Uyurken düşük oksijen seviyesinin nedenleri

TAKİP ET

İyi bir gece uykusu çekmekten ve yenilenmiş hissederek uyanmaktan daha iyi bir şey yoktur. Ancak birçok insanın ihtiyaç duyduğu dinlenmeyi almasını engelleyen uyku sorunları vardır. Gece hipoksemisi, uyku sırasında kandaki oksijen seviyesinin çok düşük olduğu bir durumdur ve altta yatan bir tıbbi sorunun sonucudur. Bu durum ve bunun nasıl yönetileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek, uykunun ve genel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

İyi bir gece uykusu çekmekten ve yenilenmiş hissederek uyanmaktan daha iyi bir şey yoktur. Ancak birçok insanın ihtiyaç duyduğu dinlenmeyi almasını engelleyen uyku sorunları vardır. Gece hipoksemisi, uyku sırasında kandaki oksijen seviyesinin çok düşük olduğu bir durumdur ve altta yatan bir tıbbi sorunun sonucudur. Bu durum ve bunun nasıl yönetileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek, uykunun ve genel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Gece hipoksemisi nedir?

Hipoksemi, kandaki oksijen seviyesinin normalden düşük olmasıdır . Bu durum gece boyunca kişi uykudayken meydana geldiğinde buna gece hipoksemisi denir.

Sağlıklı kandaki oksijen seviyeleri genellikle %95-100 arasında değişir. Normalde insanların uyurken oksijen düzeyinde küçük bir düşüş olması beklenir . Bununla birlikte, belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler için bu seviyeler çok düşük düşebilir; kişi uykudayken kan oksijen seviyeleri %90'ın altında veya %90'a eşit olduğunda bu, gece hipoksemisi olarak tanımlanır.

Uykunuzu nasıl etkiler?

Yenilenmiş hissederek uyanmak ve günlük işler için yeterli enerjiye sahip olmak, sağlıklı uykunun belirtileridir. Ancak gece hipoksemisine yol açan bir durumunuz varsa uykunuz o kadar da iyi olmayabilir. İşte nedeni:

Uykunun bölünmesine neden olabilir . Vücudun düşük oksijen seviyelerine verdiği doğal tepki, solunum çabalarını artırmak ve bireyin daha fazla oksijen almasına yardımcı olmak için kısmi uyanmaları teşvik etmektir.

Kendinizi aşırı yorgun hissetmenize neden olur . Uyku sırasında hipoksemisi olan bazı kişiler gündüz aşırı uykululuk , yorgunluk ve sinirlilik gibi gündüz semptomları yaşarlar .
Uyurken düşük oksijen seviyelerinin nedenleri

Hipoksemi kendi başına gerçekleşmez; bu başka bir tıbbi sorunun sonucudur . Genel olarak konuşursak, akciğerlerdeki verimli gaz değişimini veya vücuttaki kan akışını etkileyen herhangi bir durum, hipoksemiye neden olabilir.

Gece hipoksemisinin nedenleri şunlardır:

Obstrüktif uyku apnesi (OSA)

Obstrüktif uyku apnesi (OSA), boğazın arka kısmındaki kasların uyku sırasında çok fazla gevşediği yaygın bir durumdur. Bu, hava yolunu tıkar veya daraltır, havanın akciğerlere ulaşmasını zorlaştırır. OSA'lı kişiler gece boyunca tekrar tekrar nefes almayı bırakırlar. Sonuç olarak kandaki oksijen miktarı sürekli olarak azalır.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)

KOAH, akciğerleri etkileyen ve nefes almayı zorlaştıran bir grup hastalıktır. KOAH'lı bireyler sıklıkla OSA gibi uykuyla ilişkili solunum bozukluklarıyla uğraşırlar ve bu da KOAH'lı kişilerin %70'e varan kısmında mevcut olan gece hipoksemisine yol açar . Genel olarak KOAH ne kadar şiddetli olursa, gece hipoksemisi yaşama olasılığı da o kadar artar.

Bilim insanları hala KOAH'lı kişilerin uyku sırasında kan oksijen seviyelerinin neden düştüğünü anlamaya çalışıyor.

Orak hücre hastalığı

Orak hücre hastalığı, kırmızı kan hücrelerinin şeklini ve özelliklerini değiştiren bir grup hastalıktır. Anormal kırmızı kan hücreleri toplanır ve kan akışında tıkanmalara neden olarak dokulara oksijen dağıtımını engeller. Bu hastalıkta kan hücreleri normalden daha erken ölür, bu da kansızlığa yol açarak kansızlığa neden olur.

Orak hücre hastalığında vücutta oksijeni taşıyacak kadar sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığından organlara ve dokulara daha az oksijen ulaşır.

Orak hücre hastalığı olan bireylerin, gece hipoksemisine yol açan OSA gibi uykuyla ilişkili solunum problemleri yaşaması yaygındır. Gördüğümüz gibi OSA, kan dolaşımına giren oksijen miktarını azaltarak gece hipoksemisine katkıda bulunabilir.

Ancak hem yetişkinlerde hem de OSA'sı olmayan orak hücre hastalığı olan çocuklarda gece hipoksemisi bulundu .

Kalp İşlevi

Ciddi kalp sorunları olan bazı kişilerde geceleri düşük kan oksijen seviyeleri görülür. Kalp yetmezliği olan 183 hastayla yapılan bir çalışmada neredeyse %83'ünde gece hipoksemisi vardı.

Kalp yetmezliği olanlarda kalp kanı etkili bir şekilde pompalayamaz . Bu, akciğerlerde sıvı birikmesine neden olabilir ve bu da normal oksijen ve karbondioksit değişimini engelleyebilir. Sonuç olarak, sıvının yeniden dağıtılması nedeniyle özellikle uyku sırasında uzanırken kandaki oksijen seviyeleri azalabilir.

Ek olarak, kalp rahatsızlığı olan birçok insanda OSA gibi uykuyla ilişkili solunum bozuklukları da bulunabilir ve bu da gece hipoksemisine yol açabilir.


Nöromüsküler bozukluklar

Bazı nöromüsküler bozukluklar nefes almaktan sorumlu kasların zayıflamasına neden olur. Sonuç olarak, akciğerler tam olarak genişleyip büzülemez, bu da özellikle uyku sırasında yüzeysel nefes almaya ve kanın zayıf oksijenlenmesine yol açar.

Yüksek irtifa

Vücudumuz, deniz seviyesinden en az 2.400 metre veya 8.000 feet yüksek yerler gibi yüksek rakımlarda mücadele eder. Yüksek irtifalarda hava basıncı düşüktür, yani nefes almak için daha az oksijen bulunur , dolayısıyla nefes darlığı yüksek irtifanın normal bir etkisidir.

Uyku sırasında solunum yavaşlar ve yeterli oksijen seviyesini korumak daha zor olabilir. Neyse ki bölgede birkaç gün geçirmek genellikle nefes alma üzerindeki olumsuz etkileri azaltır.

Uyku pozisyonu

Bazı kanıtlar, dağlık bölgelerde yaşayanların kanındaki oksijen seviyelerinin, uyurken sırtüstü yatarken olduğundan otururken veya ayakta dururken daha iyi olabileceğini gösteriyor. Ancak ovalık bölgelerde yaşayan insanlarda sırt üstü uyumanın kandaki oksijen seviyesini etkilediğine dair hiçbir kanıt yok.

Sırt üstü yatmak OSA'yı kötüleştirebilir ve bu da kandaki oksijen seviyesinde düşüşlere neden olabilir. Eğer OSA'nız varsa, yan yatmak gibi farklı uyku pozisyonlarını denemeyi düşünün .

Gece hipoksemisi belirtileri

Literatürde gece hipoksemisi ile spesifik semptomlar arasında doğrudan bir bağlantı kurmak mümkün değildi. Ancak düşük oksijen seviyelerinin , odaklanma zorluğu, aşırı yorgunluk, kaygı, nefes darlığı, hızlı nefes alma ve kalp atış hızı değişiklikleri gibi kişi uyanıkken fark edilmesi daha kolay olan çeşitli semptomlara neden olabileceğini biliyoruz .

Cildinizin veya dudaklarınızın maviye döndüğünü fark ederseniz, kafanız karışmaya başlar ve hızlı kalp atışları ve nefes alma hissederseniz hemen tıbbi yardım alın .

Nasıl teşhis edilir?

Gece hipoksemisi tıbbi bir durum olarak değil, altta yatan bir sağlık sorununun işareti olarak kabul edilir. Doktorların, bir kişinin uyurken kanında düşük oksijen seviyesi olup olmadığını kontrol etmek için farklı yöntemleri vardır:

Sürekli nabız oksimetresi. Uyurken parmağınıza veya kulak memenize nabız oksimetresi adı verilen küçük bir cihazın takılmasını içerir. Bu cihaz kanınızdaki oksijen doygunluğu seviyelerini ölçer.
Arteriyel kan gazı (ABG). Bir arterden alınan kandaki oksijen ve karbondioksiti ölçen bir test.
Polisomnografi (PSG). doktorların gece hipoksisine yol açabilecek OSA gibi uyku bozukluklarını teşhis etmek için kullandıkları bir testtir. PSG, uyku sırasında beyin dalgalarınız, kalp ve nefes alma hızınız, göz ve bacak hareketleriniz gibi çeşitli vücut fonksiyonlarını kaydeder. Ayrıca kanınızdaki oksijen seviyelerini izlemek için nabız oksimetresini de içerebilir.

Gece hipoksemisinin tedavisi

Gece hipoksemisi çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir ve bunu düzeltmek, altta yatan nedenlerin ele alınmasını gerektirir. Yönetim, durumun nedenine ve ciddiyetine bağlı olacaktır ve çeşitli tedavileri ve ilaçları içerebilir.

Ek oksijen

Ek oksijen tedavisi, KOAH, astım ve zatürre gibi solunum bozuklukları olan kişilere ekstra oksijen sağlar. Oksijen tankları veya yoğunlaştırıcılar yoluyla verilir ve kandaki oksijen seviyelerinin iyileştirilmesine yardımcı olur.

Sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP)

CPAP makineleri OSA gibi uykuyla ilişkili solunum sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Uyurken taktığınız bir maske aracılığıyla sürekli bir hava akışı sağlayarak çalışırlar. Bu hava basıncı, solunum yollarının açık kalmasına yardımcı olur, nefes almadaki duraklamaları ve dolayısıyla oksijen seviyesindeki azalmaları önler.

Solunum yardım cihazları

Non-invaziv ventilasyon (NIV), nöromüsküler bozuklukları olan kişilerin daha iyi nefes almasına yardımcı olabilir. Endotrakeal entübasyon gibi invaziv prosedürler kullanmak yerine, bir makine yüz veya burun maskesi aracılığıyla havayı iletir. NIV, solunum verimliliğini artırabilir ve sonuç olarak kan oksijenlenmesini optimize etmeye yardımcı olabilir.

İlaçlar

Gece hipoksemisinin nedenlerine bağlı olarak doktorunuz bunu tedavi etmek için ilaçlar reçete edebilir. Örneğin beta agonist adı verilen ilaçlar akciğer hastalıklarını tedavi etmek için kullanılabilir. Solunum yollarının etrafındaki kasları gevşeterek nefes almayı kolaylaştırarak çalışırlar.

İpratropium bromür ve tiotropium gibi inhale antikolinerjik ilaçlar hava yollarını genişleterek KOAH'ın yönetilmesine yardımcı olur.

Metilprednizolon gibi kortikosteroidler bazı solunum yolu hastalıkları olan kişilere de reçete edilebilir.

Önleme stratejileri

Gece hipoksemisinin önlenmesi genellikle buna neden olan sağlık durumunun yönetilmesini ve OSA gibi uyku sırasında düşük oksijen seviyeleriyle ilişkili hastalıkların gelişmesi için risk faktörlerinin en aza indirilmesini içerir. Bunu yapmanın olası yolları arasında sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve sigara, alkol ve sakinleştirici maddelerden kaçınmak yer alabilir.

Gece hipoksemisinin komplikasyonları

Kandaki oksijen seviyesi çok düştüğünde organlar ve dokular düzgün çalışması için yeterli oksijeni alamaz. Biz buna hipoksi diyoruz ve uzun süre devam etmesi halinde ciddi hasarlara neden olabiliyor. Gece hipoksemisinin olası bazı komplikasyonları şunlardır:

Kardiyovasküler etkiler . Geceleri düşük oksijen , OSA'lı kişilerde yüksek tansiyonla ilişkilendirilmiştir .

Kognitif bozukluk . Uyku sırasında kandaki düşük oksijen seviyesi gün içinde kendinizi aşırı yorgun hissetmenize neden olabilir , odaklanmanızı, sorunları çözmenizi ve bir şeyleri hatırlamanızı zorlaştırabilir.

Yaşam kalitesinin azalması. OSA gibi uyku sırasındaki solunum sorunları kandaki oksijen seviyelerini düşürebilir. Bu, uyku kalitenizi bozabilir, gündüzleri zorluklara ve yaşam kalitenizin düşmesine neden olabilir.

Güncel araştırma

Araştırmacılar, kalp atış hızı, nefes alma ve oksijen seviyeleri dahil olmak üzere gerçek zamanlı fizyolojik verileri izlemek için giyilebilir teknolojiyi kullanıyor . Bu yöntem potansiyel olarak uyku apnesi, düzensiz kalp ritimleri ve gece hipoksemisi gibi sağlık sorunlarının tespit edilmesine yardımcı olabilir.

Bir diğer bilim insanı grubu ise OSA ve gece hipoksemisi gibi faktörleri göz önünde bulundurarak kalp hastalıklarını öngörmeye ve erken müdahaleleri kolaylaştırmaya yardımcı olabilecek yapay zeka modellerini kullanıyor.

Kanınızdaki oksijen seviyesi uyku sırasında çok düşerse, bu muhtemelen sağlığınızda bir sorun olduğu anlamına gelir. Gece hipoksemisi çeşitli sağlık durumlarını gösterebilir. Bunlardan bazıları fiziksel ve zihinsel sağlığınız açısından ciddi sonuçlar doğurabilir; bu nedenle bunları göz ardı etmemek en iyisidir. Uyku kesintileri veya gündüz yorgunluğu gibi gece hipoksemisi belirtileri yaşıyorsanız tıbbi yardım almanız önemlidir.


Uyurken tehlikeli derecede düşük oksijen seviyesi nedir?

Gece hipoksemisi yaşayan kişilerde sıklıkla akciğer hastalıkları olduğundan ve oksijen seviyeleri genellikle normalden düşük olduğundan buna cevap vermek zordur. Sağlıklı ve oksijen satürasyonu %99 olan biri, %95'e düştüğünde bir şeylerin ters gittiğinden şüphelenebilir ve KOAH gibi belirli rahatsızlıkları olan kişilerin kanındaki oksijen seviyeleri %89'da normal kabul edilebilir.

Uyurken oksijen seviyelerinin düşmesi yaygın mıdır?

Evet. Uyku sırasında oksijen seviyelerinin hafifçe düşmesi normaldir ancak ciddi düşüşler tıbbi bir durumun işareti olabilir.

Oksijen seviyesini artırmak için uyumak için en iyi pozisyon hangisidir?

Obstrüktif uyku apneniz varsa, iyi oksijen seviyelerini teşvik etmek için genellikle en iyi pozisyon olarak yan yatmanız önerilir.

Temel çıkarımlar:

Gece hipoksemisi, kandaki oksijenin normal seviyelerin altına düşmesi ve uyku sırasında da bu şekilde kalmasıdır.

Gece hipoksemisiyle ilişkili tıbbi durumlar gündüz aşırı yorgunluğa neden olabilir.

Gece hipoksemisinin nedenleri arasında obstrüktif uyku apnesi, akciğer hastalığı, orak hücre hastalığı ve kalp hastalığı bulunur.

Gece hipoksemisinin tedavisi buna neden olan durumun tedavisini içerir.