Pastörizasyon Sütteki Kuş Gribi Virüsünü Etkisiz Hale Getiriyor

TAKİP ET

Süt ineklerinde görülen salgının giderek yaygınlaşması üzerine yeni bir araştırma, pastörizasyonun sütteki kuş gribi virüsünü öldürdüğünü öne sürüyor.

Süt ineklerinde görülen salgının giderek yaygınlaşması üzerine yeni bir araştırma, pastörizasyonun sütteki kuş gribi virüsünü öldürdüğünü öne sürüyor.

12 eyalette yaklaşık 200 hayvan ve üç kişi, devam eden salgın sırasında yüksek patojenik kuş gribi veya H5N1 kuş gribi için pozitif test edildi . Virüs ayrıca çiğ sütte de tespit edildi ve bu da insanlarda daha fazla yayılma konusunda endişelere yol açtı.

Journal of Virology dergisinde yayımlanan yeni bir rapora göre, pastörizasyon (sütün belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılarak zararlı bakterilerin öldürülmesi işlemi) kuş gribi virüsünü de etkisiz hale getiriyor.

Araştırmacılar 132 işletmeden alınan yaklaşık 300 süt ürününü test etti ve örneklerde bulaşıcı virüse rastlamadı.

ABD Tarım Bakanlığı'nda virolog ve çalışmanın yazarlarından biri olan Erica Spackman, Ph.D., "Süt güvenlidir. Sütte bulunan bakteriyel patojenler veya sütte bulunabilecek diğer virüsler gibi, uygulanan sanitasyon süreçleri patojenlerden kurtuluyor" dedi.

Kuş gribi öncelikle göçmen kuşları enfekte eder ve aralarında yayılır ve evcil kümes hayvanlarına bulaşabilir. Virüs kediler ve köpekler de dahil olmak üzere diğer hayvanlarda tespit edilmiş olsa da, Mart ayında süt çiftliklerinde H5N1'in keşfedilmesi beklenmedik bir durumdu.

Keşiften kısa bir süre sonra yapılan teşhis testleri, çiğ sütte virüsün bulaşıcı bir formunun bulunduğunu tespit etti ; bu da virüsün inekten süte geçtiğini gösteriyordu.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre, ABD'deki genel nüfus için H5N1 kuş gribi riski düşük kalmaya devam ediyor. Enfekte olan üç kişinin de hasta ineklerle doğrudan teması vardı ve hafif semptomlar yaşadılar. Üç vakanın hiçbiri diğerleriyle ilişkili değil.

Yumurtalar da kuş gribi riski taşıyabilir

Yumurta ve kümes hayvanları kuş gribinin bir diğer potansiyel besin kaynağıdır. Bakteri ve virüsleri öldürmek için iç sıcaklıkları 165°F (74°C) olana kadar pişirilmeleri gerekir.

Yumurtaları işlerken aşağıdaki adımları izleyerek riskleri en aza indirebilirsiniz:

Yumurtalarınızı, sıkı biyogüvenlik önlemleri uygulayan güvenilir kaynaklardan satın alın.
Eve döndüğünüzde yumurtaları hemen 4°C (40°F) veya daha soğukta buzdolabında saklayın.

Çatlak veya kirli yumurtaları kullanmaktan kaçının.

Çiğ yumurta ile temas ettiğinizde ellerinizi, kullandığınız mutfak araçlarını ve yüzeyleri mutlaka su ve sabunla yıkayın.

Yumurtaları hem beyazı hem de sarısı katılaşana kadar pişirin.

Kümes hayvanlarını hazırlarken ellerinizi ve yüzeyleri sık sık yıkayın ve çiğ eti diğer yiyeceklerden ayırın.

Spackman, yeni bulguların "pastörizasyonun bizi bilmediğimiz şeylerden koruduğuna dair bize güvence verdiğini" söyledi.