Optimum Sağlık İçin Takviyeler: Dr. Peter Attia'nın Takviye Rutini

TAKİP ET

Doğru takviyeleri seçmek, özellikle mevcut çok çeşitli seçenekler göz önüne alındığında zor olabilir. Herkese uyacak tek bir plan olmasa da, Dr. Peter Attia gibi saygın bir doktorun takviye rejimini derinlemesine incelemek doğru yola girmenize yardımcı olabilir. Sağlığın optimizasyonu ve uzun ömürlülük konusundaki çalışmalarıyla tanınan bir doktor olan Attia, insan sağlığı mekaniği konusunda derin bir deneyime sahiptir.

Doğru takviyeleri seçmek, özellikle mevcut çok çeşitli seçenekler göz önüne alındığında zor olabilir. Herkese uyacak tek bir plan olmasa da, Dr. Peter Attia gibi saygın bir doktorun takviye rejimini derinlemesine incelemek doğru yola girmenize yardımcı olabilir. Sağlığın optimizasyonu ve uzun ömürlülük konusundaki çalışmalarıyla tanınan bir doktor olan Attia, insan sağlığı mekaniği konusunda derin bir deneyime sahiptir. Uzun ömürlülüğü ve fiziksel performansı optimize etmek için takviyeleri kapsamlı, bütünsel bir sağlık stratejisine entegre ediyor.

Peter Attia kimdir?

Dr. Peter Attia, eğitim açısından geleneksel tıp eğitimi almış ve ameliyata, özellikle de kanser ameliyatına girmeyi erken arzu eden bir doktordur. Ancak sağlık hizmetlerinin sınırlarını görmeye başladıkça bakış açısı gelişti ve tıbbı birkaç yıllığına bırakıp yeni bir fikirle geri döndü.

Hâlâ bir doktor olarak kariyerini, en çok satan kitabı Outlive'da türettiği Tıp 3.0 olarak tanımladığı şeye öncülük etmeye adadı . Tıp 3.0'ın amacı. bakım modelini hastalığı tedavi etmeye yönelik reaktif bir yaklaşımdan , uzun ömürlülüğe daha fazla odaklanarak önleme yoluyla proaktif bir yaklaşıma dönüştürmektir . Odak noktası, yalnızca yaşam süresini uzatmak için değil aynı zamanda yaşam kalitesini veya "sağlık süresini" artırmak için beslenme, egzersiz, uyku ve duygusal sağlık dahil olmak üzere günlük yaşamın çeşitli yönlerini optimize etmeye odaklanıyor.

Başlıca odak noktası olarak koruyucu tıbba geçiş, proaktif sağlık önlemlerinin araştırılması ve savunulmasına doğru bir yönelime yol açmaktadır. Bir podcast'e ev sahipliği yapmak, kitap yazmak ve başka türde içerik oluşturmak da dahil olmak üzere birçok projeyi başlatmak için yola çıktı; bunların tümü halkı sağlıklarının kontrolünü daha bilinçli ve proaktif bir şekilde ele alma konusunda eğitmeyi amaçlıyordu.

Petter Attia'nın takviyesinin ardındaki felsefe

Attia'nın yaklaşımı, takviyeleri bireysel ihtiyaçlara göre uyarlamak ve bunların etkinliğini kanıtlayan bilimsel kanıtlara sahip olanları seçmek üzerine kuruludur. Attia, Tıp 3.0'ı savunarak hasta sonuçlarını geleneksel tıbbi müdahalelerin ortaya çıkmasından çok önce iyileştirebileceğimize inanıyor. Bu felsefe aynı zamanda kendi hayatına da uzanarak sağlığını ve uzun ömürlülüğünü nasıl yönettiğini şekillendirir.

Karışıma takviye eklemeden önce iyi beslenme, egzersiz ve yeterli uyku gibi sağlık uygulamalarını arayarak müşterilerinin sağlığa daha bütünsel bir yaklaşım bulmalarına yardımcı oluyor. Yaklaşımı, takviyelerin bu temel sağlık alışkanlıklarının yerini alması değil, desteklemesi gerektiği fikrine dayanıyor.

Peter Attia hangi takviyeleri alıyor?

Attia'nın besin takviyesi yığını, yalnızca birkaç istisna dışında, vücudunun ihtiyaç duyduğu her besin maddesinin ideal miktarını kontrol etmek ve tüketmek için tek bir bileşen içeren takviyeler etrafında dönüyor.

Ancak çeşitli röportajlarında takviyelerinin zamanla değişebileceğinin altını çiziyor. Önemli bulduğu her içerikle ilgili yeni ortaya çıkan bilimi takip etmeye devam ediyor ve mevcut en son kanıtlara dayanarak protokolünü değiştirmeye açık. Ek olarak, belirli biyobelirteçlerin test edilmesine dayalı olarak takviye alımını da ayarlayabilir.


Sabah takviyeleri

Belirli takviyeleri alma zamanlamasının önemli olduğunun bilincinde olan Attia, zihninin ve vücudunun gün boyu optimum düzeyde performans göstermesine yardımcı olmak için vitaminlerinin çoğunu sabahları alıyor. Bu takviyelerden bazıları bilişsel işlevlerin iyileştirilmesine yardımcı olur; diğerleri daha iyi sindirim ve optimal besin alımı ile.

Omega-3

Attia , hem EPA hem de DHA içeren bir omega-3 takviyesi alıyor . Biyobelirteç testiyle izlediği yaklaşık %12'lik bir kırmızı kan hücresi zarı konsantrasyonuna ulaşmak için 2 g EPA ve 1,5 g DHA'dan oluşan yüksek bir dozu hedefliyor. Bilimsel kanıtlar, bu omega-3 yağ asitlerinin çeşitli antiinflamatuar yollar yoluyla kalp sağlığını ve bilişsel işlevi destekleyebileceğini desteklemektedir .

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, omega-3 yağ asitlerinin kardiyovasküler sağlık açısından potansiyel faydalarının altını çizdi ; bunların tüm nedenlere bağlı ölüm riskini azaltabileceğine ve kardiyovasküler sağlığı ve yaşam süresini destekleyebileceğine işaret etti.

D vitamini

Attia, röportajlarında D vitamini ile ilgili çalışmaların genellikle dozaj, süre, uyum ve hedefleme sorunları nedeniyle yetersiz yürütüldüğünü belirtiyor. Ancak riskin düşük olduğuna inanıyor ve literatürün tutarsız olmasına rağmen günde 5000 IU alıyor. Çalışmalar, D vitamini düzeylerinin , diğer sağlık sonuçlarının yanı sıra bağışıklık fonksiyonu ve ruh hali düzenlemesiyle bağlantılı olabileceğini bildirmiştir .

Magnezyum

Attia, ikisi gündüz ve biri akşam olmak üzere üç farklı magnezyum formu kullanıyor ve günde 1 g'a kadar toplam elementel magnezyum elde etmeyi hedefliyor. Optimize edilmiş emilim için yavaşça salınacak şekilde tasarlanmış bir formülasyonda magnezyum klorür alıyor. Ayrıca magnezyum oksit de alıyor.

Magnezyumun, protein sentezinden kas ve sinir fonksiyonuna, kan şekeri seviyesi kontrolüne ve kan basıncının düzenlenmesine kadar vücutta yüzlerce enzimatik reaksiyonda rol oynadığı bulunmuştur .

B6 Vitamini

Bu, Attia'nın yakın zamanda protokolünde değiştirdiği bir ektir. Günde 50 mg alıyordu; ancak yüksek B6 alımını potansiyel nöropatiyle ilişkilendiren çalışmaları gördükten sonra, bununla ilgili herhangi bir semptom yaşamadığını söylemesine rağmen bunu haftada üç kez 50 mg'a düşürdü.

B6 birçok enzimatik reaksiyonda rol oynar ve protein, karbonhidrat ve lipit metabolizmasının yanı sıra nörotransmiter sentezi için de gereklidir. Düşük B6 seviyeleri depresyon belirtileriyle ilişkilendirilmiştir ve B6'nın ruh halini ve beyin sağlığını geliştirebileceği bulunmuştur. Ancak B6'nın periferik nöropatiyi tetikleyip tetikleyemeyeceği konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Metilfolat ve metillenmiş B12

Attia, emilimini artırmak ve homosistein seviyelerini düzenlemek için folatın metillenmiş versiyonlarını veya B9 ve B12'yi alıyor. 400 mcg metilfolat ve 1000 mcg metillenmiş B12 alıyor; bunun homosisteini litre başına 9 mikromolün (mcmol/L) altında tutmaya yardımcı olacak uygun miktar olduğunu buldu. Kandaki homosisteinin referans seviyesi 15 mcmol/L'nin altındadır. Yükseldiğinde bu, yorgunluğa ve baş dönmesine yol açabilecek düşük folat ve B12 düzeylerinin bir göstergesi olabilir. Ayrıca, yüksek düzeyde homosistein, daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkilidir .

Attia, genetik yapısı nedeniyle bu vitaminlerin metillenmiş versiyonlarını kullanıyor. MTHFR geninde spesifik bir varyasyona sahip kişiler, folik asidi indirgenmiş formu olan metilfolata dönüştüremezler veya vücutları, folik asidi indirgenmiş formuna dönüştürmede sınırlıdır. Metilfolat , serotonin üretimi gibi birçok hücresel süreç için gereklidir . İndirgenmiş formu alarak, vücudun kullanımına hazır olan formu doğrudan tamamlıyor.

Probiyotikler

Attia, GlucoseControl by Pendulum adı verilen özel bir probiyotik alıyor. Benzer bir probiyotik formülasyonunun , tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerinin uzun süreli yükselişini yansıtan kan şekeri belirteçlerinin (HbA1c) düzeylerini düşürdüğü ve yemek sonrası glikoz artışlarını azalttığı gösterilmiştir . Yazarlar bunun, tip 2 diyabette iyi bir sonuç olan insülin duyarlılığındaki artışı yansıtabileceğini öne sürüyorlar.

Bu, belirli probiyotik türlerinin bağırsak sağlığını ve mikrobiyom dengesini iyileştirebileceğinin ve bunun da sağlığımızı etkileyebileceğinin altını çiziyor.

AG1 (Atletik Yeşiller)

Bu yeşil toz, Attia'nın sabah rutininin temelini oluşturur. Markanın yatırımcısı ve danışmanı olarak AG1'in etkinliğinin arkasında duruyor. Mikro besinler, bitkisel besinler, pre- ve probiyotiklerden oluşan AG1, bağırsak sağlığının iyileştirilmesi ve hücresel enerji üretiminin desteklenmesinden bağışıklık sisteminin desteklenmesine ve yeterli stres iyileşmesine kadar vücudu beslemek için bütünsel bir yaklaşım sağlamaya teşvik edilir.

Protein tozu

Attia'nın sağlık rejimi, hem kuvvet antrenmanını hem de kardiyoyu içeren farklı fiziksel aktivite biçimlerini içerdiğinden, protein, yağsız kas kütlesini korumak veya kazanmak ve açlığı kontrol etmek için yapbozun önemli bir parçası haline geliyor. Attia, makro besin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için yağ ve karbonhidrat oranı düşük, yüksek kaliteli peynir altı suyu protein tozu izolatını tüketiyor. Tat uğruna, 25 gram tatsız protein tozunu 25 gram aromalı (sükraloz ile tatlandırılmış) protein tozuyla birleştirme eğilimindedir.

Gece takviyeleri

Attia'nın gece takviyeleri, stres adaptasyonunu ve uykuyu destekleyebilecek belirli mekanizmaları hedef alıyor. Her biri, onu ertesi sabah yeniden enerji dolu bir güne hazırlamak için yeterli fiziksel, zihinsel ve duygusal iyileşme elde edilmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Ashwagandha

Asırlık adaptojenik bir bitki olan ashwagandha'nın stresi azaltmaya ve endokrin fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olduğu bulunmuştur . Attia, vücudunun strese uyum sağlamasına yardımcı olduğuna inandığı bu bitkiden akşamları 600 mg alıyor. Ancak ashwagandha'nın faydalarını doğrulamak için daha büyük ölçekli klinik araştırmalara ihtiyaç vardır.

Glisin

Attia, uykuyu ve iyileşmeyi desteklemek için akşamları 2 gram glisin alıyor. Glisin vücutta çeşitli rollere sahip bir amino asittir: uyku kalitesini etkileyebilir , kas gücü ve iyileşmesi için gereklidir ve bazı antioksidanların üretimi için gereklidir. Kolajenin ana yapı taşıdır ve kas iyileşmesini ve kemik sağlığını desteklediği bildirilen kreatinin önemli bir bileşenidir . Ek olarak glisin, vücudun glutatyon yapmak için kullandığı ana amino asitlerden biridir; genellikle vücudun 'ana' antioksidanı olarak adlandırılır ve antioksidan işlevleri ve serbest radikalleri nötralize etme yeteneği açısından kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır .

Magnezyum L-treonat

Attia, magnezyum oksit ve klorürün yanı sıra beyin sağlığını desteklemek için magnezyum L-treonat da alıyor. Hem hayvan hem de insan çalışmaları L-treonatın hafızayı ve bilişsel işlevi desteklemeye yardımcı olabileceğini bildirmiştir . Attia, magnezyumunu MagTein'den sağlayan bir ürün kullandığına dikkat çekiyor. Çalışmalar, L-treonatın diğer magnezyum takviyelerine kıyasla daha yüksek biyoyararlanıma sahip olduğunu ve daha yüksek emilim ve daha yüksek tutulum gösterdiğini göstermiştir .

Fosfatidilserin

Attia, vücudunun yeni zaman dilimine uyum sağlamasına yardımcı olmak ve seyahat sırasında yaşanan stres nedeniyle yükselebilecek kortizol düzeylerini potansiyel olarak azaltmak amacıyla jet lag için yalnızca ara sıra 400 mg fosfatidilserin alıyor . Çalışmalar, fosfatidilserinin , beyin fonksiyonu ve ruh hali düzenlemesinde rol oynayan asetilkolin gibi biyolojik olarak aktif moleküllerin salınmasına yardımcı olabileceğini bildirmiştir .

Aynı takviyeleri kullanmalı mısınız?

Kısa cevap: duruma göre değişir. Attia'nın takviye protokolü, yaşam tarzı alışkanlıklarına, genetik faktörlere, yaşına, kişisel sağlık ihtiyaçlarına ve hedeflerine ve yeni ortaya çıkan araştırmalara göre tasarlanmıştır. Ayrıca, herhangi bir eksikliği gidermek için belirli biyobelirteçleri test etmeye dayalı olarak takviyelerini ayarlıyor ve iyileştirme için yer bırakıyor. Aynı takviyeleri kullanmak genetik yapınız veya yaşam tarzınız için ideal olmayabilir. Magnezyum gibi dengeli bir yaşam tarzını tamamlamak için sıklıkla önerilen belirli takviyeler vardır, ancak dozaj her zaman mevcut seviyelerinizin ne olduğuna bağlı olacaktır. Size uygun bir takviye stratejisi belirlemek için bir sağlık uzmanına danıştığınızdan emin olun .

Takviye planınızı neden kişiselleştirmelisiniz?

Peter Attia'nın besin takviyesine yaklaşımı, uzun ömür göz önünde bulundurularak sağlık optimizasyonunun titiz ve düşünceli bir yönteminin nasıl göründüğüne dair bir örnek teşkil ediyor. Geleneksel tıbbi uygulamaların ötesine geçer ve stratejik takviye ile en son tıbbi bilgileri birleştirir. Rejimi son derece kişiselleştirilmiş, en son bilimsel araştırmalarla desteklenmiş ve yeni bulguları ve kişisel sağlık ölçümlerini yansıtacak şekilde sürekli olarak ayarlanmaktadır.

Takviyeleri sağlık rejiminize dahil etmek istiyorsanız, herhangi bir takviye protokolünün ihtiyaçlarınıza göre uyarlanması gerektiğini bilmeniz önemlidir . Bir kişi için işe yarayan şey, genetik, yaşam tarzı ve belirli sağlık durumundaki farklılıklar nedeniyle bir başkası için işe yaramayabilir. Bu nedenle, Attia'nın takviye rejiminin neden bir reçete yerine bir rehber görevi görmesi gerektiği. Yaşam ve sağlık hedeflerinize uygun kişisel bir takviye stratejisi uyarlamak için bir sağlık uzmanına danıştığınızdan emin olun.


Peter Attia hangi protein tozunu kullanıyor?

Peter Attia, karbonhidrat ve yağ oranı düşük, yüksek kaliteli bir peynir altı suyu proteini izolatı kullanıyor. Tattan ödün vermeden şekeri ve kaloriyi en aza indirmek için 25 miligram aromalı protein tozunu 25 miligram aromasız protein tozuyla birleştiriyor.

Peter Attia kreatin hakkında ne söylüyor?

Peter Attia sıklıkla kreatin önerir. Podcast'inde, hastalara bunun alınmaya değer olduğunu söylerken kendinden emin olduğunu söyledi. Güvenli ve verimli olduğu bulunmuştur ancak daha fazla su tutabilirsiniz. İnsanların midelerini rahatsız etmesi durumunda kreatinden bir adım geri çekilmelerini öneriyor.

Peter Attia ashwagandha kullanıyor mu?

Evet, her akşam 600 mg ashwaganda'nın güçlü bir versiyonunu alıyor. Bu Ayurvedik adaptojeni, Doğu kültürlerinde yüzyıllardır kullanılan bir bileşen aracılığıyla vücudunun stres adaptasyonunu optimize etmek için kullanıyor.

Temel çıkarımlar:

Peter Attia'nın rejimi, takviyeleri kişisel hedeflere, kapsamlı sağlık değerlendirmelerine ve belirli biyobelirteçlerin sürekli izlenmesine dayalı olarak bireysel ihtiyaçlara göre uyarlamanın önemini vurguluyor.

Attia'nın rejimindeki takviyeler, bilimsel kanıtlardan ve ortaya çıkan araştırmalardan büyük ölçüde etkilenmektedir.

Attia'nın bütünsel yaklaşımı, takviyelerin bütünsel bir sağlık planının parçası olarak kullanıldığında en etkili olduğu kavramının altını çiziyor.