Çalışma: İşte demans için en büyük üç risk faktörü

TAKİP ET

Araştırmacıların yakın zamanda yeni bir çalışmada tanımladığı üç faktör, yaşlanmaya ve Alzheimer hastalığı gibi durumlara karşı en savunmasız beyin bölgelerini etkiliyor.

Araştırmacıların yakın zamanda yeni bir çalışmada tanımladığı üç faktör, yaşlanmaya ve Alzheimer hastalığı gibi durumlara karşı en savunmasız beyin bölgelerini etkiliyor.

Birleşik Krallık'taki Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yapılan önceki araştırmalar, yaşlanma sürecinin ve şizofreni ve Alzheimer hastalığı gibi durumların etkilerine karşı savunmasız olan bir beyin bölgeleri ağı tanımlamıştı . Ancak yaşam tarzı seçimleri, fiziksel egzersiz ve beslenme gibi değiştirilebilir risk faktörlerinin bu bölgeleri etkileyip etkilemediği ve sonuçta demansa yol açıp açmadığı bilinmemektedir.

Nature Communications'da 27 Mart'ta yayınlanan yeni bir çalışmada , aynı bilim adamlarından oluşan ekip, Birleşik Krallık Biobank'tan yaklaşık 40.000 katılımcının beyin taramalarını inceledi ve hassas beyin bölgeleri üzerinde hangi faktörlerin en büyük etkiye sahip olduğunu belirlemek için demans için 161 değiştirilebilir risk faktörünü değerlendirdi.

Ekip, değiştirilebilir risk faktörlerini şu 15 geniş kategoriye ayırdı:

Tansiyon

Kolesterol

Diyabet

Ağırlık

Alkol tüketimi

Sigara içmek

Depresif ruh hali

Enflamasyon

Kirlilik

İşitme

Uyumak

Sosyalleşme

Diyet

Fiziksel aktivite

Eğitim

Araştırmacılar, beyin taramalarını ve katılımcıların Biobank verilerini kullanarak, hangi risk faktörlerinin belirli beyin bölgelerini normal yaşlanma sürecinden daha fazla etkilediğini değerlendirdi.

Verileri analiz ettikten sonra ekip, üç spesifik değiştirilebilir demans risk faktörünün (diyabet, trafikle ilişkili hava kirliliğinden kaynaklanan nitrojen dioksit ve alkol alım sıklığı) beyindeki hassas bölgelere en çok zarar veren faktörler olduğunu gözlemledi.
Oxford Üniversitesi Klinik Sinir Bilimleri Bölümü'nden baş yazar Profesör Gwenaëlle Douaud, bir basın açıklamasında şunları söyledi: "Beyin bölgelerinden oluşan bir grubun yaşlanmada daha erken dejenere olduğunu biliyoruz ve bu yeni çalışmada, bu spesifik parçaların Beynin büyük bir kısmı, demansın tüm ortak risk faktörleri arasında diyabet, trafikten kaynaklanan hava kirliliği (demansın giderek daha önemli bir oyuncusu) ve alkole karşı en savunmasız olanlardır."

Ekip ayrıca çeşitli genetik varyasyonlar buldu ve az bilinen bir kan grubundan iki antijen de bu hassas beyin ağını etkiledi.

Araştırmacıların belirlediği üç temel demans risk faktöründen ikisi daha kolay değiştirilebilir. Örneğin trafik kirliliğinden kaçınmak zor olsa da insanlar alkol tüketimini azaltmak için adımlar atabilir.

Ayrıca diyabet riski taşıyan bireyler, demans risklerini azaltmaya yardımcı olmak için ideal kiloyu korumak, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek gibi diyabet önleme stratejilerini kullanabilirler .