DEM Parti Vekili Dilan Kunt Ayan'dan TMO'ya fiyat tepkisi

TAKİP ET

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, TMO tarafından açıklanan hububat fiyatlarını Tarım ve Orman Bakanına sordu.

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, TMO tarafından açıklanan hububat fiyatlarını Tarım ve Orman Bakanına sordu.

Açıklanan taban fiyatlarının bilimle ve vicdanla uzaktan yakından alakası olmadığını söyleyen Vekil Dilan Kunt Ayan, Bakana şu sorunları sordu:

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2024 yılı için açıkladığı hububat alım fiyatları ne bilimle ne vicdanla uyuşmuyor. Üreticinin maliyetini dahi karşılamayan ton başına buğdayda 9 bin 250 TL, arpada 7 bin 250 TL üreticiye zulüm demektir! Tarım ve Orman Bakanı'na belirlenen alım fiyatlarını sorduk;

Bakanlığınız Toprak Mahsulleri Ofisi 2024 hububat alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre ton başına makarnalık buğdayda 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira ve arpada 7 bin 250 lira olarak belirlediğini duyurdu. Oysa Türkiye Ziraat Odaları Birliği kuru şartlarda üretimi yapılan buğdayın ortalama maliyetinin %62 artarak kilogram başına 10 lira 87'e kuruşa ulaştığını açıklamıştır. Geçen yıla oranla hububat alım fiyatlarına %12 artış yapılmış olması, çiftçinin maliyetini dahi karşılayamayacak bir artış oranıdır. Ziraat odalarının ve çiftçinin temel talebi buğday alım fiyatlarının en az 15 Lira olarak belirlenmesine dairdir. Günlerdir ziraat odaları, çiftçiler bu artış oranına tepki göstermekte, zarar eden çiftçiler her geçen gün tarımdan uzaklaşmak zorunda bırakılmaktadır.

2024 yılı için açıkladığınız hububat alım fiyatlarını belirlerken hangi kıstaslarla belirlediniz?

Hububat alım fiyatlarına yapılan zammın enflasyon oranının çok altında olduğu ve çiftçinin maliyetini dahi karşılayamadığı bilginiz dahilinde midir?

Çiftçinin üretime devam edebilmesi, emeğinin karşılığını alabilmesi için bir an önce buğday alım fiyatlarının revize edilmesine dair adım atılacak mıdır?