GES kurmak yerine enerjiye devasa bütçe ayrıldı: Miktarı dudak uçuklattı

TAKİP ET

Şanlıurfa'da tarımsal sulamada kullanılan enerjiye devasa bir bütçe sağlandı. 4.95 milyar TL sadece enerjiye yatırılan maliyet olarak kayıtlara geçti.

Şanlıurfa’da tarımsal sulamada kullanılan enerjiye devasa bir bütçe sağlandı. 4.95 milyar TL sadece enerjiye yatırılan maliyet olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’nin önemli tarımsal merkezlerinden olan Şanlıurfa’da tarımsal sulamada kullanılan ve oldukça maliyetli olan enerji için devasa bir bütçe ayrıldı. Türkiye’nin en çok güneş alan şehirlerinin başında gelen Şanlıurfa’da enerjiye ve diğer destekler ile birlikte  25.9 milyar TL  gibi bir bütçe ayrılması hem şaşkınlık yarattı hem de tepkiye neden oldu.

GES Projeleri İle Maliyet Düşürülmüyor!

Güneş enerjisi sistemleri ile devletin sırtından büyük bir yükü kaldırmak ve bu yatırımları farklı alanlarda kullanmak yerine her yıl özel şirketlere çiftçiye destek olarak böyle bir ödemenin yapılması tepkiye neden oldu. Konunun uzmanları, bölgede devlet eliyle güneş enerjisi sistemlerinin kurulup özellikle de tarımsal sulama kullanılması hem devlet açısından hem de üretici açısından büyük bir avantaj sağlayacağı konusunda hem fikirler. 

Sadece Enerjiye 4.95 Milyar Tl Gitti

Sadece 21 yılda Şanlıurfalı çiftçilere, Tarım ve Orman il Müdürlüğü’nün verilerine göre 25.9 milyar TL destek ödemesi sağlandı. Üreticilere 2023 yılı Aralık ayında 1 milyar 474 milyon 37 bin olmak üzere, 2018 – 2023 yılları arasında “Tarımsal Sulamada Kullanılan Enerjinin Desteklenmesi” kapsamında toplam 4.95 milyar TL ödeme yapıldı.