Intel, Yapay Zeka Pazarında Savaşmak İçin Yeni Bir Teknoloji Duyurdu

TAKİP ET

Intel Salı günü, yonga üreticisi rakiplerine karşı kaybettiği zemini telafi edecek yeni bir teknolojiyi duyurdu.

Intel Salı günü, yonga üreticisi rakiplerine karşı kaybettiği zemini telafi edecek yeni bir teknolojiyi duyurdu.

Şirket, Tayvan'da düzenlenen yıllık Computex fuarında veri merkezleri için yeni nesil işlemcilerini, yapay zeka hızlandırıcı kitlerinin fiyatlarını ve yapay zeka PC çipinin mimarisini duyurdu.

Intel, yeni Xeon 6 işlemcilerinin, veri merkezindeki yüksek yoğunluklu, ölçeklenebilir iş yükleri için önceki nesil çiplere kıyasla daha fazla performans ve daha yüksek güç verimliliği sağlayacağını iddia ediyor.

Intel'e göre Taipei etkinliğinde tanıtılan Gaudi 2 ve Gaudi 3 yapay zeka hızlandırıcı kitlerinin ayırt edici özelliği, rakip platformların maliyetinin üçte biri oranında yüksek performans sunması.

Intel yaptığı açıklamada, "Xeon işlemcilerin Gaudi AI hızlandırıcılarıyla bir sistemde bir araya getirilmesi, AI'yı daha hızlı, daha ucuz ve daha erişilebilir hale getirmek için güçlü bir çözüm sunuyor" ifadelerine yer verdi.

Yeni Nesil AI Bilgisayarları

Şirket, PC cephesinde Lunar Lake'in altında yatan mimariyi tanıttı. Lunar Lake, hiçbir taviz vermeyen uygulama uyumluluğu ve önceki çip nesillerine göre %40'a kadar daha düşük güç tüketimiyle gelecek nesil yapay zeka PC'lerine öncülük edecek.

Intel Ay Gölü

Oregon eyaletinin Bend kentindeki danışmanlık hizmetleri firması Enderle Group'un başkanı ve baş analisti Rob Enderle, "Bu, Intel çalışanlarının son on yılın hatalarını tersine çevirmek için inanılmaz derecede çok çalıştıklarını ve etkileyici bir ilerleme kaydettiklerini gösteriyor, ancak yarış henüz bitmedi ve Intel'in rakipleri de aynı şekilde odaklanmış durumda ve iyi bir performans sergiliyor" dedi .

TechNewsWorld'e verdiği demeçte, "Rekabet sonucu ilk kimin tökezleyeceğine bağlı olabilir ve şu anda bu tedarikçilerin hiçbiri tökezlemiyor" dedi.

Pennsylvania Üniversitesi Mühendislik Profesörü Benjamin Lee ise şunları ekledi : “Intel geniş bir strateji tanımladı ve bunu çok iyi bir şekilde uyguluyor.”

TechNewsWorld'e yaptığı açıklamada, "Özellikle bu işlemci tasarımlarının hepsi - Xeon, Gaudi, Ultra - geliştirildi ve planlanandan önce piyasaya sürülmeleri bekleniyor." dedi.

Tam Spektrum Erişimi

Intel CEO'su Pat Gelsinger, Intel'in yarı iletken üretiminden PC, ağ, uç ve veri merkezi sistemlerine kadar yapay zeka pazarının tüm yelpazesinde yenilik yapan dünyadaki tek şirketlerden biri olduğunu belirtti.

"En son Xeon, Gaudi ve Core Ultra platformlarımız, donanım ve yazılım ekosistemimizin gücüyle bir araya gelerek müşterilerimizin önlerindeki muazzam fırsatları en üst düzeye çıkarmak için ihtiyaç duydukları esnek, güvenli, sürdürülebilir ve uygun maliyetli çözümleri sunuyor" dedi.

Bu tam spektrumlu erişim, Intel'in "her yerde AI" vizyonunu gerçekleştirmesine yardımcı olacak. "Her yerde AI, farklı boyutlardaki üretken AI'nın norm haline gelmesi ve Nvidia'nın nihai performans yaklaşımı ve giderek daha büyük modellere ve verilere uygulanması üzerine akıllıca bir bahistir," dedi Forrester Kıdemli Analisti Alvin Nguyen TechNewsWorld'e.

Bu tür bir erişim, AI yazılım üreticileri için de caziptir. "Bu bir avantajdır çünkü tekil bir mimaridir, bu nedenle teorik olarak PC'den veri merkezine kadar çalışan bir uygulamanız olabilir," diyor Northborough, Mass'teki bir BT danışmanlık şirketi olan J.Gold Associates'in kurucusu ve baş analisti Jack E. Gold.

TechNewsWorld'e verdiği demeçte, "Akıllı telefondaki bir Arm çipinden, bir uygulama içeren veri merkezindeki bir Nvidia çipine geçiyorsanız, iki farklı mimariyle çalıştığınız için çok fazla çaba sarf etmeniz gerekir." dedi.

Intel Pazar Payını Geri Kazanmaya Çalışıyor

Altıncı nesil Xeon çipiyle Intel, veri merkezi pazarındaki kayıp payının bir kısmını geri kazanmayı umuyor. Reuters'a göre Intel'in x86 çipleri için bu pazardaki payı geçen yıl 5,6 puan düşerek %76,4'e geriledi ve AMD artık pastanın %23,6'sını elinde tutuyor.

Penn'den Lee, "Veri merkezi bilişimi Intel'in en önemli pazarıdır ve performans ile güç verimliliğindeki sürekli gelişmeler kritik öneme sahip olacaktır" şeklinde açıklama yaptı.

"Endişe, Xeon gibi genel amaçlı işlemci tasarımının giderek daha fazla meta haline gelmesidir," diye devam etti. "Sektördeki mühendisler bu tasarımları nasıl tanımlayacaklarını ve iyileştireceklerini biliyorlar."

"Ayrıca," diye ekledi, "performans ve güçteki avantajlar yalnızca tasarıma değil, aynı zamanda bu tasarımı oluşturmak için kullanılan transistörlere de bağlıdır. AMD gibi rakipler de veri merkezi işlemcileri tasarlıyor ve bunları gelişmiş transistörlerle üretiyor, bu da bu alanda rekabetin artmasına yol açıyor."

Intel Xeon 6 E-çekirdekleri

Altyapılarını güncelleyen şirketler için Verimli çekirdeklere (E-çekirdekler) sahip Intel Xeon 6, maliyetleri düşürmek ve yerden tasarruf etmek için 3'e 1 raf düzeyinde konsolidasyona olanak tanır. (Kaynak: Intel)

Küresel bir pazar araştırma şirketi olan IDC'de yarı iletken analisti olan Shane Rau, yeni Xeon çiplerinin 6700 ve 6900 serisi olmak üzere iki çeşidinin olduğunu ve her birinin farklı performans ve güç tüketimi kombinasyonları sunduğunu belirtti. TechNewsWorld'e verdiği demeçte, "Bu ürün segmentasyonu, son kullanıcı iş yüklerinin çeşitlendiğini ve bir son kullanıcının sahip olduğu iş yüküne bağlı olarak, öncelikle performansa ihtiyaç duyabileceklerini veya performans ve güç tüketimini dengelemeleri gerekebileceğini kabul ediyor." dedi.

"Bu nedenle," diye devam etti, "Intel, hizmet verebileceği iş yüklerinin türlerini genişletiyor ve AMD'nin CPU'ları ve GPU'ları ile Nvidia'nın sunucu GPU'ları da dahil olmak üzere diğer veri merkezi işlemci türlerinin satıcılarına karşı rekabet konumunu iyileştirmeye çalışıyor."

"Daha spesifik olmak gerekirse Intel, sunucu mikroişlemcilerini daha fazla yapay zeka tabanlı iş yükünü kendi başlarına üstlenecek şekilde konumlandırmaya çalışıyor, böylece son kullanıcılar bu iş yüklerini hızlandırmak için ayrı bir sunucu GPU'su satın almak zorunda kalmayacaklar" dedi.

Ay Gölü için Büyük Umutlar

Intel'in Lunar Lake için de büyük umutları var. Las Vegas'taki SmartTech Research'ün başkanı ve baş analisti Mark N. Vena, TechNewsWorld'e verdiği demeçte, "Intel'in Lunar Lake'in onları Qualcomm ve AMD'ye karşı liderlik pozisyonuna geri döndürebileceğine inanmak için nedenleri var" dedi.

Lunar Lake çiplerinin donanım düzeyinde gelişmiş yapay zeka entegrasyonuna sahip olduğunu, yapay zeka iş yükleri için optimize edildiğini ve bu sayede AMD ve Nvidia'nın daha geleneksel yaklaşımlarından farklılaştığını açıkladı.

Vena, mimarinin ayrıca enerji verimliliğine odaklanarak watt başına üstün performans vaat ettiğini, sürdürülebilir iş yüklerinde AMD'nin Ryzen ve Nvidia'nın Grace CPU'larını geride bırakabileceğini ve doğrudan Nvidia'nın CUDA ve AMD'nin ROCm platformlarıyla rekabet eden, yapay zeka geliştirme için kapsamlı bir yazılım ekosistemi tarafından desteklendiğini ekledi.

"Öncelikle veri merkezi uygulamalarını hedefleyen Nvidia'nın aksine, Lunar Lake yongaları tüketici bilgisayarları için tasarlanmıştır ve bu da yapay zeka destekli uygulamaları günlük kullanıcılar için daha erişilebilir hale getirir," dedi. "Intel'in Lunar Lake ile yaptığı hamle, AMD ve Nvidia'yı tüketici ürünlerinde yapay zeka entegrasyonunu artırmaya zorlayabilir ve yapay zekalı bilgisayar pazarında rekabeti ve inovasyonu teşvik edebilir."

Gold, pazardaki bilgisayarların %65 ila %75'inin iki ila üç yıl içinde yapay zeka destekli olacağını, hatta makinelerini yükselttikçe işletmelerin bu oranın daha da artacağını öngördü. "Bu yüzden Intel'in bu alanda yaptığı şey önemli," dedi.

"Ancak Lunar Lake yalnızca yapay zeka ile ilgili değil," diye ekledi. "Bu, güç gereksinimlerini önemli ölçüde azaltmakla ilgili çünkü [tüketiciler] iki gün, üç gün, bir hafta dayanan pillere sahip ince ve hafif makineler istiyor."

Yapay Zekanın Geleceğinde Güç Sıkıntılarının Ele Alınması

San Francisco'daki bir araştırma ve danışmanlık hizmetleri sağlayıcısı olan Work3 Enstitüsü'nün kurucu ortağı ve CEO'su Deborah Perry Piscione, yapay zekanın geleceğinde gücün giderek büyüyen bir sorun olacağını söyledi . TechNewsWorld'e verdiği demeçte, "En önemli yatırımlardan biri 40 yıllık enerji altyapımıza yapılması gerekecek." dedi.

"Politika yapıcıların AI gelişimini destekleme konusunda hızlı hareket etmeleri ve yarı iletkenler için fabrikalarda olduğu gibi sekiz topun gerisinde kalmamaları gerekecek," diye devam etti. "Hepimiz Covid sırasında yarı iletken kıtlığının bedelini ödedik ve enerji şebekemizde bedelini ödemeye devam edeceğiz."

"Yapay zeka geliştirmenin başarısı ve onu tüketme yeteneğimiz şu anda büyük bir 'eğer'," dedi.