Rob Enderle'nin 2024 teknoloji tahmini

TAKİP ET

Yıl sonu hızla yaklaşıyor, bu da analist işini yapma ve gelecek yıl göreceğimiz değişikliklere, trendlere ve beklenen yıkıcı ürünlere bakma zamanının geldiği anlamına geliyor.

Yıl sonu hızla yaklaşıyor, bu da analist işini yapma ve gelecek yıl göreceğimiz değişikliklere, trendlere ve beklenen yıkıcı ürünlere bakma zamanının geldiği anlamına geliyor.

Diğer pek çok kişi gibi ben de bu yıl yapay zekanın dikey geçişini tamamen kaçırdım, bu yüzden tahminler konusunda biraz temkinli davranıyorum çünkü yapay zeka perde arkasına geçiyor ve aynı derecede yıkıcı olabilecek açıklanmayan teklifler yaratıyor.

Geldiğini gördüğüm şey hakkında konuşalım ve 2024 için Haftanın son Ürünü ile bitirelim: Çok fazla kullanmadığım ama kullandığım cihazları bulup ortadan kaldırmama yardımcı olan bir araç olan yapay zeka destekli SPAN elektrik paneli. hala çok fazla güç çekiyor.

Yapay Zeka Devrimi

Bunu AMD'nin San Jose, Kaliforniya'da düzenlediği yapay zeka lansman etkinliğinde yazıyorum. Her çip üreticisi artık yapay zeka cinini kovalarken, gelecek yıl kendilerini geliştirmek için yapay zekayı etkili bir şekilde kullanan şirketler ile yapay zekayı kullanan şirketler arasında bir ayrım göreceğiz. bunlar değil. AMD, yapay zekayı agresif bir şekilde kullanan şirketlerden biri, ancak pek de yalnız değil. Microsoft daha da agresif.

Yapay zeka teknolojisinin geniş çapta uygulanması, daha hızlı ürün sürümlerine, daha ilgi çekici tekliflere ve teknolojiyle nasıl arayüz oluşturmak istediğinize odaklanan insan-makine arayüzlerinde ilerlemelere yol açtı.

2024 yılı bu dalganın yalnızca başlangıcı olacak

İleriye dönük olarak, giderek daha fazla ürün yalnızca yapay zekayla oluşturulmayacak, aynı zamanda yapay zeka kendisini geliştirmek için kullanılacak ve neredeyse inanılmaz ürün ilerleme hızları ve yapay zeka olmadan beklemek zorunda kalabilecek çok daha gelişmiş yetenekler için potansiyel yaratılacak. doğumdan önceki 2030'lar.

Değişimin hızı eşi benzeri görülmemiş olsa da, on yıl içinde göreceğimiz hızlarla karşılaştırıldığında sönük kalacak. Eğer değişimden hoşlanmıyorsanız önümüzdeki on yıl berbat olacak.

Elektrikli Arabalar

Paydaşlar şarj sorunlarını çözene kadar elektrikli arabalara geçiş konusunda baskılar devam edecek.

Tesla şarj standardına geçiş çok yardımcı olacaktır. Yine de mevcut şarj istasyonlarının veya arabaların birçoğunun 2024 yılında yeni standarda geçmesi pek olası değil, bu da alıcıların ya içten yanmalı motora sahip araçlara dönmesine ya da yeni şarj cihazları ve yeni araçlar gelene kadar yeni araba alımlarını ertelemesine neden olacak. Bu sokete sahip arabalar piyasada.

Bu gerilemeyi önleyebilecek olan Tesla, hala CEO'sunun davranışlarının bulutu altında acı çekiyor, dolayısıyla Tesla bile bu potansiyel gerilemeden kaçamayabilir.

Otonom Sürüş

İlk çalışan Seviye 3 otonom otomobiller pazara çıkacak. Ancak bu arabaların hepsi olmasa da çoğu elektrikli olacak. Yukarıda bahsedilen elektrikli otomobilin geri çekilmesi ve bu teknolojiye yönelik artan güvensizlik ile bu teknolojiye yönelik bir abonelik modelinin birleşimi, iyi finanse edilen ve yürütülen bir pazarlama kampanyası algıları değiştiremediği sürece bu özelliğin düşük performans göstermesine neden olacaktır.

Bu sonuncusu pek olası değil ve bu yeni otomotiv teknolojisinin pazarda düşük performans göstereceğini gösteriyor. Bu eğilimi tersine çevirmek muhtemelen birkaç yıl alacak; bu utanç verici çünkü gelecek otonom teknolojinin, şu anda yolda olan ve bu olumsuz algıları yönlendiren teknolojiden önemli ölçüde daha iyi performans göstermesi gerekecek.

Başa Monte Ekranlar ve Yeni Donanım Tasarımları

Başa takılan ekranlardaki Rokid Max AR Gözlükleri ve Goovis G3 Max gibi gelişmeler , 2023'te önemli ilerlemeler kaydetti.

Daha fazla donanım ve bu teknolojiyi kullanan akıllı telefonların, geleneksel olarak PC'lerin hakim olduğu pazarlara daha agresif bir şekilde girme potansiyelini görmeye başlamalıyız.

Bu sergilerin kalitesi artık uygulanabilir bir seviyeye ulaştı ve sektör, yenilikçi ve büyüleyici ürünler yaratacak büyük bir oyuncunun devreye girmesine hazır.

2024'te büyük bir PC değişimi görmemiz pek muhtemel değil, ancak 2025 veya 2026'da bunun temelini görebiliriz.

Deepfake'ler Yaygın Olarak Kullanılıyor

İnsanlar, avatarlar oluşturmak için yapay zeka araçlarını kullanabileceklerini ve daha sonra bu avatarları, canlı aktörler yerine yazılı senaryolar kullanarak profesyonel görünümlü videolar oluşturmak için kullanabileceklerini yeni keşfediyorlar.

Canlı TV yeteneklerinin üzerindeki yükü azaltmak için, Güney Kore gibi yerlerde zaten yapıldığı gibi, bu teknolojinin medya kuruluşları tarafından giderek daha fazla meşru şekilde kullanılmasını bekliyoruz. Bunun daha uzun içerik için de kullanıldığını görmeye başlayacağız, ancak bunun kuraldan çok istisna olacağını düşünüyorum.

Son oyuncuların sendika sözleşmesi üç yıl içinde sona erdiğinde bu davranışın büyük bir dalgasını görmeliyiz. Ayrıca bunun, seçimlerde rakiplerin itibarını sarsmak ve potansiyel olarak kötü aktörün zarar vermek istediği insanların itibarlarına zarar vermek için gayri meşru bir şekilde kullanıldığını da göreceğiz.

Bu teknolojinin yasa dışı kullanımına karşı savunma 2024'te çok daha büyük bir öncelik haline gelecek.

Evden çalışmak

Başka bir pandemik olayı yaşamadığımız sürece evden çalışma bir trend olarak düşmeye devam edecek, ki bu muhtemelen Çin'de şu anda olup bitenlerle ilgili haber olabilir.

İK departmanları da dahil olmak üzere kurumsal sektörler, uzaktaki çalışanların kendilerini şirketlerinin bir parçası gibi hissetmelerini ve uzaktan olmanın dezavantajlı olmadıklarını hissetmelerini sağlamak için yeterince çaba göstermedi. Uzaktan yönetim araçlarının geliştirilmesinde ve yöneticilerin bu uzak çalışanları daha etkili ve verimli bir şekilde yönetebilmeleri için yeniden eğitilmesinde de ilerleme sağlanamadı.


Uzaktan çalışmaya uyum sağlayamayan çalışanların ve yöneticilerin daha etkili ve kapsayıcı bir çalışan deneyimine sahip olabilmesi için, özellikle yeni işe alınanlar için uzaktan çalışmaya geçiş çoğunlukla geri alınmalıdır.

Şu anda pazar payı %10'un altında olan bazı video konferans sağlayıcılarının piyasadan ayrılmasını bekliyorum. Pazar lideri Zoom'un şu anda marjinal (pazar payı açısından) oyunculardan biri tarafından satın alınması olasılığı giderek artıyor. Microsoft, %25'lik pazar payı ve uzaktan çalışmayı destekleme politikasıyla bunun nasıl doğru yapılacağına dair bir örnek olarak kalmalıdır.

Dijital Ölümsüzlük

Dijital ölümsüzlüğün ilk örneklerini 2024 yılında görmemiz gerekiyor ama bunlar aktarım özelliğinden çok, mevcut insanların dijital klonları olacak.

Çocukları olgunlaştığında hayatta olmayı beklemeyen ebeveynler için bu teknoloji, insanların, akrabalarının, arkadaşlarının, çocuklarının ve eşlerinin, insan öldükten sonra da etkileşime devam edebilecekleri, kendilerinin uzun ömürlü bir klonunu yaratmalarına olanak tanıyacak.

Rakamlar 2024'te küçük olacak ve bu ilgili çabaların gelecek yıl ana akım haline gelmesini önlemek için başta maliyet olmak üzere birçok sorunun çözülmesinin gerekli olacağını düşünüyorum. Bu teknoloji gelişene ve eğitim süreleri daha makul hale gelene kadar bekleyecek gerçek bir teknoloji dalgasından ziyade, gelecek şeylerin tadına varmak olacak.

Dijital Asistanlarda Büyük Gelişmeler

Alexa ve Siri gibi mevcut dijital asistanlar yalnızca sesten metne ve metinden sese arayüzlerdir. Gelecek yıl bunların yerini agresif bir şekilde üretken yapay zeka araçları alacak ve bu araç setinde yetenek ve zekada büyük bir değişime olanak tanıyacak.


Bazı insanların dijital asistanlarıyla gerçek insanlardan daha fazla zaman geçirmeyi tercih edeceğini tahmin ediyorum, dolayısıyla bunlardan biriyle çıkma kavramı 2024'te ilerleyecek. Dijital asistanlara olan bu artan bağımlılık eğilimi muhtemelen çeşitli sorunlara yol açacak. Bunlardan en önemlisi, insanları daha etkili bir şekilde manipüle etmek için bu ürün sınıfının agresif bir şekilde hacklenmesidir.

Genel olarak, insanlarla yapay zekalar arasındaki farkı anlamak 2024'te daha da zorlaşacak.

Kötü amaçlı yazılım

2024'te önemli ölçüde değişecek bir diğer ürün sınıfı da kötü amaçlı yazılımlardır. Daha akıllı hale gelecek ve agresif bir şekilde kendi kendine çoğalabilecek. Bu gelişmiş programlardan birinin kontrol altına alma ve dünya çapında büyük hasara yol açma potansiyeli önemli ölçüde artacaktır.

Gelişmiş kötü amaçlı yazılımlara ilişkin artan risk, 2024'te, özellikle de halihazırda birbiriyle savaş halinde olan ülkelerde şirketler ve bireyler için en büyük tehdidi temsil edebilir.

Bu liste 2024'te olacakların yalnızca bir kısmı. Yapay zekanın etkisi çok büyük olacak ve personel alımı, çoğu olmasa da birçok cihazdaki insan-makine arayüzleri ve düşman uygulamalarda etkili olacak.

Her ne kadar 2023 inanılmaz derecede yıkıcı görünse de, 2024 daha da yıkıcı olacak ve on yıl sonra gelecek değişikliklerle karşılaştırıldığında sönük kalacak.

Değişimden hoşlanmıyorsanız bu çirkin bir on yıl olacaktır, ancak değişime ayak uydurmak istiyorsanız bu, hayatta kalmak için harika bir zaman olmalıdır. Belki de değişimi sevmeyi öğrenmelisin.