Sıcak Yoganın Faydaları: Abartılı mı, Faydalı mı?

TAKİP ET

Sıcak yoga, yıllardır dünya çapında trend olan bir uygulamadır ve daha fazla spor salonu, sıcak yoga derslerine olan talebi karşılamak için yoga stüdyolarını ısıttıkça bu uygulama da büyümeye devam ediyor. Uygulama, yoga pozlarının ısıtılmış bir ortamda yapılmasını içeriyor; savunucular bunun esnekliği artırabileceğini, kilo kaybını teşvik edebileceğini ve genel refahı artırabileceğini söylüyor. Ama tüm bu yutturmacayı karşılıyor mu?

Sıcak yoga, yıllardır dünya çapında trend olan bir uygulamadır ve daha fazla spor salonu, sıcak yoga derslerine olan talebi karşılamak için yoga stüdyolarını ısıttıkça bu uygulama da büyümeye devam ediyor. Uygulama, yoga pozlarının ısıtılmış bir ortamda yapılmasını içeriyor; savunucular bunun esnekliği artırabileceğini, kilo kaybını teşvik edebileceğini ve genel refahı artırabileceğini söylüyor. Ama tüm bu yutturmacayı karşılıyor mu?

Bu makalede, sıcak yoganın potansiyel faydalarına bir göz atmanın yanı sıra güvenlik hususlarını ve bunun daha geleneksel yoga biçimleriyle nasıl karşılaştırıldığını araştıracağız.

Sıcak yoga nedir?

Sıcak yoga, 85-105°F sıcaklığa kadar ısıtılan bir odada yapılan herhangi bir yoga tarzıdır . Nem seviyesi de yaklaşık %40'ta tutulur.

Bikram yoga, sıcak yoganın en bilinen şeklidir ve ısıtmalı yoganın Kuzey Amerika ve Avrupa'da meşhur olmasından kısmen sorumludur. 26 duruş ve iki nefes egzersizinden oluşan özel bir diziye sahiptir. Bikram'ın kendisini çevreleyen tartışmalardan bu yana birçok stüdyo, onun adını kullanmak yerine stile '26 & 2' adını vermeyi tercih ediyor.

Sıcak yoga belirli bir stille sınırlı değildir ve stüdyolar genellikle geleneksel hathadan daha yoğun bir vinyasa akışına kadar çok çeşitli sıcak yoga dersleri sunar. Buradaki fikir, antrenman sırasında bol miktarda terlemektir; bu iddianın savunucuları, vücudun toksinleri dışarı atmasına yardımcı olabileceğini savunur. Duruşları ısıtılmış bir ortamda gerçekleştirmek aynı zamanda kan akışı avantajlarına da sahip olabilir, dayanıklılığı artırabilir ve güç ve esnekliği artırabilir.

Sıcak yoganın geleneksel yoga uygulamalarıyla karşılaştırılması nasıldır?

Geleneksel olarak yoga, farklı pozların (asanalar), nefes alma tekniklerinin ve meditasyonun hizalanmasına odaklanılarak oda sıcaklığında yapılır . Geleneksel yoganın düzenli uygulanması önemli zihinsel, fiziksel ve duygusal faydalar sunarken , ısıtılmış ortam, ter üretimini artırarak, esnekliği artırarak ve hatta potansiyel olarak kilo kaybını hızlandırarak bu etkileri yoğunlaştırabilir.

Aşağıdaki tablo sıcak yoga ile geleneksel yoga arasındaki bazı karşılaştırmaları göstermektedir.

Sıcak yoganın olası faydaları nelerdir?

Meraklılar ve yoga etkileyicileri, sıcak yoganın geleneksel türlerle elde edebileceğinizin ötesinde birçok faydasını bildiriyor. Bazı savunucular, sıcakta pratik yapmanın esnekliği artırma sürecini hızlandırmaya yardımcı olduğunu söylüyor; diğerleri sıcak yoganın geleneksel yoga türlerine göre dayanıklılığı ve gücü daha hızlı artırabildiğini bildiriyor .

Hatha gibi diğer geleneksel yoga stillerinin iyi belgelenmiş faydaları olsa da, sıcak yoganın belirli faydalarına ilişkin bilimsel kanıtların hala ortaya çıktığını belirtmekte fayda var.

Bunu aklımızda tutarak, sıcak yoganın düzenli pratikle deneyimleyebileceğiniz bazı faydalarına bakalım.

Artan esneklik

En çok bilinenlerden biri Her türlü yoganın faydası esnekliğin artmasıdır. Uygulamanın doğası, pozları esnetirken ve tutarken kaslarınıza hem işlevsel uzunluk hem de güç kazandırır . Sıcak yoga kaslarınızı sıcak tutar, bu da potansiyel olarak daha fazla esnemelerine yardımcı olabilir ve esneklikte daha fazla iyileşmeye yol açabilir.

Güç ve istikrar oluşturmayı da hatırlamak önemlidir. Yoga sadece yüksek düzeyde esneklik gerektiren karmaşık duruşlara girebilmekle ilgili değildir. Bu , yaralanmaları önlemeye yardımcı olabilecek ve tüm vücudunuzda genel bir refah duygusunu teşvik edebilecek güçlü ve esnek bir temel oluşturmakla ilgilidir .

Daha iyi denge

Düzenli olarak sıcak yoga uygulaması yapmak da dengenizi geliştirebilir. Yoga derslerinizde yönlendirileceğiniz pozların çoğu, duruşta sabit kalabilmek için en üst düzeyde konsantrasyon gerektirecektir. Sınıfınızın seviyesine bağlı olarak, önemli miktarda konsantrasyon ve stabilite gerektiren ağaç duruşu (vrksasana) veya savaşçı III duruşu (virabhadrasana III) gibi tek bacaklı dengeleri tutmanız istenebilir .

Tek ayak üzerinde durmak hem zorlu hem de zahmetlidir. Yoga pozisyonları vücudunuzu uygun postüral hizalamalar, doğru kas etkileşimleri ve odaklanmış zihinsel konsantrasyonla eğitmenize yardımcı olur. Düzenli pratikle genel duruşunuzda, dengenizde, koordinasyonunuzda ve stabilitenizde önemli gelişmeler görebilirsiniz.

Stres azaltma

Yoga genellikle stresi azaltmanın potansiyel olarak etkili bir yolu olarak kullanılır . Fiziksel efor, dikkatli nefes alma ve meditasyona odaklanmayı birleştirerek zihninizi sakinleştirmeye ve stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilirsiniz .

Yoga yapmanın diğer avantajlarından biri de endorfin salınımını teşvik edebilmesidir . Beynimizde üretilen bu peptitlere genellikle 'mutluluk hormonları' adı verilir. Doğal stres ve ağrı kesici olarak hareket etme potansiyelleri açısından kapsamlı bir şekilde incelenmiştir .

Zihinsel berraklık

Sıcak yoga derslerine düzenli olarak katılanlar, uygulamanın zihinsel berraklığın artmasına yol açtığını bildirmektedir . Ders sırasında gereken yoğun odaklanma, fiziksel hareketle birleştiğinde zihnin iç ve dış dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmasına yardımcı olarak konsantrasyonun artmasına yol açabilir.

Özel pratikle, ısıtılmış bir odada pratik yapmanın fiziksel ve zihinsel zorluklarının üstesinden gelmek, yoga matınızın ötesine geçebilir. Odaklanmayı sürdürmek, dengede kalmak ve nefesinizi düzenlemek, yüksek düzeyde zihinsel disiplin gerektirir ve bu, zamanla gerçek dünya senaryolarında daha fazla zihinsel beceriye yol açabilir.

Genellikle stres tepkisine neden olan durumlarda kendinizi daha sakin bulabilir veya daha önce üzerinde çalışılması zor olan sorunlara daha yaratıcı çözümler bulabilirsiniz.

Geliştirilmiş kalp sağlığı

Yoganın kalp sağlığına faydalı olduğunu öne süren bazı araştırmalar var . Ashtanga, sıcak yoga ve vinyasa akışı gibi bazı yoga türleri sadece mükemmel egzersizler değildir, aynı zamanda yoganın potansiyel sakinleştirici etkileri de kalp sağlığına faydalı olabilir. 2011'de yapılan bu çalışmaya göre, kan dolaşımının artması ve kan basıncının düşmesi, düzenli yoga uygulamasının rapor edilen faydalarından bazılarıdır .

Sıcak yoga yapmak, kalp atış hızını kardiyo egzersizine benzer şekilde artırabilir. International Journal of Yoga'da yayınlanan bir çalışma , 12 seans sıcak yoganın kardiyovasküler sağlığı desteklediğini buldu. Sonuçlar umut verici olsa da, çalışma örneğinin oldukça küçük olduğunu ve yalnızca 12 haftadan fazla sürdüğünü belirtmek önemlidir. Sıcak yoga ve kalp sağlığı arasındaki ilişki, daha kaliteli ve boylamsal araştırmalardan faydalanacaktır.