Sigara içilen evlerde büyük tehlike! Çocukları direk etkiliyor

TAKİP ET

Araştırmalar, yüzeylerde kalan zehirli tütün yan ürünlerini ifade eden üçüncü el dumanın, buna maruz kalan çocuklara zararlı olabileceğini öne sürüyor.

Araştırmalar, yüzeylerde kalan zehirli tütün yan ürünlerini ifade eden üçüncü el dumanın, buna maruz kalan çocuklara zararlı olabileceğini öne sürüyor.

Pasif içiciliğin kanser de dahil olmak üzere ciddi zararlara yol açabileceği kesin olarak biliniyor ancak görünen o ki tütünün dalgalı etkileri burada bitmiyor. Yeni bir çalışma, duvarlar, mobilyalar, dekorlar ve zeminler gibi yüzeylerde kalan üçüncü el dumanın veya tütün yan ürünlerinin, çocuklar da dahil olmak üzere buna maruz kalanlar için de zararlı olabileceğini buldu.

Cincinnati Üniversitesi'nden Ashley Merianos liderliğindeki tütün araştırmacılarından oluşan bir ekip, sigara içenlerle birlikte yaşayan 84 çocuğun evindeki yüzeyleri test etti. Test ettikleri her evin yüzeyinde nikotin bulundu.

Ayrıca evlerin neredeyse yarısında NNK adı verilen özellikle zararlı ve tütüne özgü bir kanserojen keşfettiler.

Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology dergisinde yayınlanan çalışma bulguları, benzer seviyelerde NNK'nin yüzeylerde ve vakumlu tozda tespit edildiğini gösteriyor.Tozun yanı sıra her türlü yüzey üçüncü el dumana maruz kalma kaynakları olabilir.

Araştırmacılar ayrıca düşük gelirli hanelerin ev yüzeylerinde daha yüksek düzeyde NNK ve nikotin bulunduğunu ve kapalı alanda sigara içilmesini yasaklamayan evlerin yüzeylerinde daha yüksek düzeyde NNK ve nikotin bulunduğunu buldu.

Ancak kapalı alanda sigara içmenin gönüllü olarak yasaklandığı evlerde NNK ve nikotinin hala tespit edilmesi, bu kirleticilerin yüzeylerde ve tozda birikmesi söz konusu olduğunda ne kadar kalıcı olduğunu ortaya koyuyor.

Merianos bir basın açıklamasında, "Bu kritik derecede önemli ve endişe verici çünkü NNK tütün kaynaklı kanserler için en güçlü kanserojen olarak kabul ediliyor." dedi. "Bu araştırma, evde sigara içme yasağının çocukları ve ailelerini tütünün tehlikelerinden tam olarak korumadığını vurgulamaktadır."