Renklerin sağlıklı uykuya etkisi var mı?

TAKİP ET

İnsanların belirli seslerin uyku kalitesini artırdığına inanması nedeniyle renk frekansı trendi internette yayılıyor. Bu seslerin pembe, beyaz, kahverengi, gri, mavi, mor, kırmızı, yeşil gürültü vb. gibi geniş bir dizisi mevcuttur. Uyku tercihlerinize uygun en iyisini seçmek çok önemlidir. Bu yazıda uyku için en iyi seçeneklerden ve bunların avantajlarından bahsediliyor.

İnsanların belirli seslerin uyku kalitesini artırdığına inanması nedeniyle renk frekansı trendi internette yayılıyor. Bu seslerin pembe, beyaz, kahverengi, gri, mavi, mor, kırmızı, yeşil gürültü vb. gibi geniş bir dizisi mevcuttur. Uyku tercihlerinize uygun en iyisini seçmek çok önemlidir. Bu yazıda uyku için en iyi seçeneklerden ve bunların avantajlarından bahsediliyor.

Temel çıkarımlar:

Uyumak için en uygun renkler beyaz, kahverengi ve pembedir.

Beyaz, dikkat dağıtıcı gürültü sağlamada en iyisidir, kahverengi rahatlatıcıdır ve pembe ise ikisinin arasında bir yerdedir.

Ses spektrumundaki mor gibi belirli renkler, uykuyu bozabilecek daha yüksek bir frekans sağlar.

Renk sesleri üzerine daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Uyku seslerinin renkleri

Renkler gibi gürültü de çeşitli ölçekler kullanılarak değerlendirilebilir. Bu, sonik tonlar adı verilen, enerjinin tüm seslere eşit dağılımı anlamına gelir. Bilim insanları bu 'renk' ölçeklerini her benzersiz sesi frekansıyla ilişkilendirmek için kullanıyor.
Tipik olarak beyaz, pembe ve kahverengi gürültü duyarız. Ama daha çok gri, kırmızı, mavi, yeşil ve mora benzer sesler var. Her ses, ışık spektrumundaki ışıkla nasıl eşleştiğine göre sınıflandırılır. Seslerin 'renk frekansı' ve zihnimize nasıl yardımcı oldukları, genel sağlık üzerindeki etkileri de dahil olmak üzere daha fazla araştırılmalıdır.

Beyaz gürültü

Beyaz gürültünün frekansında tüm renk spektrumu sesleri bulunur. Beyaz ışık, görünür ışığının içinde tüm ışık frekanslarını içerir, dolayısıyla insanlar beyaz gürültüden bahsettiğinde, tüm ses frekanslarını aynı anda kapsayan sesi kastederler.

Beyaz gürültünün frekansı 20 ila 20.000 Hz arasındadır. Diğer frekanslar tipik olarak bu aralık dahilindedir. İnsanların beyaz gürültüyle birlikte aşina olduğu en yaygın ses televizyon statikidir. Benzer bulabileceğiniz diğer sesler şelaleler ve yağmur sesleridir.

Beyaz gürültü uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Bazı çalışmalar, beyaz gürültünün insanların normal ortamdaki seslerden daha iyi uyumalarına yardımcı olabileceğini göstermiştir . Ancak bu konu üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Pembe gürültü

Pembe gürültü, beyaz gürültü gibi, yalnızca farklı seviyelerde duyulabilen tüm frekansları kapsar . Hem pembe hem de beyaz gürültünün uykuya faydalı olduğu biliniyor ancak üzerinde daha fazla çalışılması gerekiyor.

Pembe gürültü ayrıca 20 ila 20.000 Hz frekans aralığını da içerir . İkisi arasındaki fark, pembe gürültünün beyaz gürültüden daha derin bir ses olarak kabul edilmesidir. Bunun nedeni, daha düşük bir frekans yayan güç azalmasıdır. Kalp atışları ve çarpan okyanus dalgaları bu gürültünün örnekleridir.

Pembe gürültü araştırılıyor ancak faydalarını tam olarak anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var. Araştırmalar pembe gürültünün daha hızlı uykuya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Kahverengi gürültü

Kahverengi gürültü bir ses türüdür. Ses daha düşüktür ve potansiyel olarak uykuyu iyileştirebilir. Gök gürültüsünün kükremesine ya da bir şelalenin çıkardığı sese benziyor.

Bu ses 20 ila 20.000 Hz aralığındadır. Derin, titreşimli seslerle ilgili. Pembe gürültü derinlik açısından beyaz ve kahverengi gürültü arasındadır. Kahverengi gürültü huzurlu bir etki yaratarak iyi bir uyku ortamı oluşturmaya yardımcı olabilir.

Beyaz gürültü genellikle daha gürültülüdür ve kahverengi gürültüden daha rahatsız edici olabilir. Bazı çalışmalar kahverengi gürültünün uyku için beyaz gürültüden daha iyi olabileceğini öne sürüyor.

Uyku için en iyi renk gürültüsü

Uyku için en iyi renk gürültüsü her bireye göre değişir. Her ne kadar hiçbir kapsamlı araştırma tüm uyku renklerini karşılaştırmıyor olsa da, her biri küçük farklılıklar göstermektedir. Bunlar, farklı ortamlarda ve benzersiz uyku sorunları için etkili bir şekilde uykuya yardımcı olabilir.

Beyaz gürültü daha yüksektir ve trafiğin yoğun olduğu bir bölgede yaşıyorsanız arka plandaki yüksek sesleri engelleyebilir.

Kahverengi gürültü daha düşük bir tondur ancak rahatlatıcı olduğu düşünülür ve uyumaya çalışırken kaygıyı azaltmaya yardımcı olur.

Pembe gürültü, iki renk arasında iyi bir orta seçimdir ve dinlendirici bir uykuyu da içerebilir .

Renk gürültüsü çalışmasının daha yeni olduğunu ve küçük örneklem boyutlarından oluştuğunu belirtmek önemlidir. İnsanların uyumasına yardımcı olmanın nasıl çalıştığı konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Renk gürültüsünü kullanma

Uyku sürecinize yardımcı olması için sonik tonları kullanırken, frekansların tam kalitesini yakalayabilen gürültü yayan bir cihaz kullanmak en iyisidir. Uyumak için yapılmış bazı gürültü makineleri idealdir, ancak telefonunuz bazı durumlarda çalışabilir.

Uyku sesleri, siz uyurken etrafınızdaki dikkat dağıtıcı sesleri ve yüksek sesleri maskelemek için kullanılabilir. Özellikle şehirde veya yol kenarında yaşarken bunları duyabilirsiniz. Uykuya dalmak için yeterince rahatlamanıza yardımcı olacak sakinleştirici bir ortam sağlayabilir.

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli ses tonlarıyla kullanılabilecek birçok uygulama mevcuttur. Bunları doğrudan telefonunuzdan veya başka bir dinleme cihazından çalabilir veya önceden hazırlanmış ayarlara sahip kişisel bir cihaz satın alabilirsiniz.

Mümkünse, bir parktaki su çeşmesinin yanında dinlenmek, plajda okyanusun ses dalgalarını dinlemek veya pencerenizin dışındaki yağmuru dinlemek gibi doğal çevresel kaynakları da kullanabilirsiniz. Bunları kaydedin ve rahatlatıcı sesleri evinize götürün veya eve uyumadan önce sesleri dinlemek için biraz zaman ayırın.

Uyku için ne zaman yardım alınmalı

Daha iyi uyumanıza yardımcı olmak için ses tonlarını kullanmak işe yaramıyorsa, yardım için bir uzmanla konuşmanız gerekebilir. Daha iyi uyumanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz birkaç uyku hijyeni ipucu vardır. Uyumakta zorluk çekiyorsanız doktorunuzla konuşmalısınız. Bu belirtileri yaşıyorsanız yardım aramalısınız:

Düzenli gündüz uykululuğuna sahip olmak

Uyumasına rağmen düzenli olarak sersemlemiş ve halsiz hissetmek

Gece yarısı uyanmak

Uyumaya çalışırken kaygı hissi hissetmek

Uykuya dalamamak veya sık sık uykuda kalamamak

Uykuya dalmak için seslerin kullanılması bazı küçük çalışmalarda yararlı olmuştur, ancak etkinliği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Beyaz gürültü, pembe gürültü ve kahverengi gürültü, insanların geceleri uykuya dalmalarına yardımcı olan en iyi yöntemler gibi görünüyor. Makineler ve telefon uygulamaları bu seslere erişimin yaygın olarak kullanılmasını sağlar. Hala uyku sorunu yaşıyorsanız alternatif çözümler için doktorunuzla konuşmanız gerekebilir.

Uyku için hangi renk gürültüsü en iyisidir?

Beyaz gürültü, pembe gürültü ve kahverengi gürültünün uyku için daha iyi olduğu gösterilmiştir. Ses spektrumunun diğer renkleri daha tizdir ve rahatlatıcı olmaktan çok endişe verici olabilir.

Pembe gürültü bebekler için güvenli midir?

Pembe gürültü bebeklerin dinlemesi için güvenlidir. Ancak kahverengi ses anne rahmine daha yakın olabilir ve bu da daha rahatlatıcı olabilir.

Farklı renk sesleri uyku için ne yapar?

Her renk gürültüsü, bir kişinin uyumasına yardımcı olabilecek bir frekans spektrumunda farklı sesler sunar. Kahverengi gürültü rengi daha rahatlatıcıdır, beyaz gürültü rengi daha fazla gürültü engelleme sağlar ve pembe gürültü rengi ikisinin arasındadır.