Bilişsel gerilemeye bağlı polikistik over sendromu

TAKİP ET

Yeni bir çalışma, polikistik over sendromunun orta yaşta hafıza ve düşünme sorunları riskini artırabileceğini öne sürüyor.

Yeni bir çalışma, polikistik over sendromunun orta yaşta hafıza ve düşünme sorunları riskini artırabileceğini öne sürüyor.

Polikistik over sendromu (PCOS), kadınların %10'unu etkileyen ve obezite, diyabet ve kalp problemleriyle bağlantılı olan hormonal bir hastalıktır.

Durumun beyni nasıl etkilediği hakkında daha az şey bilinse de, Neurology dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma , bunun hafızayı bozabileceğini ve beynin daha erken yaşlanmasına yol açabileceğini öne sürüyor.

Çalışma, çalışma döneminin başında 18 ila 30 yaşlarında olan 907 kadın katılımcıyı içeriyordu. Bunlardan 66 katılımcıda polikistik over sendromu vardı .

Ancak tanı bir doktor tarafından konmadı, androjen seviyelerine ve kişinin bildirdiği semptomlara dayanıyordu. Bu, katılımcıların tüm bilgileri doğru bir şekilde hatırlamamış olabileceği anlamına gelir.

30 yıllık takip sırasında katılımcılar hafızayı, sözel yetenekleri, işlem hızını ve dikkati ölçen testleri tamamladılar.

Dikkati ölçen bir testte, PKOS'lu kişiler, bu duruma sahip olmayan kişilere kıyasla ortalama %11 daha düşük puan aldı.

Yaş, ırk ve eğitime göre ayarlama yapıldıktan sonra araştırmacılar, PKOS'lu kişilerin hafıza, dikkat ve sözel yetenekleri ölçen testlerde bu duruma sahip olmayanlara göre daha düşük puanlar aldığını buldu .

Hızlandırılmış beyin yaşlanması

Araştırmanın 25. ve 30. yıllarında, 24'ü polikistik over sendromu olan 291 katılımcıdan oluşan bir gruba beyin taraması yapıldı.

Araştırmacılar, beyin dokusundaki su moleküllerinin hareketine bakarak beyindeki beyaz madde yollarının bütünlüğünü analiz etmek için taramaları kullandılar.

Taramalar, polikistik over sendromlu kişilerin beyaz madde bütünlüğünün daha düşük olduğunu ve bunun beyin yaşlanmasının erken bir belirtisi olabileceğini ortaya çıkardı .

California Üniversitesi'nden çalışma yazarı Heather G. Huddleston, MD, "Bu bulguları doğrulamak ve bu değişimin nasıl gerçekleştiğini belirlemek için, insanların düşünme ve hafıza sorunlarını azaltmak için yapabilecekleri değişikliklere bakmak da dahil olmak üzere ek araştırmalara ihtiyaç var" dedi. , San Francisco, yaptığı açıklamada şunları söyledi .

PCOS'un belirtileri nelerdir?

PKOS'un kesin nedeni bilinmemektedir, ancak artan androjen seviyeleri (bir erkek cinsiyet hormonu) bu durumun gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

PKOS çoğunlukla kısırlık bağlamında tartışılırken , bu durumun sağlık açısından çok daha geniş etkileri olabilir.

PKOS'lu kişiler genellikle insüline dirençlidir ve bu da onları daha yüksek diyabet riskine sokar. PKOS hastalarının yarısından fazlası 40 yaşına gelindiğinde tip 2 diyabet geliştirir. Ayrıca, hem anne hem de bebek için sorunlara neden olabilecek gestasyonel diyabet (hamilelik sırasında diyabet) geliştirme olasılıkları daha yüksektir.

PKOS aynı zamanda yüksek kalp hastalığı riski, yüksek tansiyon ve yüksek LDL (“kötü”) kolesterol düzeyleriyle de bağlantılıdır.

Polikistik over sendromunun belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

Ağır, uzun, düzensiz veya devamsız dönemler
Kısırlık

Akne veya yağlı cilt

Yüzde veya vücutta aşırı kıllanma

Saç incelmesi veya erkek tipi kellik

Özellikle göbek çevresinde kilo alımı

Yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistler

Çalışma, polikistik over sendromunun bilişsel gerilemeye neden olduğunu kanıtlamasa da, yazarlar bu duruma sahip kişilerin daha fazla kardiyovasküler egzersiz yapmalarını ve beyin yaşlanmasını yavaşlatmak için zihinsel sağlığı iyileştirmelerini öneriyor .