Beslenme uzmanları, karaciğer kralı diyetini denemeyin diyor

TAKİP ET

Beslenme uzmanları, insan sağlığı için hayati önem taşıyan bazı besin açısından yoğun gıdaları ortadan kaldırdığı için Karaciğer Kralı tarafından teşvik edilen atalardan kalma diyetin tüketilmemesi konusunda uyarıyor.

Beslenme uzmanları, insan sağlığı için hayati önem taşıyan bazı besin açısından yoğun gıdaları ortadan kaldırdığı için Karaciğer Kralı tarafından teşvik edilen atalardan kalma diyetin tüketilmemesi konusunda uyarıyor.

Karaciğer Kralı olarak bilinen bir vücut geliştirmeci olan Brian Johnson, dokuz ilkeyi içeren "ataların yaşamını" tasvir eden videolarıyla internetin dikkatini çekti: uyku, yemek, hareket, kalkan, bağlanma, soğuk, güneş, kavga ve bağ.

Hiç kimse Liver King'in teşvik ettiği gibi kaliteli uykunun, düzenli fiziksel aktivitenin ve sevdiklerinizle bağ kurmanın önemi hakkında tartışmayacak olsa da , onun diyeti, öncelikle çiğ organ etini içermesi nedeniyle tartışmalara yol açtı.

Liver King, işlenmiş gıdaları, tohum yağlarını ve sıvı kalorileri ortadan kaldırarak diyete başlamanızı önerir. Bunu, özellikle karaciğer, kemik iliği, kalp, kemik suyu ve çiğ otlak yumurtası gibi bütün gıdaların tanıtılması takip etmelidir.

Liver King web sitesi, "Ne kadar enerji, canlılık ve temel amacı geri kazandığınıza şaşıracaksınız" diyor.

Tipik bir Johnson's yemeği, 16 ons tam yağlı, pişmiş kırmızı et , boğa testisleri veya kalbi gibi iki ila üç ons çiğ et , bir avokado, zeytinyağı ve deniz tuzu içerir.

Ancak Johnson'ın gömleksiz videolarında kolayca fark edilen iri kasları yalnızca proteinli gıdalardan kaynaklanmıyor olabilir. 2022'de anabolik steroid aldığını itiraf etti , bu geçmişte defalarca inkar ettiği bir şeydi.

Atalardan kalma diyetin riskleri nelerdir?

UC Davis Beslenme Bölümü'nde öğretim görevlisi yardımcı doçent olan Debbie Fetter , et, deniz ürünleri ve organ etleri gibi hayvan bazlı gıdalara odaklanan atalardan kalma diyetin yorumunun esasen etobur diyeti olduğunu söylüyor . Meyveler, sebzeler, tam tahıllar, kuruyemişler ve süt ürünleri gibi besin açısından yoğun gıdalar hariçtir.

Bitki bazlı diyetler (vegan ya da vejetaryen olması gerekmiyor) sağlık açısından çok sayıda faydayla ilişkilendiriliyor. Vücut kitle indeksini, kan basıncını, kan şekerini ve kolesterol düzeylerini düşürmeye, çoklu kronik hastalık riskini azaltmaya ve mevcut hastalıkların yönetimini iyileştirmeye yardımcı olabilirler.

Bu diyet çok kısıtlayıcı olduğundan, kendinizi besin eksikliği geliştirme riskiyle karşı karşıya bırakabilirsiniz. Etler ihtiyacınız olan tüm besinleri içermez, bu nedenle çeşitli bir beslenme düzenine sahip olmak önemlidir.

 

NYU Grossman Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olan MD Shivam Joshi, atalardan kalma beslenmenin ana risklerinin hayvansal proteine aşırı vurgu yapılmasından kaynaklandığını söylüyor. Bu tür beslenme doymuş yağ , doğal trans yağ ve kolesterol alımını artırır ve bunların tümü kardiyovasküler hastalık riskini artırır.

"Yüksek miktarda hayvansal protein, gözlemsel çalışmalardan randomize, kontrollü çalışmalara kadar, hipertansiyondan demansa ve böbrek taşlarına kadar birçok başka hastalıkta artış olduğunu gösteren geniş bir bilimsel literatüre sahiptir" diye ekliyor.

Fetter, atalardan kalma diyetin en büyük çekiciliğinin işlenmemiş bir diyet modeli olarak pazarlanması olduğunu söylüyor.

"Bir gıdanın işlenmiş olması onun mutlaka sağlıklı olmadığı anlamına gelmez, ancak işlenmiş birçok ürünün besin açısından en yoğun seçenekler olmadığı ve tuz, ilave şeker, doymuş gibi sınırlamamız tavsiye edilen besinleri içerdiği doğrudur. şişman" diye açıklıyor.

Araştırmalar, paketlenmiş atıştırmalıklar, işlenmiş et ve şekerli içecekler gibi aşırı işlenmiş gıdaların yüksek tüketiminin sağlık açısından ciddi sonuçlara neden olabileceğini öne sürüyor.19 yıllık büyük bir araştırma, aşırı işlenmiş gıdaları en fazla tüketen kişilerin, bu ürünleri en az tüketenlere kıyasla %31 daha yüksek ölüm oranına sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Ultra işlenmiş gıdalar aynı zamanda daha yüksek tip 2 diyabet , kardiyovasküler hastalık ve demans riskiyle de ilişkilendirilmiştir .

Fetter, atalardan kalma diyetin bitkisel gıdalarda yaygın olarak bulunan liflerden yoksun olduğunu söylüyor. Yeterli lif tüketmeyen kişilerde kolon kanseri, hemoroid , kronik kabızlık ve divertikül gibi durumların gelişme riski daha yüksektir.

Atalardan kalma beslenmenin herhangi bir faydası var mı?

Atalardan kalma diyetin son derece kısıtlayıcı olması nedeniyle potansiyel faydalar azdır.

Joshi'ye göre bunlardan biri, kalorileri yüksek ve sağlıklı besin değerleri düşük olduğu için sağlıksız olan işlenmiş ve aşırı işlenmiş gıdaları ortadan kaldırmak.

Fetter, etin genellikle büyük bir alerjen veya gıda duyarlılığının nedeni olarak bilinmediğini söylüyor. Bu nedenle diyet, altta yatan gıda alerjisini veya duyarlılığını ortadan kaldırabilecek bir eliminasyon diyeti görevi görebilir.

Üstelik et, bazı popülasyonlarda eksiklik riski yüksek olabilen demir ve B12 vitamini açısından iyi bir kaynaktır ve yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır.

Bununla birlikte, sağlık yararları için yalnızca hayvan içeren bir diyetin uygulanmasını destekleyen yüksek kaliteli bir araştırma yoktur.


Çiğ et yemenin tehlikeleri
Joshi, hayvansal proteinin çiğ tüketiminin insanları gıda kaynaklı birçok hastalık için risk altına soktuğunu söylüyor.

Örneğin ette yaygın olarak bulunan bazı mikroplar Salmonella ve E. coli'yi içerir . Bu patojenlerin neden olduğu enfeksiyonlar genellikle yaşamı tehdit edici değildir ancak hamile kadınlar, küçük çocuklar ve yaşlı yetişkinler için tehlikeli olabilir.

Çiğ ette tespit edilen başka bir bakteri olan Yersinia , Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl yaklaşık 640 hastaneye yatış ve 35 ölümden sorumlu olan yersiniosis adı verilen enfeksiyona neden oluyor.

Pastörize edilmemiş çiğ yumurtalar da Salmonella içerebilir ve insanlarda kuş gribinin yayılmasının ardından uzmanlar, savunmasız popülasyonların az pişmiş yumurta tüketirken daha dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

Peki Liver King diyeti sizin için iyi mi?

Fetter, atalardan kalma diyetin o kadar çok yiyeceği ortadan kaldırdığını, bunun da potansiyel olarak yiyeceklerle sağlıksız bir ilişkiyi tetikleyebileceğini söylüyor. Aynı zamanda sosyal ortamlarda yemek yemeyi veya bir yemeğe katılmak veya bir restoranda yemek yemek gibi yemek içeren aktiviteleri yapmayı da zorlaştırabilir.

Üstelik birçok besi hayvanı yüksek sera gazı fiyatlarına sahip olduğundan et üretimi daha az sürdürülebilir.

Joshi, atalardan kalma diyetin, bitkisel gıdalara dayalı bir diyetin tüketimini vurgulayan çok sayıda beslenme bilimini gözden kaçırdığını söylüyor. Aynı zamanda büyük miktarlarda bitkisel gıda toplayan kadınların atalarının katkılarını da göz ardı ediyor.

Healthnews'e şunları söylüyor: "Atalardan kalma diyet, maçoluk ve sahte bilimi aşırı lezzetli bir ideolojide bir araya getiren paleo diyetinin ardından gelen başka bir moda diyettir."