Kızamık salgınları hakkında bilmeniz gerekenler

TAKİP ET

2024'ün başından bu yana dört eyalette kızamık vakası bildirildi. ABD'de her yıl kızamık salgınları yaşansa da, son dönemdeki salgınlar bazı endişe verici manşetlere yol açtı. Her yıl kaç vaka ortaya çıkıyor ve hastalık ne kadar ciddi? Buna ve daha fazlasına cevap veriyoruz.

SAĞLIK - 2024'ün başından bu yana dört eyalette kızamık vakası bildirildi. ABD'de her yıl kızamık salgınları yaşansa da, son dönemdeki salgınlar bazı endişe verici manşetlere yol açtı. Her yıl kaç vaka ortaya çıkıyor ve hastalık ne kadar ciddi? Buna ve daha fazlasına cevap veriyoruz.

Kızamık nedir?

Kızamık, son derece bulaşıcı bir viral hastalıktır ve 2000 yılında ABD'de ortadan kaldırıldığı kabul edilmektedir. Ancak, yetersiz aşılanmış yolcuların hastalığa yakalanıp evlerine dönmeleri nedeniyle vakalar hâlâ ithal edilmektedir.

Kızamık, zatürre veya ensefalit gibi hastaneye kaldırılmayı gerektiren komplikasyonlara neden olabileceğinden bebekler ve çok küçük çocukların yanı sıra 20 yaş üstü yetişkinler için de ciddi olabilir. Kızamık enfeksiyonu hamilelik sırasında bulaşırsa ciddi komplikasyonlara da neden olabilir .

Belirtileri nelerdir ve nasıl yayılır?

Kızamığın belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve gözlerde sulanma yer alır. İlk belirtilerden 3-5 gün sonra kızamık döküntüsü ortaya çıkar. Döküntü ilk önce saç çizgisinin yakınında düz kırmızı noktalar halinde kafada belirir, daha sonra gövdeden kollara ve bacaklara kadar vücuda yayılır. Döküntü beyaz ciltte kırmızı veya kahverengi görünebilirken, koyu ciltte görülmesi daha zor olabilir. Ateş, hastalığın döküntü evresinde 104°F'a kadar yükselebilir.

Türkiye'de en yaygın olan kanser türü açıklandı!

Kuluçka süresi 7-14 gündür ve bu süre zarfında kişi hiçbir belirti göstermese bile bulaşıcıdır. Virüs hava yoluyla yayılır ve çok bulaşıcıdır. Virüse maruz kalan 10 kişiden dokuzu, ilk enfekte kişinin odadan çıkmasından saatler sonra bile enfekte olacaktır. Bir kişinin döküntüden 4 gün öncesinden döküntünün ortaya çıkmasından sonraki 4 güne kadar bulaşıcı olduğu kabul edilir.

Aşı ne kadar etkili?

Oldukça etkili bir aşı , rutin çocukluk çağı aşılama programının bir parçasıdır ve kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı koruma sağlar. İlk dozun 12-15 aylıkken, ikinci dozun ise 4-6 yaşlarında yapılması önerilir. Seyahat etmeyi planlıyorsanız, 6-11 aylık bebeklere uygulanan kızamık aşısının erken dozunu yaptırmak için doktorunuza danışın.

Kızamık enfeksiyonunu önlemek için neler yapılabilir?

Virüs hava yoluyla taşındığı için maruz kalındığında enfeksiyonun önlenmesi zor olsa da enfeksiyon ile hastalık arasında bir fark vardır. Enfeksiyon, virüsün vücudunuza girmesi ve hücrelerinizde çoğalması anlamına gelir. Hastalık, enfeksiyondan sonra geliştirdiğiniz semptomlardır. En iyi savunma iyi bir saldırıdır; aşı olun. Bağışıklığınız olduğunda enfeksiyon kapabilirsiniz ama hastalanmazsınız.

Yetişkin içeriğini izlemek libidoyu etkiler mi?

Zaten aşı olduysanız, hastalığa yakalanma olasılığınız önemli ölçüde azalır. Bunun nedeni, aşının vücudunuza virüsün daha zayıf bir versiyonunu sunması ve antikorların ve hafıza T hücrelerinin üretimini uyarmasıdır. Bu antikorlar, enfeksiyon kapmanız durumunda kızamığa bağlanabilir, bu sırada hafıza T hücreleri enfekte olmuş hücreleri tespit edip onları yok ederek daha fazla çoğalmayı önler.

Kızamık veya şu anda dolaşan herhangi bir virüse karşı kendinizi korumak için başka ne yapabilirsiniz?

Aşılarınızı tam olarak yaptırmadıysanız, pandemi sırasında kaçırmış olabileceğiniz aşılar hakkında doktorunuzla konuşun.
Sabun ve suyla yıkayarak iyi el hijyeni sağlayın ve hastaysanız enfeksiyonun yayılmasını önlemek için evde kalın.
Vücudunuzun iyi dolaşımı onarmasına ve teşvik etmesine izin vermek için yeterince uyuyun ve egzersiz yapın.
Bağışıklığı güçlendirmek ve mikro besinlerin istikrarlı bir şekilde sağlanmasını sağlamak için pre ve probiyotikler açısından zengin, dengeli bir diyet yiyin.
Bağışıklık hücrelerinizin patojenlerle savaşmak için serbestçe dolaşabildiğinden emin olmak için yeterli sıvı alın.

Neden iki doz aşı gerekli?

Kızamık aşısının bir dozu vakaların yüzde 93'ünü, ikinci dozu ise vakaların yüzde 97'sini önlüyor. Nüfusun küçük bir yüzdesi tek doza yanıt vermediğinden iki doz önerilir. Nüfusun tamamının iki dozluk bir seriyle kapsanması, bağışıklık düzeyini ithal vakaların yaygın salgınlara neden olmayacağı kadar yüksek hale getiriyor.

Aşı ne kadar hızlı etki ediyor?

Aşıyı aldıktan hemen sonra bağışıklık kazanmaya başlayacaksınız çünkü vücudunuz virüsün zayıflamış formunu patojen olarak algılıyor. Genel savunucuların ilk tepkisinin ardından kızamığa özgü antikorlar önümüzdeki 2-4 hafta içinde istikrarlı bir şekilde artacak.

Aşılamanın yan etkileri var mı?

Evet, her aşının yan etkileri vardır, ancak enfeksiyon hastalıkları uzmanları, hastalığın ciddi komplikasyon potansiyeli nedeniyle yan etkilerin kızamık enfeksiyonuna göre daha tolere edilebilir olduğu konusunda kararlıdır. Aşıyla ilgili en yaygın yan etkiler kol ağrısı, ateş, hafif döküntü, eklemlerde ağrı veya sertlik ve minimum düzeyde ateşli nöbet veya alerjik reaksiyon riskidir.

Ya kızamık olursam?

Kızamık hastasıysanız döküntülerin ortaya çıkmasından en az dört gün sonrasına kadar evde kalın. Burnunuzu silmek için bir kağıt mendil kullanın ve çöpe atın, eşyaları paylaşmaktan kaçının, ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın ve çok temas edilen yüzeyleri silmek için standart ev temizleyicileri kullanın.

Peki ya aile üyelerinden biri kızamık hastasıysa?

Kızamık hava yoluyla bulaştığı için evde bu önlemlerin alınması, eğer hanedeki diğer kişiler aşılanmamışsa bulaşma olasılığını kayda değer ölçüde azaltmayabilir.

Evinizde bağışıklık sistemi zayıf olan veya aşı olamayacak kadar genç olan biri varsa, başkalarından dikkatlice izole etmek ve mümkün olduğunca temiz hava havalandırması kullanmak gibi özel önlemler alın .

Hamileyim. Kızamık ne kadar ciddidir?

Kızamık doğuştan sakatlığa neden olmaz ancak komplikasyonları arasında düşük, düşük doğum ağırlığı, ölü doğum ve erken doğum sayılabilir. Daha önce aşı olmadıysanız ve hamile kalmayı planlıyorsanız kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısı için en iyi zamanlamayı kadın doğum uzmanınızla görüşün. MMR aşısı canlı, zayıflatılmış bir virüs aşısıdır ve hamilelik sırasında önerilmez.

2000 yılından bu yana en yüksek vaka sayısı , 1.274 vakanın CDC'ye bildirildiği 2019 yılında gerçekleşti. Tipik bir yılda, bildirilen vakaların aralığı 55 kadar düşük veya 667 kadar yüksek olabilir. Vakaların çoğunluğu birbirine sıkı sıkıya bağlı topluluklarda yaşayan, yeterince aşılanmamış kişiler arasındadır.

Bu salgın neden şimdi yaşanıyor?

Kızamık salgınları, seyahat sırasında maruz kalma nedeniyle veya aşılama oranlarının düşük olduğu topluluklarda yeni vakalar ortaya çıktığında meydana gelir. Yüksek aşılama oranları, salgını kontrol altına alacak bir bağışıklık “duvarı” inşa etmeye yardımcı oluyor. Ancak pandemi daha fazla insanın MMR aşı dozlarını kaçırmasına neden oldu; CDC, 61 milyon dozun kaçırıldığını tahmin ediyor .

2024 için 10 sağlık trendi tahmini

ABD'de her yıl kızamık salgınları yaşanıyor ve bazı yıllarda bu sayı diğerlerinden daha yüksek oluyor. Pandemiden hemen önce ABD, yaklaşık yirmi yılda en yüksek sayıda kızamık vakasını yaşadı. 2019'da ABD'de yaşanan salgınların tümü, bağışıklığı yeterli düzeyde olmayan topluluklara getirilen seyahatle ilgili vakalarla bağlantılıydı.

CDC, 2019 salgınlarında enfekte olan kişilerin %71'inin aşılanmamış olduğunu ve geri kalanın ya aşı durumunun bilinmediğini ya da yalnızca bir doz aldığını bildiriyor.

Peki ya bu bahar seyahate çıkarsam?

Yurt dışına seyahat etmeyi planlıyorsanız CDC'nin Seyahat Sağlık Bildirimlerini kontrol edin ve yola çıkmadan önce dikkate almanız gereken aşıları doktorunuza sorun. Bazı aşıların tam koruma sağlamak için birden fazla doza ihtiyacı olduğunu unutmayın ; bu nedenle haftalar, hatta aylar öncesinden planlama yapmanız gerekebilir.

Kızamık bir zamanlar yaygın bir çocukluk hastalığıydı, ancak ciddi kızamık vakaları aşılamayla dramatik bir şekilde azaldı. Kızamık vakaları yurt dışında arttığında, seyahat edenlerin daha fazla vakaya maruz kalmasını bekleyebiliriz. CDC'nin pandemi sırasında 60 milyondan fazla aşı dozunun atlandığını tahmin ettiği göz önüne alındığında, bu yıl ABD'de düşük aşılama oranlarına sahip topluluklar arasında salgınlar görmeyi bekleyebiliriz.

Hilvan Kadın Sağlık, Yaşam ve Spor Merkezi ile kadınlar daha güçlü

En iyi savunma ailenizin aşı yoluyla korunmasını sağlamaktır. Ailenizde herhangi biri aşı olamayacak kadar gençse (bir yaşından küçük bebekler) veya MMR gibi canlı, zayıflatılmış bir aşı almasını engelleyen bağışıklık sistemi zayıflayan bir duruma sahipse bu özellikle önemlidir.

Temel çıkarımlar:

Kızamık bir zamanlar yaygın bir çocukluk hastalığıydı ve artık aşıyla önlenebilir.

Pandemi sırasında dünya genelinde 60 milyondan fazla kızamık aşısı dozu atlandı.

Dünya çapında daha fazla kızamık vakası seyahat sırasında maruz kalma riskini artırıyor.

ABD'deki kızamık vakalarının çoğu, aşılanmamış veya yalnızca 1 doz almış uluslararası yolcular arasındadır.

Kızamık hava yoluyla bulaşır ve oldukça bulaşıcıdır. En iyi savunma iyi bir saldırıdır; aşı.
 

kızamık kızamık bedir kızamık belirtileri kızamık aşısı