Google, Chromebook Plus ile yapay zeka dizüstü bilgisayar partisine katılıyor

TAKİP ET

Google Salı günü, yeni nesil Chromebook Plus bilgisayarlarına yeni akıllı özellikler ekleyerek AI dizüstü bilgisayar partisine katılacağını duyurdu.

Google Salı günü, yeni nesil Chromebook Plus bilgisayarlarına yeni akıllı özellikler ekleyerek AI dizüstü bilgisayar partisine katılacağını duyurdu.

Yeni özellikler arasında "Yazmama Yardım Et", yapay zeka tarafından oluşturulan video konferans arka planları, fotoğraflar için Magic Editor ve Chromebook'un ana ekranından doğrudan Google'ın yapay zeka ajanı Gemini'ye doğrudan erişim yer alıyor.

Yazmama Yardım Et, kullanıcının bir komut istemi kullanarak sıfırdan metin oluşturmasına veya tonunu değiştirmek, uzunluğunu değiştirmek veya tamamen yeniden biçimlendirmek için mevcut metni yeniden yazmasına yardımcı olmak için yapay zekayı kullanır.

Arka plan özelliği herhangi bir video konferans uygulamasıyla çalışır ve arka plan oluşturmak için çeşitli istemler içerir.

Magic Editor'a Google Fotoğraflar uygulamasından erişilebilir. Kullanıcılar, bir fotoğraftaki nesnelere dokunarak veya daire içine alarak düzenleyebilir, ardından sürükleyerek yeniden konumlandırabilir veya bir tutamla yeniden boyutlandırabilir. Ayrıca bir fotoğraftaki aydınlatmayı ve arka planı iyileştirmek için bağlamsal öneriler de kullanılabilir.

Yeni Chromebook Plus'ta Gemini, ana ekrandaki bir simgeye dokunularak çağrılabiliyor. Google ayrıca yeni Chromebook Plus kullanıcılarına gelişmiş Google One AI Premium planının 12 aylık ücretsiz deneme sürümünü sunuyor. Gemini Advanced'e, 2 TB depolama alanına ve Dokümanlar, E-Tablolar, Slaytlar, Gmail ve daha fazlasında Gemini'ye erişim sunar.

Tüketici teknolojisi Reticle Research'ün baş analisti Ross Rubin şunları söyledi: "Bu, Google'ın yapay zekayı benimsemesi ve bilgiye erişme ve işleri çevrimiçi halletme yolu olarak önceliğini savunmasıyla ilgili; OpenAI ve Microsoft'un yapay zekaya yaptığı yatırım nedeniyle buna meydan okundu." New York'ta bir danışmanlık firması.

TechNewsWorld'e şunları söyledi: "Google bu yapay zeka araçlarını geliştirirken, bunları ana platformları olan Android ve Chromebook'lara dağıtmaları mantıklı geliyor."

Gençleştirme Gerekli

Las Vegas'taki SmartTech Research'ün başkanı ve baş analisti Mark N. Vena, Google'ın Chromebook kategorisini canlandırmak için bir şeyler yapması gerektiğini savundu . TechNewsWorld'e "Chromebook deneyimi artık uzadı" dedi.

"Chromebook Plus dizüstü bilgisayarlar Chromebook kategorisi için bir adım öne çıkıyor ancak Microsoft/Qualcomm yaklaşımının büyük bir avantaja sahip olduğunu düşünüyorum" diye ekledi.

Geçtiğimiz hafta Microsoft, Qualcomm Snapdragon X Elite ve Snapdragon X Plus işlemcilerle desteklenen ve AI operasyonlarını optimize etmek için güçlü sinirsel işlem birimleri (NPU'lar) içeren Copilot+ dizüstü bilgisayarlarını duyurdu.

Vena, "Chromebook deneyimi her zaman bir bulut deneyimi olmuştur" diye açıkladı. "Microsoft ve Qualcomm'un izlediği yol, yerel olarak bulutta olduğundan daha iyi bir yapay zeka deneyimine sahip olmanız için çiplerine yapay zeka eklemektir. Bu yapay zeka işlerinin çoğunu internet bağlantısına bağlı kalmadan yerel olarak çalıştırabilirsiniz."

"Diğer bir avantaj da güvenliktir" diye ekledi. "Google, bulutunun ne kadar güvenli olduğunu söylerse söylesin, işleri yerel olarak yapmanın yerini hiçbir şey tutamaz."

Eşsiz Yapay Zeka Entegrasyonu

Rubin, Google'ın duyurusunun CoPilot+ dizüstü bilgisayarların imza özelliği olan Recall ile karşılaştırılamayacağını belirtti.

Geri çağırma, kullanıcıların daha önce bilgisayarlarında karşılaştıkları bilgileri doğal dil ve bağlamsal arama yoluyla bulmalarına olanak tanır. Örneğin, bir kullanıcı CoPilot+'tan "Geçen hafta Dr. Who hakkında okuduğum bir makaleyi bul" isteyebilir ve öyle olur. Resimler ve ekran görüntüleri de basitçe açıklanarak bulunabilir. Recall, uygulamalar ve zaman arasındaki etkileşimleri hatırladığından aramalara bağlam da eklenebilir.

Gelişmiş CX için GenAI bilgi birikiminizi yükseltin
Rubin, "Chromebook Plus, Microsoft'un duyurusunun önemli bir unsuru olan, sinirsel işlem birimine sahip süper hızlı, son teknoloji ürünü bir çipiniz olmasa bile yapay zeka ile çok şey yapabileceğinizi gösteriyor" dedi.

"Chromebook Plus, yeni olan bazı şeylerin, daha önce başka şekillerde tanıtılan bazı şeylerin, sihirli fotoğraf düzenleme gibi diğer platformlardan gelen bazı şeylerin yanı sıra Google'da gördüğümüz en sıkı entegrasyonun bir birleşimidir" dedi.

"Birçok Google ürününü birbirine bağlıyor" diye devam etti. "Geçmişte entegrasyonlar yaptılar, ancak bu, kapsamının genişliği açısından dikkate değer."

Güç ve Esneklik

Bend, Oregon'daki bir danışmanlık hizmetleri şirketi olan Enderle Group'un başkanı ve baş analisti Rob Enderle , duyurunun zamanlamasını sorguladı. TechNewsWorld'e "Bunu bu ayın başlarında I/O'da duyurmaları gerekirdi" dedi. "Görünüşe göre Microsoft Build'in peşine düşmeye ve orada duyurulanlara karşı tavır almaya karar verdiler."

"Bunların hepsi çok aceleye getirilmiş gibi görünüyor, muhtemelen Microsoft, Copilot'un genişletildiğini duyurduğunda Google'ın dümdüz yakalanmış olması nedeniyle" dedi. "Google'ın akıllı telefon çalışmaları çok daha ilgi çekici ve eğer her iki cihaz sınıfı arasında özellikler arasında köprü kurabilirlerse, pazar paylarını genişletebilecek bir şeye sahip olabilirler."

"Chromebook Plus, AI bilgisayarların önümüzdeki ay piyasaya sürülmesini hedefliyor gibi görünüyor, ancak bu makinelerle karşılaştırıldığında özellikleri açısından hafif" diye ekledi, "Ancak, aynı zamanda çok daha ucuz olmalılar."

Rubin, "Chromebook'ların geleneksel olarak önemli bir fiyat avantajına sahip olduğunu" belirtti, "ancak Chromebook Plus ile genel Windows dizüstü bilgisayarlarla daha fazla örtüşmeye başlıyorsunuz."

Bu, Acer'ın Salı günü duyurduğu iki Chromebook Plus modelinde açıkça görülüyordu. İkisi bir arada Chromebook Plus Spin 714 (yukarıda gösterilen) 749,99 ABD dolarına, 516 GE oyun modeli ise 699,99 ABD dolarına satılacak.

Acer General, "Bu iki yeni Acer Chromebook Plus dizüstü bilgisayarın birbirlerinden daha farklı olamayacağı ve her ikisinin de daha yüksek bir Chromebook Plus deneyimi sunması, doğrudan ChromeOS ekosisteminin gücüne ve esnekliğine ve kullanıcı odaklı Chromebook Plus dizüstü bilgisayar tasarımının önemine işaret ediyor" dedi. Dizüstü Bilgisayarlar Müdürü James Lin bir açıklamada şunları söyledi.

Rubin şunları ekledi: "Google, insanları daha iyi bir Chromebook deneyimine sahip olabilmeleri için Chromebook Plus'a yönlendirmeye çalışıyor. Bu aynı zamanda bilgisayar üreticileri için de daha kabul edilebilir, dolayısıyla bu ürünlerden daha iyi marjlar elde edebiliyorlar.”

Chromebook Plus Kanatlardaki Güzellikler

Google, duyurusunda ayrıca Chromebook Plus'a gelecek bazı özelliklerden de bahsetti:

Sağ tıklamayı kullanarak web sitelerini veya PDF'leri özetlemek için Gemini ile okumama yardımcı olun.

Her oturum açtığınızda kaldığınız yerden devam edin; böylece dizüstü bilgisayarınızı her açtığınızda bir pencere denizinde kaybolmak yerine, bir ekran size pencerelerinizde, sekmelerinizde ve uygulamalarınızda açık olan şeyleri gösterecektir. Diğer işletim sistemlerindeki cihazlarınızdan gelen öneriler sizi doğru yöne yönlendirecektir; dolayısıyla, bir makaleyi Android veya iOS telefonunuzdaki Chrome tarayıcısında okumaya başlarsanız, okumayı Chromebook'unuzda tek tıklamayla bitirebilirsiniz.

Bir zaman aralığını, bitirmek istediğiniz bir Google Görevini ve bir YouTube Müzik çalma listesini seçmenize olanak tanıyan Odaklanma ile daha kolay konsantre olun; Chromebook, Rahatsız Etmeyin özelliğini otomatik olarak açacak ve ilerlemenizi geri sayacaktır.

Yüz ve hareket takibi ile yapay zeka destekli eller serbest kontrol.
Enderle, "Bu özellikler fena değil" dedi. "Ancak hem Copilot hem de Gemini'nin ciddi kalite sorunları vardı ve bunları düzeltmeleri gerekecek, aksi takdirde pazar bu cihaz sınıfının tamamında soğuyabilir."