Türkiye'de vatandaşlık verilen Suriyeli sayısı açıklandı!

TAKİP ET

İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda yaptığı açıklamada, vatandaşlık verilen Suriyeli sayısını açıkladı.

İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda yaptığı açıklamada, vatandaşlık verilen Suriyeli sayısını açıkladı.

Konuşmasında Türkiye’de bulunan düzenli göçmen sayıları ile ilgili sayısal verileri paylaşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “1 Aralık 2023 tarihi itibarıyla ülkemizde 3 milyon 237 bin 585’i geçici koruma altındaki Suriyeli, 1 milyon 113 bin 761’i ikamet izni ile kalanlar, 262 bin 638’i uluslararası koruma kapsamında Kalanlar olmak üzere toplam 4 milyon 613 bin 984 düzenli göçmen bulunuyor.” ifadelerine yer verdi.

11 Ayda 234 Bin Düzensiz Göçmen Yakalandı

Asıl mücadele alanının düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleri olduğunu vurgulayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu kapsamda düzenlenen operasyonlar ile ilgili bilgiler verdi.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Defaatle belirttiğimiz gibi bizim asıl mücadele alanımızı düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleri oluşturuyor. Bu hedefimiz doğrultusunda da ne düzensiz göçmenlere ne de göçmen kaçakçılığı organizatörlerine asla geçit vermiyoruz. Güvenlik güçlerimizin son 11 ayda gerçekleştirdiği operasyonlarda ülke genelinde 234 bin 92 düzensiz göçmen yakalandı. Yine bu operasyonlarda 9 bin 256 göçmen kaçakçılığı organizatörü Gözaltına alınırken, Bunların 3 bin 68’i tutuklandı. 1.228’i hakkında adli kontrol kararı verildi. Yine son 11 ayda sadece İstanbul’daki 2 havalimanından vize, vize muafiyeti veya ikamet ihlalinde olan 309 bin 485 yabancı çıkış yapıp ülkelerine döndü.

Göçmen kaçakçılarının kullandığı yöntemler her geçen gün değişime uğruyor. Biz de mücadelemizi değişen yeni koşullara göre yapılandırıyoruz.”

Entegre Sınır Yönetimi Anlayışı Sayesinde Daha Etkin Mücadele

Sınır ve göç konularına daha bütüncül bir bakış sağlamayı amaçladıklarını söyleyen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Amacımız sınır yönetimi alanında faaliyet gösteren kurumlar arasındaki mevcut iş birliği ve koordinasyonu daha da geliştirerek Entegre Sınır Yönetimi anlayışını tesis etmektir. Düzensiz göçmenlere yönelik bu kapsamlı mücadelemizi, İçişleri Bakanlığı olarak başta Millî Savunma Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklarımız ve kurumlarımızla uyum içerisinde gerçekleştiriyoruz. Sınır güvenliği bağlamında ise doğu ve güney sınırlarımızda yapımını tamamladığımız Sınır Fiziki Güvenlik Sistemleri, hudut birliklerimizin mücadelesine büyük katkılar sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

203 Bin Düzensiz Göçmenin Girişi Engellendi

İran ve Suriye sınırlarında yapımı tamamlanan ve devam eden projelere de değinen Bakanı Yerlikaya, şunları ifade etti:

“Bugün İran ve Suriye sınırlarının Yüzde 80’ine tekabül eden 1.160 km’lik kısmında Güvenlik Duvarı ve 1.234 km’lik Devriye Yolu tamamlandı. Geriye kalan yüzde 20’lik kısımla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yine sınır boylarımıza, yüksek teknolojik kapasite ile hizmet veren 250’si doğu, 91’i batı sınırlarımızda olmak üzere 341 elektro optik kule kurduk. Doğu sınırımızın 740, batı sınırımızın ise 350 km’lik kısmını bu sistemimiz sayesinde gözetliyoruz. Bununla beraber 284 termal kamera, 151 asansörlü kule, 139 zırhlı gözetleme araçları ve sismik algılayıcı sistemlerle sınır güvenliğimizi sağlıyoruz. İşte bu sistemler sayesinde son 11 ayda 203 bin 437 düzensiz göçmenin de sınırlarımızdan girişi engellendi.”