Her nasılsa, bir çocuğu pop-up beslemek daha ucuz hale geldi. Salata yerine tart" diyor Kelvas.

Waring, gençlerin ilaca yönelmeden önce sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve fiziksel aktiviteyi artırmak gibi doğal ve daha kanıtlanmış yaklaşımlara öncelik vermesi gerektiğini kabul ediyor.

Waring, "Özellikle büyüdükçe, sayıyı büyük ölçüde değiştiren hızlı düzeltmelere başvurmak yerine genel sağlık ve refaha odaklanmak ve ilerlemeyi kutlamak önemlidir" diye açıklıyor. "Ergenlerde hormonlar değiştikçe kilo sürekli dalgalanıyor, bu da doğal çözümleri kilo verme ilaçlarına en iyi alternatif haline getiriyor."