Estetik cerrahinin ruh sağlığına etkisi

TAKİP ET

Son yıllarda popülaritesi giderek artan plastik cerrahi, bireylere görünümlerini güzelleştirme ve özgüvenlerini artırma fırsatı sunuyor. Fiziksel dönüşümler dikkat çekici olabilse de, plastik cerrahinin ruh sağlığı üzerindeki potansiyel etkisini kabul etmek çok önemlidir. Bu makale boyunca, plastik cerrahinin ruh sağlığı üzerindeki etkilerini keşfedeceğiz ve plastik cerrahinin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz sonuçlarını en aza indirmek için pratik ipuçları vereceğiz.

Son yıllarda popülaritesi giderek artan plastik cerrahi, bireylere görünümlerini güzelleştirme ve özgüvenlerini artırma fırsatı sunuyor. Fiziksel dönüşümler dikkat çekici olabilse de, plastik cerrahinin ruh sağlığı üzerindeki potansiyel etkisini kabul etmek çok önemlidir. Bu makale boyunca, plastik cerrahinin ruh sağlığı üzerindeki etkilerini keşfedeceğiz ve plastik cerrahinin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz sonuçlarını en aza indirmek için pratik ipuçları vereceğiz.

Önemli çıkarımlar:

Plastik cerrahi, zihinsel sağlık üzerinde bir etkiye sahip olabilir, potansiyel olarak obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), depresyon ve anksiyete semptomlarını artırabilir.

Depresyon ve vücut dismorfik bozukluğu (BDB) gibi ruh sağlığı bozuklukları öyküsü olan kişilerde, plastik cerrahi prosedürünün ardından zihinsel sıkıntı belirtileri yaşama riski daha yüksektir.

Estetik bir cerrahi prosedürden sonra uzun süreli olumsuz duygular yaşarsanız veya zihinsel olarak başa çıkmakta güçlük çekerseniz, profesyonel yardım almanız önemlidir .

Sonuçlarınız için gerçekçi beklentiler belirlemeniz, doktorunuzla açık iletişimi sürdürmeniz ve plastik cerrahi prosedürü öncesinde, sırasında ve sonrasında ruh sağlığınızı yönetmek için kişisel bakıma öncelik vermeniz önemlidir.

Ameliyattan sonra zihinsel sıkıntı semptomlarında artış

Çoğu insan özgüvenini artırmak umuduyla estetik ameliyat geçirirken, plastik cerrahinin ruh sağlığı ve esenliği üzerindeki etkilerinin karanlık bir tarafı vardır. Araştırmalar, plastik cerrahi geçiren pek çok kişinin prosedür sonrası zihinsel sonuçlarında iyileşme yaşadığını gösterirken, plastik cerrahi geçirmenin bazen mevcut zihinsel sağlık sorunlarının semptomlarını şiddetlendirebildiği veya yenilerini tetikleyebildiği de keşfedilmiştir .

Bireyler, gerçekçi olmayan beklentiler, vücut dismorfisi, ameliyat sonrası memnuniyetsizlik veya sosyal baskılar gibi çeşitli faktörler nedeniyle obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı bozukluklarıyla ilişkili semptomlarda artış yaşayabilir.

Bir kişi estetik ameliyat olmayı seçmeden önce zihinsel sıkıntı semptomlarının mevcut olabileceğini ve bazen bir kişiyi görünüşünü fiziksel olarak değiştirmeye karar vermeye iten bu duygular olduğunu not etmek önemlidir . Bu bazen kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilirken, bazen kişinin kendini daha kötü hissetmesine neden olabilir. Her cerrahi prosedür başarılı sonuçlar vermez ve başarısız bir ameliyat olsun ya da olmasın, altta yatan bir akıl sağlığı durumunun kişinin prosedürden sonra daha kötü hissetmesine neden olabileceği durumlar da vardır.

Estetik cerrahiden sonra kimler ruh sağlığı sorunları riski altındadır?

Estetik ameliyatı düşünen herkes zihinsel sağlık etkilerine karşı savunmasız olabilirken, bazı kişiler daha yüksek risk altında olabilir. Akıl sağlığı bozuklukları öyküsü olan veya fiziksel görünümü takıntı haline getirme eğilimi olanların, olumsuz psikolojik etkiler yaşama olasılığı daha yüksektir. Ek olarak, güçlü bir destek sisteminden yoksun olanlar veya sonuçlarla ilgili gerçekçi olmayan beklentileri olanlar da risk altında olabilir.

Cerrahın yetkin olduğundan ve ameliyatı başarısızlığa uğratma olasılığının düşük olduğundan emin olmak için kozmetik bir prosedüre girmeden önce kapsamlı bir araştırma yapmak önemlidir. Beden dismorfisi veya olumsuz beden imgesi olanlar, sıkıntı yaşama konusunda daha büyük risk altındadır çünkü zaten nasıl göründüklerine dair çarpık bir görüşe sahiptirler ve ameliyat bunu düzeltmenin bir yolu değildir . Eğitimli, lisanslı bir akıl sağlığı pratisyeninden yardım istemek, sorun zihinde kök saldığından, ameliyat olmanın aksine, bu duygularla savaşmanın en iyi yoludur.

Kişilik bozuklukları veya depresyon veya anksiyete öyküsü olanlar da daha yüksek risk altındadır, çünkü ameliyat olmak travmatize edici bir deneyim olabilir ve vücut iyileşirken gereken dinlenme süresi, fiziksel aktivite eksikliği nedeniyle depresyon ve anksiyete duygularını besleyebilir. ya da toplum içine çıkmak ve ameliyatın başarılı olduğunu varsayarsak, iyileşmeden önce kendini daha kötü ve nihayetinde daha iyi göründüğünü görmek.

Ne zaman profesyonel yardım alınmalı

Plastik cerrahi ile ilişkili ruh sağlığı sorunlarının üstesinden gelmek için profesyonel yardımın ne zaman gerekli olduğunu bilmek önemlidir. En iyi savunma hattı , kozmetik bir prosedür geçirmeye karar vermeden önce lisanslı bir ruh sağlığı uzmanından yardım almaktır . Bu, kişinin gerçekçi bir bakış açısıyla deneyimin gerektireceklerine hazırlanmasına ve ameliyata gerek kalmadan kendini olduğu gibi kabul etmesinin yollarını öğrenmesine yardımcı olabilir.

Estetik bir işlem geçirdikten sonra akıl sağlığı belirtileri devam ederse ve ameliyatın sonuçlarıyla ilgili uzun süreli üzüntü, endişe veya memnuniyetsizlik hissediyorsanız, bir akıl sağlığı uzmanından yardım almanız önemlidir . Diğer belirtiler arasında günlük yaşamla başa çıkmada zorluk, iştah veya uyku düzeninde önemli değişiklikler, tutarlı bir olumsuz vücut imajı , kişinin görünüşüne takıntılı olması ve sevdikleriyle gergin ilişkiler yer alabilir.

Estetik cerrahinin ruh sağlığı üzerindeki etkisini en aza indirmek için ipuçları

Estetik cerrahinin sizin için doğru karar olduğuna karar verirseniz, eğitimli, lisanslı bir akıl sağlığı uzmanının yardımı olsun ya da olmasın, herhangi bir ruhsal sıkıntı belirtisinin işlem sonrası ortaya çıkmasını önlemenin bazı yolları vardır.

Gerçekçi beklentiler belirleyin. Estetik cerrahinin görünümü iyileştirebileceğini ancak tüm güvensizlikleri tamamen ortadan kaldırmayabileceğini veya daha derin duygusal sorunları çözemeyeceğini anlayın.

Nitelikli bir cerrahla görüşün. Hastanın sağlığına öncelik veren ve kapsamlı bir ameliyat öncesi danışmanlık sağlayan saygın bir plastik cerrah seçin. Cerrahın yanında kendinizi rahat hissetmiyorsanız, sizi ameliyat etmelerine izin vererek görünüşünüz ve nihayetinde hayatınız konusunda onlara güvenmeyin.

Açık iletişim kurun. Endişelerinizi, beklentilerinizi ve endişelerinizi cerrahınızla paylaşın ve istediğiniz sonucu anladığından emin olun. Prosedüre girerken doğru zihniyete sahip olduğunuzdan ve gerçekçi beklentilere sahip olduğunuzdan ve somatik bir sorunu ameliyat geçirerek çözmeye çalışmadığınızdan emin olmak için bir akıl sağlığı uzmanıyla da konuşmak isteyebilirsiniz.

Kendini geliştir. Prosedür, potansiyel riskler, kurtarma süreci ve gerçekçi sonuçlar hakkında kapsamlı bir anlayış kazanın. Bu bilgi kaygıyı azaltabilir ve bilinçli kararlar vermenize yardımcı olabilir. Düşündüğünüz prosedürü geçirmiş biriyle konuşmak da yardımcı olabilir.

Destek sisteminize güvenin. Kendinizi, ameliyat öncesi ve sonrası aşamalarda duygusal destek ve güvence sunabilecek destekleyici arkadaşlar, aile veya destek grupları ile çevreleyin.

Kişisel bakım ve stres yönetimine öncelik verin. Stresi yönetmek ve genel refahı artırmak için egzersiz, meditasyon ve hobilerle ilgilenme gibi kişisel bakım faaliyetlerine öncelik verin. Herhangi bir prosedürden önce, sırasında ve sonrasında kendinize karşı nazik olmayı unutmayın. Günlük uygulamalarında bilgili olmayanlar için kişisel bakım ve stres yönetimini kolaylaştırmaya yardımcı olabilecek çeşitli akıl sağlığı uygulamaları mevcuttur.

İyileşme sırasında sabırlı olun. İyileşme sürecinin zaman aldığını ve görünür sonuçların hemen gelmeyebileceğini anlayın. Sabır, depresyon ve kaygı duygularını şiddetlendirebilecek hayal kırıklığı veya tatminsizlik duygularını en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Akıl sağlığı durumuyla ilişkili riskler

Bir akıl sağlığı durumu yaşamayla ilişkili riskler, her bireye, yaşadıkları akıl sağlığı durumuna ve semptomların onları nasıl etkilediğine bağlı olarak değişir. Siz veya sevdiğiniz biri akıl sağlığı durumunun belirtilerini yaşıyorsa, sahip olduğunuz belirtileri tartışmak ve müdahale etmek için lisanslı bir doktor, psikiyatr veya akıl sağlığı pratisyeniyle konuşmak önemlidir .

Tipik olarak, depresyon veya anksiyete semptomları yaşarken , bir sağlık uzmanı , semptomların tedavisinde ikisinin kombinasyonunun en etkili olduğu gösterildiğinden , terapi ile ilaç kombinasyonunu önerecektir . Vücut dismorfisi yaşayanların da tedaviye başvurmaları tavsiye edilir ve semptomlarına bağlı olarak ilaç verilebilir.

Depresyon veya anksiyete için herkes aynı semptom grubunu yaşamaz , çünkü her birinin çeşitli biçimleri vardır, bu nedenle kendinizi ve sevdiklerinizi genel belirti ve semptomlar konusunda eğitmeniz ve bir ruh sağlığı merkezinden yardım almaktan çekinmemeniz en iyisidir. Normun dışında bir şey fark ederseniz profesyonel.

Sizin veya sevdiğiniz birinin akıl sağlığı sorunu yaşıyor olabileceğine dair işaretler

Akıl sağlığı durumlarının belirti ve semptomları çok geniş ve kişiden kişiye değişebilse de, altta yatan bir ruh sağlığı sorununa işaret edebilecek bazı genel belirti ve semptomlar vardır. Siz veya sevdiğiniz biri aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsanız, derhal lisanslı bir akıl sağlığı uzmanına başvurmanız önemlidir:

Yeme/uykuda değişiklikler

Kalıcı üzüntü veya kasvetli duygular
Sanrılı düşünme
Olumsuz kendi kendine konuşma ve düşünce kalıpları
Kişilerarası ilişkilerle ilgili sorunlar
Okul veya iş performansında ani düşüş
Kendini izole etme veya kaçınma davranışları
Bağımlılık yapan veya kendi kendini tedavi eden davranışlar
Enerji veya motivasyon eksikliği
Odaklanma zorluğu veya beyin sisi
Cinsel dürtü eksikliği
Ruh hali değişiklikleri
Riskli veya zorlayıcı davranışlar
Kendine zarar verme veya başkalarına zarar verme

Plastik cerrahi fiziksel iyileştirmeler ve gelişmiş benlik saygısı sağlayabilirken, ruh sağlığı üzerindeki potansiyel etkisini ve toplumda olumsuz bir beden imajını nasıl teşvik edebileceğini dikkate almak önemlidir. Gerçekçi beklentiler belirleyerek, gerektiğinde profesyonel yardım alarak ve kişisel bakım stratejileri uygulayarak, estetik cerrahinin sağlığınız üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirebilirsiniz.

Unutmayın, akıl sağlığına öncelik vermek, uzun vadeli memnuniyet ve genel mutluluk elde etmek için çok önemlidir . Herhangi bir zihinsel veya fiziksel durumu tedavi etmeye gelince, hem zihinsel hem de fiziksel iyileşme süreciyle ilgili olduğu için bazen işlerin iyileşmeden önce daha da kötüye gittiğini hatırlamak önemlidir.

estetik estetik cerrahi ruh sagligi estetigin ruh sagligina etkisi