Pankreas kök hücrelerinde insülinin yenilenmesi mümkün olabilir

TAKİP ET

Araştırmacılar, pankreas kök hücrelerinde insülini yeniden üretmeye bir adım daha yaklaştılar; bu, tip 1 diyabetlilerin insülin enjeksiyonu ihtiyacını ortadan kaldırabilecek.

Araştırmacılar, pankreas kök hücrelerinde insülini yeniden üretmeye bir adım daha yaklaştılar; bu, tip 1 diyabetlilerin insülin enjeksiyonu ihtiyacını ortadan kaldırabilecek.

Bu ayın başlarında Nature dergisinde yayınlanan yeni araştırmaya göre, pankreas kök hücrelerinde insülini yeniden üretebilme yönündeki uzun süredir hedeflenen hedef, tip 1 diyabet (T1D) hastaları için gerçeğe dönüşmeye daha yakın .

Baker Kalp ve Diyabet Enstitüsü'nden araştırmacılar, bir çocuk, T1D'li bir yetişkin ve diyabetik olmayan bir kişi olmak üzere üç donörden alınan pankreas hücrelerini kullanarak, yok edilmiş insülin üreten hücreleri yeniden oluşturmayı başardılar.glikozu algılayan ve işlevsel olarak salgılayan insülin hücrelerine yol açar.

Araştırmacılar, yeni üretilen insülin hücrelerini uyarmak için ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylı iki ilaç kullandılar ve hücrelerin glikoza tepki verebildiğini ve 48 saat içinde insülin üretebildiğini buldular. Bu yöntemin, sadece bir aydır T1D hastası olan yedi yaşındaki bir çocukta ve 33 yıldır T1D hastası olan 61 yaşındaki bir çocukta etkili olduğunu gösterdiler.

T1D'li bireylerde, bağışıklık sisteminin T hücreleri, pankreas adacıklarında bulunan ve insülini sentezleyen, depolayan ve salgılayan beta hücreleri adı verilen endokrin hücrelerini seçici olarak yok eder.

Çalışmanın yazarları, "Bu hücrelerin yok edilmesi, hayatta kalmak için [harici] insülin uygulamasına ömür boyu bağımlılığa yol açıyor" diye yazdı. "Sonuç olarak, beta hücre büyümesini uyaran ve beta hücre fonksiyonunu uyaran yeni tedavilerin belirlenmesine acil bir ihtiyaç vardır."

Diyabet tedavisine yönelik mevcut farmasötik seçenekler, kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesine yardımcı olur, ancak insülin salgılayan beta hücrelerindeki azalmayı önlemez, geciktirmez veya tersine çevirmez.

İnsülin enjeksiyonlarının ötesinde tedaviler mevcut olsa da, bunlar transplantasyon yoluyla bozulmuş insülin hücre kütlesinin onarılmasına odaklanıyor. Yazarlar, bunun, mevcut bağışçı sıkıntısı nedeniyle önemli bir zorluk oluşturduğunu ve bunun yanı sıra bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla bağlantılı olumsuz etki potansiyeline yol açtığını söyledi.

Bu yeni yaklaşım, hastanın mevcut pankreas hücrelerini etkili bir şekilde yeniden canlandıran ve insülin üretimini teşvik eden ilk tedavi olabilir; bu, dünya çapında T1D ile yaşayan milyonlarca insan için umut verici ve uzun zamandır beklenen bir gelişmeyi temsil ediyor.