Tuzlu Suyla Yıkama: Neden Güvenli Değildir

TAKİP ET

Sosyal medyada sağlık trendleri hızla yayılıyor ve tuzlu su yıkama TikTok'ta dikkat çeken son trendlerden biri. Bağırsak temizliği ve detoks vaatleriyle - sindirim sisteminden 'çamurları temizleyebileceği' iddiasıyla - vücudumuzun ek detoksa ihtiyacı olduğuna dair yaygın bir inançla örtüşüyor.

Sosyal medyada sağlık trendleri hızla yayılıyor ve tuzlu su yıkama TikTok'ta dikkat çeken son trendlerden biri. Bağırsak temizliği ve detoks vaatleriyle - sindirim sisteminden 'çamurları temizleyebileceği' iddiasıyla - vücudumuzun ek detoksa ihtiyacı olduğuna dair yaygın bir inançla örtüşüyor.

Bağırsak sağlığına ve bağırsak mikrobiyomuna olan daha geniş ilgi, çoğumuzun sindirimi iyileştirmenin ve sağlığımızı optimize etmenin hızlı ve kolay yollarını aramasına neden oluyor, ancak bu trendin ardındaki gerçek nedir? Bilime dalalım ve tuzlu su yıkamasının işe yarayıp yaramadığını ve ayrıca uzmanların neden güvenli olmayabileceğini söylediğini öğrenelim.

Tuzlu su yıkama nedir?

Tuzlu su yıkama, içinde büyük miktarda çözünmüş tuz bulunan büyük miktarda su içmeyi içerir. TikTok videolarındaki talimatlar, izleyicilere iki çay kaşığı tuzu ( tavsiye edilen günlük sodyum miktarından daha fazla) bir litre ılık suya koymalarını ve sabahın ilk saatlerinde aç karnına içmelerini söyler. Bundan sonra, kullanıcılara uzanmaları ve etkilerini hissetmeye başlamak için beklemeleri söylenir.

Tuzlu su ile yıkamanın hayranları, bunun vücudu 'detoks' edebileceğini, kabızlığı giderebileceğini ve hatta kilo vermeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Hatta bağırsaktan toksinleri ve sindirim kalıntılarını temizleyebileceğini bile iddia ediyorlar. Bu potansiyel sağlık iddialarını destekleyecek net bir bilimsel kanıt yok .

Tuzlu su sifonu nereden çıktı?

Tuzlu su temizliği, Stanley Burroughs'un 1941'de The Master Cleanser adlı kitabını yayınlamasının ardından popülerlik kazandı. Burroughs'un rejimi sıvı bir temizlik diyetiydi ve bunun bir parçası, bağırsak hareketlerini uyarmak ve vücudu 'temizlemek' için tuzlu su temizliğini içeriyordu.

O zamandan beri tuzlu su temizliği TikTok'ta yeniden ortaya çıktı ve ünlüler ve etkili kişiler, vücudu temizlemenin, bağırsak sağlığını iyileştirmenin ve kilo vermenin hızlı ve doğal bir yolu olduğu yönündeki iddiaları ve vaatleri ile bu yöntemin faydalarını övüyorlar.
Bu sağlık eğilimlerine ihtiyatla yaklaşmak ve sağlığınız açısından potansiyel risklerin ve tuzakların farkında olmak önemlidir.

Tuzlu su sifonu riskleri

Bağırsak sağlığının iyileştirilmesi, şişkinliğin azaltılması ve kilo kaybı gibi önerilen sağlık iddialarına rağmen, sağlık uzmanları, olası yan etkiler, sağlık riskleri ve güvenliğini veya etkinliğini destekleyen bilimsel araştırmaların eksikliği nedeniyle tuzlu su temizliğinin tehlikelerine karşı uyardılar.

Tuzlu su temizliğinin yaygın yan etkileri

Tuzlu su temizliği henüz kapsamlı bir şekilde incelenmemiştir, ancak küçük bir araştırmaya göre olası yan etkiler şunlardır:

Mide bulantısı ve kusma. Aç karnına tuzlu su içmek mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir, bu da sıvı kaybına yol açarak deneyimi rahatsız edici hale getirebilir.

Karın krampları. Tuzlu suyun hızlı alımı karın kramplarına yol açabilir, ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.

Baş dönmesi. Bazı kişilerde ani sıvı ve elektrolit kaybı nedeniyle baş dönmesi görülebilir.

Kan basıncı değişiklikleri. Araştırmalar, yüksek sodyum alımının kan basıncı değişikliklerine neden olabileceğini , bunun da baş dönmesine ve bayılmaya yol açabileceğini bulmuştur .

Terleme. Vücudun tuzlu su karışımına tepki vermesiyle terlemede artış meydana gelebilir ve bu da potansiyel olarak susuzluğa yol açabilir.

Yukarıdaki çalışmada tuzlu suyun kolonoskopi hazırlığının bir parçası olarak yoga ile birlikte alındığını ve bağırsak temizliği olarak alınmadığını belirtmek önemlidir.

Kolonoskopi hazırlığının amacı bağırsakları temizlemek değil, doktorların bağırsak astarını görmelerini engelleyebilecek herhangi bir artık dışkıyı temizlemelerine olanak sağlamaktır. Bu, polipleri, kanser belirtilerini ve diğer ince sorunları daha iyi tespit etmelerini sağlar.

Tuzlu su ile yıkama işleminin ciddi riskleri

Tuzlu su yıkaması, vücudu sodyumla aşırı yükleyebilir, sıvı kaybına neden olabilir ve daha ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Bunlar şunları içerebilir:

Elektrolit dengesizliği. Tuzlu su kullanımı elektrolit dengesizliğine yol açarak kas kramplarına, güçsüzlüğe ve potansiyel olarak daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Normal bir elektrolit dengesini korumak kas ve sinir fonksiyonu için çok önemlidir .

Dehidratasyon. Tuzlu su bağırsaklara su çekerek ve bağırsak hareketlerini tetikleyerek , yorgunluk, baş dönmesi, ağız kuruluğu ve kan basıncı seviyelerinde değişiklikler gibi diğer semptomların yanı sıra dehidratasyona neden olabilir .

Kalp sorunları. Nadir durumlarda, aşırı sodyum alımından kaynaklanan elektrolit dengesizlikleri , özellikle teşhis edilmiş kardiyovasküler rahatsızlıkları olanlarda, aritmiler gibi kardiyovasküler sorunların riskini artırabilir .

Böbrek sorunları. Vücudumuz, idrarda aşırı sodyum salarak veya su tutarak sodyum seviyelerini düzenler . Yüksek sodyum alımı böbreklere yük bindirebilir ve önceden var olan bir böbrek rahatsızlığı olanlarda kan basıncının artmasına, sıvı tutulmasına ve elektrolit dengesizliklerine yol açabilir.

Kolon temizliği veya detoks için tuzlu su yıkamasının etkililiğini ve güvenliğini destekleyen sağlam bir bilimsel kanıt olmadığını belirtmek önemlidir. Potansiyel yan etkileri olan trendlere güvenmek yerine, bağırsak sağlığını desteklemek için bilim temelli uygulamalara bağlı kalmak daha iyidir .

Eğer tuzla yıkama yaptırdıysanız ve bu olası komplikasyonlardan herhangi birini yaşıyorsanız veya endişeleniyorsanız, acilen sağlık uzmanınıza başvurun.

Tuzlu su ile temizlemeyi kimler denememeli?

Tuzlu su yıkamayı destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yoktur ve belirli gruplar potansiyel sağlık komplikasyonları nedeniyle bu uygulamadan kaçınmalıdır. Araştırmalar, aşırı sodyum alımının önceden var olan tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler için zararlı olabileceğini göstermektedir, örneğin:

Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı

Sindirim sorunları

Böbrek hastalığı

Yukarıdaki tıbbi rahatsızlıklardan herhangi birine sahipseniz ve sodyum alımınız konusunda endişeleriniz varsa, sağlık uzmanınıza danışmanız önerilir.

Vücudumuz doğal olarak nasıl detoks yapar?

Vücudumuz detoksifikasyon için karmaşık ve doğal yollar geliştirmiştir. Karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar atık ürünleri filtrelemek ve temizlemek için tasarlanmıştır ve detoks diyetlerinin veya temizleme uygulamalarının vücudu detoksifiye etme yeteneklerini artırdığına dair hiçbir kanıt yoktur .

Karaciğer

Karaciğer, metabolizmaya yardımcı olma, bağışıklık fonksiyonu ve detoksifikasyon gibi çeşitli temel işlevlere sahip hayati bir organdır. Karaciğer, safra, idrar veya dışkı yoluyla atılmalarını kolaylaştıran bir dizi kimyasal reaksiyon yoluyla maddeleri detoksifiye eder . Daha sonra, vücudun atık giderimi sırasında ortadan kaldırılabilirler.

Böbrekler

Böbrekler, atık ürünleri, fazla suyu ve toksinleri gidermek için tasarlanmış mikroskobik yapılara (nefronlar) sahip özel bir filtre görevi görür . Kandaki tüm atık ürünler idrara süzülür ve mesane yoluyla atılır. Böbrekler ayrıca sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi elektrolit seviyelerini düzenler.

Bağırsak

Bağırsak, sindirim atık ürünlerini dışkılama süreciyle ortadan kaldırmak için karaciğer ve böbreklerle birlikte çalışır. Bağırsak astarı ayrıca toksinleri metabolize etmek ve vücuttan dışkı yoluyla atılmak üzere tasarlanmış epitel hücrelere sahiptir.

Vücudun detoks için neden dışarıdan yardıma ihtiyacı yoktur

Tuzlu su yıkama gibi trendler vücudu detoksifiye ettiğini iddia etse de, tam tersi bir etkiye sahip olabilir ve karaciğer, böbrekler ve bağırsaktaki detoks süreçlerinin doğal dengesini bozabilir. Bunun yerine, doğal detoks süreçlerimizi desteklemek için basit yaşam tarzı değişiklikleri yapabiliriz. Bunlar şunları içerir:

Dengeli beslenme. Meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir beslenme, optimum organ fonksiyonu için gerekli lif ve besinleri sağlar.

Hidrasyon. Yeterli miktarda su içmek böbrek ve bağırsak fonksiyonlarına yardımcı olur ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Düzenli egzersiz. Fiziksel aktivite, atık ürünlerin atılmasında ve detoksifikasyonda rol oynayan dolaşım sistemi de dahil olmak üzere genel sağlığı destekler.

Yeterli uyku. Onarıcı uyku, doğal iyileşme ve detoks süreçlerimiz için çok önemlidir.

Zararlı maddelerden kaçınmak. Alkol, yüksek şeker alımı ve aşırı işlenmiş gıdalar, diyabet ve yağlı karaciğer hastalığı gibi hastalık riskini artırarak karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını etkileyebilir .

Ne zaman profesyonel yardım almalısınız?

Tuzlu su temizliğini merak ediyorsanız ve bunun nedeni uzun süredir sindirim sorunları yaşıyorsanız, bu semptomların altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabileceğini unutmayın.

Kabızlık , ishal, şişkinlik ve karın rahatsızlığı gibi kalıcı sindirim semptomları, hipotiroidizm, IBS ve besin intoleransları gibi rahatsızlıklarla ilişkilendirilebilir .
Eğer istemsiz kilo kaybı, dışkınızda kan, karın ağrısı, tuvalete çıkarken ağrı veya bağırsak hareket alışkanlıklarınızda sürekli değişiklikler yaşıyorsanız, en kısa sürede bir sağlık uzmanına danışın.

Sosyal medya dünyadaki yenilikleri öğrenmek için iyi bir yer olsa da, doğrulanmış ve kalifiye bir sağlık uzmanı olmadıkları sürece sağlık tavsiyeleri için etkileyicilere güvenmekten kaçınmak en iyisidir.

Herhangi bir yeni trendi denemeden önce, kanıta dayalı tavsiyeler ve sağlık ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış güvenli tedaviler için sağlık uzmanınıza danışın. Profesyonel tavsiye, sindirim sağlığınızın uygun şekilde yönetilmesini sağlamanın her zaman en iyi yoludur.

Tuzlu su ile temizlemenin herhangi bir faydası var mı?

Tuzlu su ile temizlemenin bilimsel olarak kanıtlanmış bir faydası yoktur. Detoks ve kilo kaybı iddiaları bilimsel kanıtlardan yoksundur ve ciddi sağlık riskleri oluşturabilir.
Tuzlu su ile yıkama güvenli midir?

Tuzlu su yıkamaları %100 güvenli değildir. Özellikle önceden var olan rahatsızlıkları olan kişilerde dehidratasyona, elektrolit dengesizliklerine ve ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir.

Kabızlığı güvenli bir şekilde nasıl tedavi edebilirim?

Düzenli bir bağırsak alışkanlığı , önerilen lif alımı , yeterli sıvı alımı, düzenli egzersiz ve bazı durumlarda reçetesiz satılan müshiller ile desteklenir . Kalıcı sorunlar için sağlık uzmanınıza danışın.

Önemli çıkarımlar:

Tuzlu su ile yapılan detoksların detoks veya kilo kaybı açısından etkili olduğunu destekleyen sağlam bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

Olası yan etkiler arasında bulantı, kusma, dehidratasyon, elektrolit dengesizliği ve kalp sorunları yer alır.

Karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar, dışarıdan herhangi bir temizliğe gerek kalmadan vücudu doğal yollarla detoksifiye eder.

Devam eden sindirim sorunları, altta yatan bir tıbbi rahatsızlığınız olduğu ve profesyonel bir tıbbi değerlendirmeye ihtiyaç duyduğunuz anlamına gelebilir.

İnternette gördüğünüz sağlık trendlerini denemeden önce mutlaka sağlık uzmanlarına danışın