Bilim adamları kilo vermek için yeni titreşimli hap icat etti

TAKİP ET

Yeni sindirilebilir kapsül midede titreşerek gerilme reseptörlerini aktive ederek kişinin yemek yedikten sonra hissettiğine benzer bir tokluk hissi yaratıyor.

Yeni sindirilebilir kapsül midede titreşerek gerilme reseptörlerini aktive ederek kişinin yemek yedikten sonra hissettiğine benzer bir tokluk hissi yaratıyor.

MIT mühendisleri, insanların kilo vermesine yardımcı olabilecek ve mide ameliyatına veya Ozempic gibi GLP-1 agonistlerine daha uygun fiyatlı ve daha az invazif bir seçenek sunabilecek yeni bir "elektrosötik" geliştirdi .

Titreşimli Sindirilebilir BiyoElektronik Stimülatör (VIBES) hapı, beyne midenin dolu olduğunu söylemekten sorumlu reseptörleri tetikleyen bir cihazdır. Beyin bu sinyale, kişinin yemeyi bırakmasına yardımcı olan insülin, C-peptid, Pyy ve GLP-1 hormonlarını salgılayarak yanıt verir.

Cihaz mideye ulaştığında, mide sıvıları mideyi kaplayan zarı çözer ve bu da elektronik devreyi tamamlar. Devre daha sonra küçük bir gümüş oksit pille çalışan küçük titreşimli bir motoru çalıştırır. Yutulduktan sonra yaklaşık 30 dakika boyunca midede titreşir.

22 Aralık'ta Science Advances dergisinde yayınlanan bir hayvan araştırmasında , MIT bilim insanları yeni cihazı domuzlarda test etti ve şunları buldu:Yemeklerden 20 dakika önce kapsül verilen hayvanlar, hap verilmeyen hayvanlara göre %40 daha az yiyecek tüketti .

Domuzlar ayrıca cihazla tedavi edilirken daha yavaş kilo aldılar.

Ayrıca hayvanlarda herhangi bir olumsuz etki görülmedi ve kapsül dört veya beş gün içinde sindirim sisteminden geçti.

MIT ekibi, bulgularının ışığında, insan katılımcılarla çalışmalar yürütebilmek için daha fazla cihaz üretmenin yollarını araştırmayı planlıyor. Ayrıca hapın midede daha uzun süre kalacak ve gerektiğinde etkinleştirilecek şekilde nasıl tasarlanacağını da keşfetmek istiyorlar.

Üstelik çalışmanın yazarları, üreticilerin hapı diğer zayıflama tedavilerine göre daha uygun maliyetle üretebileceklerini söylüyor .

Bir MIT haber bülteninde , başyazar Shriya Srinivasan, Ph.D. Eski bir MIT yüksek lisans öğrencisi, doktora sonrası araştırmacısı ve Harvard Üniversitesi'nde biyomühendislik alanında yardımcı doçent olan '20, şunları söyledi: "Pek çok popülasyon için, obeziteye yönelik daha etkili tedavilerden bazıları çok maliyetlidir. Oldukça uygun maliyetli bir fiyat noktası. Bunun, küresel sağlık ortamlarında bugün mevcut olan daha karmaşık veya pahalı seçeneklerden bazılarına erişimi olmayan insanlar için bakım ve terapiyi nasıl dönüştüreceğini görmeyi çok isterim."