TikTok'ta otizmle ilgili yanlış bilgi: Uygulamadaki her şeye güvenmeyin

TAKİP ET

Bir milyardan fazla aktif üyeye sahip olan TikTok, bireylerin bir dizi yararlı tavsiyede bulunmak için bir araya geldiği bir topluluktur. Ancak herkesin siteye erişimi olması nedeniyle site, filtrelenmemiş otizm içeriği gibi sahte materyallerle de doldurulabilir.

Bir milyardan fazla aktif üyeye sahip olan TikTok, bireylerin bir dizi yararlı tavsiyede bulunmak için bir araya geldiği bir topluluktur.  Ancak herkesin siteye erişimi olması nedeniyle site, filtrelenmemiş otizm içeriği gibi sahte materyallerle de doldurulabilir.

Drexel Üniversitesi'nin AJ Drexel Otizm Enstitüsü'nden araştırmacılar, "Otizm" hashtagiyle bağlantılı TikTok videoları için görüntüleme ve beğeni gibi etkileşim ölçümlerine bakarak, TikTok videolarında otizmle ilgili sunulan materyallerin çoğunun mevcut klinik uzmanlıkla örtüşmediğini buldu . Araştırmacılar bu filmlerin izleyici kitlesine ve doğruluğuna baktılar ve tutarsızlıklar buldular.

Temmuz 2022 itibarıyla, en popüler #Autism videolarının içeriği, iki kodlayıcı tarafından bağımsız olarak doğrulandı ve otizmin durumuyla ilgili nedenleri veya semptomları gibi ayrıntıları ortaya koyan videolara ağırlık verildi .

Videolar, materyallerinin otizmle ilgili en yeni anlayışla ne kadar uyumlu olduğuna bağlı olarak doğru, yanlış veya "aşırı genelleme" olarak sınıflandırıldı.

Ortak yazarlardan Giacomo Vivanti, TikTok'u çok iyi bilinmesi nedeniyle araştırmaya karar verdiklerini iddia ediyor; 2020 yılına gelindiğinde dünya çapında iki milyardan fazla mobil indirme elde etti ve 2021 yılına gelindiğinde en popüler web sitesi oldu. 

Rapora göre otizmle ilgili filmler 11,5 milyar kez izlendi . Toplam 198,7 milyon izleyici ve 25,2 milyon "beğeni"den oluşan bir kitleyle otizmle ilgili en iyi 133 videonun analizi, videoların %27'sinin gerçek, %41'inin yanlış ve %32'sinin ise yanlış kabul edildiğini ortaya çıkardı . aşırı genelleştirilmiş olmak.

Doğru ve yanlış/aşırı genelleştirilmiş videolar arasındaki etkileşim düzeyleri çok fazla farklılık göstermedi. Tıp uzmanları tarafından hazırlanan videoların doğru bilgileri içerme olasılığı daha yüksekti.

"TikTok otizm içeriğinin erişimi göz önüne alındığında, otizm topluluğundaki otizmli bireyler, aile üyeleri ve otizmle arayüz oluşturan klinisyenler de dahil olmak üzere paydaşların sunulan bilgilerin filtrelenmemiş doğasının farkında olması önemlidir."

-Elisabeth Sheridan, ortak yazar.

TikTok'ta otizmle ilgili yanlış bilgilendirme

Diğer sosyal medya platformları gibi şunu keşfettiler:TikTok otizm algısını iki farklı şekilde çarpıtabilir. Birincisi, gerçekleri açıkça yanlış sunarak; örneğin, belirli bir ürünün "otizmi tedavi edebileceğini" iddia ederek onu satabilirsiniz.

İkincisi, otistik topluluk ifadelerinin çeşitliliğini göz ardı ederek ve bir bireyin otizm spektrumuna ilişkin deneyimini aşırı genelleyerek. Sheridan, birçok otistik insanın ve ailelerinin, TikTok'ta yayılan otizmle ilgili zararlı yanlış bilgiler konusunda endişelerini dile getirdiğini ekliyor.

CDC'ye göre beyin anormallikleri, gelişimsel bir durum olan otizm spektrum bozukluğunun (ASD) kaynağıdır . OSB'li bireyler, sınırlı veya tekrarlayan alışkanlıklar veya ilgilerin yanı sıra sosyal iletişim ve katılımla da mücadele edebilir.

OSB'li bireyler ayrıca çeşitli şekillerde hareket edebilir, öğrenebilir veya dikkatini verebilir. Bazı bireylerin OSB olmasa bile bu semptomların bir kısmını sergileyebileceğini hatırlamak önemlidir. Bununla birlikte, bu özellikler otizmli kişiler için hayatı son derece zorlaştırabilir.

İnsanlar sosyal medya sitelerinde başkalarıyla etkileşime girebilir ve kişisel hikayelerini paylaşabilir ve bu videoların popülaritesi göz önüne alındığında ekip, gelecekte sosyal medyanın otizmli bireyler ve aileleri üzerindeki etkileri konusunda daha ileri bir çalışma yapmayı öngörüyor.

Araştırma ekibi, platformdaki bilgilerin çoğunun mevcut klinik bilgilerle uyumsuz göründüğü sonucuna vardı; bu nedenle sağlık hizmeti sağlayıcıları ve diğer profesyoneller, TikTok'un geniş topluluğuyla daha iyi etkileşim kurabilmek için TikTok'ta paylaşılan otizmle ilgili içerikten haberdar olmalıdır. kullanıcılar.

Vivanti'ye göre, otistik spektrumdaki insanlara ve ailelerine zarar verebilecek yanlış bilgilere dikkat etmek ve bunlarla mücadele etmek kritik önem taşıyor.

Bununla birlikte, bilim camiasının geniş TikTok kullanıcı topluluğunun otizmi nasıl gördüğünü ve deneyimlediğini ve otizme yönelik mevcut tedavilerin nasıl uygulandığını anlaması da kritik önem taşıyor.

Vivanti şu sonuca varıyor: "Bu, insanları ilk etapta TikTok'ta yanıt aramaya yönlendiren boşlukları gidermemize yardımcı olacaktır."