Protein Açısından Zengin Diyet Bağırsak Mikrobiyomunu Değiştirebilir

TAKİP ET

Fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, protein açısından zengin bir diyete geçiş, vücut kompozisyonunda ve bağırsak mikrobiyomunda değişikliklere yol açabilir.

Fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, protein açısından zengin bir diyete geçiş, vücut kompozisyonunda ve bağırsak mikrobiyomunda değişikliklere yol açabilir.

Amino asit adı verilen 'yapı taşlarından' oluşan protein, kas ve kemik sağlığını, bağışıklık sistemi sağlığını ve metabolik reaksiyonları korumak için gereklidir. Protein tüketimi aynı zamanda kas kütlesini korurken yağ kaybını da destekleyebilir.

Illinois Chicago Üniversitesi'nden bilim adamlarının önderlik ettiği ve ASM Microbe'da sunulan yeni bir çalışma, protein açısından zengin bir diyete geçmenin, farelerde önemli ölçüde kilo kaybına, vücut yağının azalmasına ve bağırsak mikrobiyomunda ani değişikliklere yol açtığını buldu.

Illinois Üniversitesi'nde biyoloji alanında doktora adayı olan Samson Adejumo, "Bu bulgular, protein diyetlerinin bağırsak mikrobiyomunu nasıl etkilediğini anlamak için önemli bir temel sağlıyor ve sağlıklı bir bağırsak ve genel sağlığın geliştirilmesinde diyetin rolüne ilişkin daha ileri araştırmalara kapılar açıyor." Chicago, yaptığı açıklamada şunları söyledi .

Araştırmacılar 16 fareyle dört haftalık bir deney gerçekleştirdiler. Farelere başlangıçta iki hafta boyunca standart bir yemek diyeti verildi, ardından sonraki iki hafta boyunca dallı zincirli veya aromatik amino asitlerle zenginleştirilmiş protein açısından zengin diyetler verildi.

Araştırma ekibi, yağlı ve yağsız kütledeki değişiklikleri izlemek için günlük dışkı örnekleri ve haftalık vücut kompozisyonu ölçümleri topladı. Dışkıdan DNA ekstrakte edildi ve çalışma süresi boyunca mikrobiyal kompozisyonu ve dinamikleri analiz etmek için sekanslama yapıldı.

Dört protein grubu arasındaki mikrobiyal kompozisyonun karşılaştırılması, protein zenginleştirmesinin ardından mikrobiyomda önemli değişiklikler olduğunu ortaya çıkardı. Bağırsak bakterileri, farklı amino asit grupları da dahil olmak üzere diyet değişikliklerine farklı tepkiler verdi.

En önemli mikrobiyom değişiklikleri dallı zincirli amino asitlerle beslenen grupta meydana geldi. Bunlar et , süt ürünleri ve baklagillerde bulunan temel maddelerdir.

Bu arada aromatik amino asit bakımından zengin proteinler, standart protein ve dallı zincirli amino asit bakımından zengin proteinlere kıyasla daha fazla ağırlık ve yağ kütlesi kaybıyla ilişkilendirildi.

Hayvanlarda ve insanlarda aromatik amino asitler, normal biyolojik fonksiyonların sürdürülmesi için gerekli olan birçok biyolojik ve nörolojik olarak aktif bileşiğin sentezlenmesinde önemli bir rol oynar. Et, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinde bulunurlar .

Araştırmacılar, proteinli diyetlerin vücut bileşiminde ve bağırsak bakterilerinde gözlemlenen tüm değişikliklere neden olduğunu kesin olarak belirtmek için henüz çok erken olduğunu söylüyor. Çalışma hayvan modellerinde yapıldığından protein açısından zengin bir diyete geçişin sonuçları insanlarda farklılık gösterebilir.


Bağırsak mikrobiyomu, belirli gıda bileşenlerinin parçalanmasına yardımcı olan, bağışıklık ve sinir sistemlerini destekleyen yaklaşık 100 trilyon bakteri, virüs ve mantardan oluşan ekosistemdir.

Bağırsak mikrobiyomunun dengesizliği, inflamatuar bağırsak hastalığı, irritabl bağırsak sendromu , obezite ve kanser gibi durumlarla bağlantılıdır . Bilim adamları ayrıca bağırsak mikropları ile zihinsel sağlık koşulları arasındaki ilişkiyi de araştırıyorlar.

Protein mikrobiyomda ne gibi değişikliklere neden olursa olsun, insan beslenmesinin önemli bir parçası olmaya devam ediyor.