Urfa gureğh çoban köpeklerinin tanıtımı neden yapılmıyor?

TAKİP ET

Güreğh çoban köpeklerine ilişkin Ajans Balıklıgöl ve Hilvan TV mikrofonlarına konuşan Şanlıurfa Gureğh Çoban Köpekleri Derneği Başkanı Yunus Emre Kılıç, gureğh çoban köpeklerinin tanıtılması ve soyunun korunması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Tarihi 12 Bin yıl öncesine dayanan kadim kent Şanlıurfa’ya has gureğh çoban köpeklerinin soyunun tükenmemesi için yetkili kurumlar tarafından çalışma başlatılması bekleniyor.
Şanlıurfa sadece kültürel değerleriyle değil; aynı zamanda coğrafyası ve bu coğrafyada yaşayan canlılarla da dünyada eşsiz şehirler arasında yer alıyor. Canlılar arasında birçoğunun özellikle önemli ve sayısı bir hayli azalanların Şanlıurfa’ya ait olması kentimizi ayrıcalıklı kılıyor.

Bir çok canlıya ev sahipliği yapıyor

Çöl varanı, Arap Atları, Kelaynaklar, Urfa Gureğh Çoban Köpekleri, Ceylan, Çizgili Sırtlan, Fırat Kaplumbağası, Bozkır Keleri, Sürmeli Kız Kuşu, Çizgili İshak Kuşu, Çöl Koşarı gibi birçok canlı yaşıyor.

Urfa guregh çoban köpekleri fotoğrafları

Burada ele almamız gereken en önemli canlılardan biri de Urfa Gureğh Çoban Köpeği oldu. Bu köpek ırkı Şanlıurfa yöresine ait olup oldukça güçlü ve sadık bir hayvandır. Urfa Gureğhi binlerce yıldır Şanlıurfa topraklarında sahiplerinin canını, sürülerini ve malını koruyor. Bu koruma görevi karşılığında zamanımıza kadar saf bir ırk olarak gelmeyi başarmıştır.

Kentlerin tanıtımı için önem arz ediyor

Gureğhler, bu başarı ile sadece ırkını bu zamana kadar taşımakla kalmadı aynı zamanda Şanlıurfa’nın adını da Türkiye gündemine taşımayı başardı. Kentler için oldukça önemli bir tanıtım aracı da olan bu tür canlıların ırkının devamının sağlanması kent ve ülke menfaati için oldukça önemlidir.

Urfa Gureğh Çoban Köpekleri

Dünyanın en eski tapınağı olan Göbeklitepe’de bulunan hayvan figürleri arasında köpeğin de bulunması Urfa Gureğhi’nin binlerce yıldır Şanlıurfa’ya ait olduğunu kanıtlar niteliktedir. Kimi kaynaklarda ve özellikle de yaşayan yaşlı Urfalı vatandaşların aktarımlarına göre Urfa Gureğhi tarihten bu yana Urfa yöresinde bulunan bir hayvandır.

Urfa gureğhi yeterince tanıtılmıyor

Güreğh çoban köpeklerine ilişkin Ajans Balıklıgöl ve Hilvan TV mikrofonlarına konuşan Şanlıurfa Gureğh Çoban Köpekleri Derneği Başkanı Yunus Emre Kılıç, gureğh çoban köpeklerinin tanıtılması ve soyunun korunması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Kendi çabaları ile bir takım çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başkan Yunus Emre Kılıç, yetkili kurumların kendilerine yeteri düzeyde destekte bulunmadıklarını belirtti.

Peki Urfa Gureğhi’nin özellikleri nelerdir;

-Gureğhler 80 – 90 cm arası gelirler

-Kilo olarak 65 – 90 kg arası gelirler

-Urfa iklimine uygun hayvanlardır

-Sıcak havaya dayanıklıdırlar

-Dokuz kuyruk – akrep kuyruk seklindedirler

-Renkleri kırmızı – karakılçıl  – toprak rengi – beyaz – Ala olabilirler
 

urfa guregh urfa gureğhi gureğh kangal malaklı çoban köpeği