Ay yüzünüzü uzaklaştırın: Daha ince bir görünüm için ipuçları

TAKİP ET

Kronik bir sağlık sorunu nedeniyle yeni bir ilaca başladıktan sonra yüzünüzün şişmiş veya kabarık göründüğünü fark ettiniz mi? Gövdenizin etrafında kilo alımı mı yaşıyorsunuz ve boynunuzun arkasında yeni bir 'tümsek' mi oluştu? Eğer öyleyse, bir 'ay yüzünüz' olabilir. Bu makale ay yüzünün ne olduğunu, nedenlerini, sizi nasıl etkileyebileceğini ve bu semptomu desteklemek için uygulayabileceğiniz stratejileri incelemektedir.

Kronik bir sağlık sorunu nedeniyle yeni bir ilaca başladıktan sonra yüzünüzün şişmiş veya kabarık göründüğünü fark ettiniz mi? Gövdenizin etrafında kilo alımı mı yaşıyorsunuz ve boynunuzun arkasında yeni bir 'tümsek' mi oluştu? Eğer öyleyse, bir 'ay yüzünüz' olabilir. Bu makale ay yüzünün ne olduğunu, nedenlerini, sizi nasıl etkileyebileceğini ve bu semptomu desteklemek için uygulayabileceğiniz stratejileri incelemektedir.

Ay yüzü nedir?

'Ay yüzleri' olarak da bilinen ay yüzü, yüzün dolunayı andıran yuvarlak, kabarık görünümünü ifade eder. Karakteristik görünümü, yüzün kenarlarında simetrik yağ veya sıvı birikmesinden kaynaklanır. Bu bazen yüze önden bakıldığında kulakların görülmesini zorlaştırır.

Ay yüzü başlı başına bir hastalık değil , bir hastalığın potansiyel belirtisi veya ilaçların yan etkisidir. Yaralanma, enfeksiyon veya alerji gibi yüzde şişmeye neden olan diğer durumlarla karıştırılmamalıdır.

Ay yüzü sizi nasıl etkileyebilir?

Ay yüzünün kendisi tehlikeli değildir. Bununla birlikte, benlik saygısı ile ilgili sorunlara neden olabilir ve potansiyel olarak başkalarının yanında utanç duygusuna yol açabilir. Araştırmalar, Cushing hastalığı olan hastaların, ay yüzlü olmaları durumunda daha düşük bir yaşam kalitesi bildirdiklerini gösterdi . Beden imajıyla ilgili bu sorunlar, ay yüzlü kişilerin sosyal ortamlardan kaçınmasına neden olabilir. Sosyal izolasyon sürekli olarak daha fazla sağlık sorunlarına ve refahın azalmasına yol açabilir.

Yani ay yüzü sağlığınız için doğrudan bir tehlike oluşturmasa da sosyal, zihinsel ve duygusal sonuçlara yol açabilir ve bu da günlük yaşamı bir mücadeleye dönüştürebilir.

Ay yüzünün nedenleri

Ay yüzünün nedenleri belirlenerek tedaviler altta yatan duruma yönelik olabilir. Bir kişinin ay yüzünü geliştirmesinin en yaygın nedenleri şunlardır:

Steroid ilaçlar

Prednizon, deksametazon veya metilprednizolon gibi steroid ilaçlar çeşitli sağlık koşulları için reçete edilir. Ana işlevleri iltihabı azaltmak ve bağışıklık sistemini baskılamaktır. Bu onları inflamatuar ve otoimmün durumlar için potansiyel olarak faydalı kılar. Steroidlerle tedavi edilen bazı yaygın durumlar şunlardır:

Romatizmal eklem iltihabı

Lupus

Enflamatuar barsak hastalığı

Sedef hastalığı

Astım

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı

Adrenal yetmezlik

Oral steroidlerin ay yüzüne neden olma olasılığı daha yüksektir, ancak nadir durumlarda topikal steroidler de bunu yapabilir. Bir çalışma , günde 20 mg oral prednizon ile 12 aylık tedaviden sonra katılımcıların %69'unda lipodistrofi (yüz dahil vücudun bazı bölgelerinde yağ artışı) geliştiğini gösterdi.

Steroid dozu da bir fark yaratıyor gibi görünüyor. Bir çalışma, günde 7,5 mg'dan fazla oral prednizon alan hastaların %25'inde, günde 5 mg'ın altında alan hastalarda yalnızca %4,3'e kıyasla, ay yüzünü de içerebilen 'cushingoid' özellikler geliştiğini gösterdi.

Ay yüzü neden uzun süreli steroid kullanımıyla sıklıkla ortaya çıkıyor? Birincisi, steroidler yağın yüz de dahil olmak üzere vücudun belirli bölgelerine yeniden dağıtılmasına neden olur. İkincisi, steroidler iştahın artmasına katkıda bulunarak genel olarak yağ kütlesinin artmasına yol açar. Üçüncüsü, steroidler yüz de dahil olmak üzere vücut dokularında sodyum ve su tutulmasına neden olabilir .

Cushing sendromu

Cushing sendromu, vücutta kortizol adı verilen hormonun aşırı miktarda bulunduğu bir durumu ifade eder. C ortizol, vücudun strese tepki vermesine yardımcı olmak, kan basıncını ve kan şekerini düzenlemek ve uyku-uyanıklık döngüsünü kontrol etmek de dahil olmak üzere birçok role sahip , doğal olarak oluşan bir steroid hormondur.

Cushing sendromunun en yaygın nedeni steroid ilaçların (kortikosteroidler) aşırı veya uzun süreli kullanımıdır. Cushing sendromunda, ay yüzü genellikle 'cushingoid' görünümün diğer özelliklerine eşlik eder; buna, diğerlerinin yanı sıra, manda kamburu olarak da bilinen boynun arkasındaki yağ yastıkçıkları ve karın çevresinde yağ birikimi de dahildir.

Hipotiroidizm

Hipotiroidizm, tiroid bezinizin yeterince tiroksin hormonu üretmediği bir durumdur. Tiroid hormonları birçok fizyolojik sürece dahil olduğundan, hipotiroidizmi olan bir kişi kilo alma, soğuğa karşı artan hassasiyet ve depresyon gibi birçok farklı semptomla karşılaşabilir.

Ay yüzü, hipotiroidizmi olan kişilerde, özellikle de durum yeterli dozda tiroid hormonu replasman ilaçları ile tedavi edilmediğinde veya ilaçlar kesildiğinde ortaya çıkabilir.

Şiddetli veya tedavi edilmemiş hipotiroidizmi olan kişilerde , glikozaminoglikanlar adı verilen karmaşık şeker moleküllerinin yüz de dahil olmak üzere derinin altında toplandığı ve potansiyel olarak şişmeye yol açan bir cilt rahatsızlığı olan miksödem gelişebilir .

Diyabet, insülin tedavisi ve kilo alımı

Tip 2 diyabet , yüzde aşırı yağlanmaya neden olabilen obezite ile güçlü bir şekilde ilişkilidir . İnsülin tedavisi de kilo alımına neden olabilir . Bunun birkaç nedeni olabilir; bunlardan biri iştah uyarımı üzerindeki etkisidir. Artan açlık, aşırı kalori tüketimine yol açarak kilo alımına katkıda bulunabilir.

Polikistik over sendromu

Polikistik over sendromu (PKOS), kadınları etkileyen karmaşık bir tıbbi durumdur. Bu bozuklukta yumurtalıklar yüksek miktarda androjen üreterek adet düzensizliği, sivilce ve vücutta aşırı kıllanma gibi semptomlara neden olur. Kesin mekanizmalar belirsiz olmasına rağmen, hormonal dengesizlikler, obezite, insülin direnci ve potansiyel olarak diyabete yol açan semptomlar, PKOS'lu kadınların bazen ay yüzüne sahip olmasının nedenleri olabilir.

Kim ay yüzünü geliştirme riski altındadır?

Yukarıda belirtilen koşullar altında kimin ay yüzünü geliştirip kimin geliştirmeyeceği nispeten belirsizdir.

Uzun süreli prednizon tedavisi alan 88 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada, aşağıdaki risk faktörleri bazı hastalarda ay yüzü gelişimine yatkınlık yaratmıştır: kadın cinsiyet, 50 yaş altı, başlangıçta yüksek vücut kitle indeksi ve yüksek kalori alımı. Ancak bu küçük bir çalışma olduğu için kesin sonuçlara varmak mümkün değil.

Ay yüzünün yanlış teşhisi

Ay yüzüyle karıştırılabilecek başka koşullar da vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir ancak bunlarla sınırlı değildir:

Enfeksiyonlar . Göz enfeksiyonları (konjonktivit), sinüsler (sinüzit), cilt (selülit) veya diş enfeksiyonları yüzde şişmeye neden olabilir. Genellikle bunlara kızarıklık, ağrı veya ateş gibi başka özellikler de eşlik eder.

Alerjik reaksiyonlar . Belirli gıdalara , maddelere veya ilaçlara karşı alerjiler yüzün hızla şişmesine neden olabilir. Bununla birlikte, şişlik tipik olarak gözleri ve dudakları da kapsamakta olup, görünüşünü ay yüzünden ayırmaktadır.

Üstün vena kava sendromu . Bu, superior vena kava adı verilen bir damarın tıkandığı ve kanın baştan ve boyundan çıkmasının engellendiği nadir bir durumdur. Genellikle yüzün rengi değişir ve genişlemiş boyun damarları, öksürük ve kol şişmesi gibi başka semptomlar da mevcuttur.

Polisitemi vera . Bu, çok fazla kırmızı kan hücresinin mevcut olduğu ve kanın kalınlaşmasına ve yavaş akmasına neden olan nadir bir kan bozukluğudur. Bu yüz kızarmasına yol açar.

Tedavisi farklı olduğundan ay yüzünü benzer görünen durumlardan ayırmak hayati önem taşır. Ay yüzü tehlikeli değildir ancak enfeksiyonlar veya alerjik reaksiyonlar gibi diğer durumlar, derhal tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir.

Ay yüzünden nasıl kurtulurum?

Ay yüzünün tedavisi altta yatan durumun çözülmesini içerir . Ay yüzü yalnızca başka bir durumun belirtisi olduğundan amaç, buna neden olan şeyi ele almaktır.

Ay yüzü için tıbbi tedavi

Steroid ilaçlarının uzun süre kullanılmasıyla ilişkili ay yüzü, steroidlerin yavaş yavaş kesilmesi veya daha düşük bir dozajın denenmesiyle giderilebilir. Bu, doktorunuz tarafından yakından denetlenmeli ve yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabileceğinden steroidler asla aniden kesilmemelidir. Ay yüzünün düzelmesi, steroidler kesildikten sonra haftalar, hatta aylar alabilir.

Ay yüzünün bir nedeni olan hipotiroidizmin tedavisi genellikle doğal olarak oluşan tiroid hormonunun sentetik bir versiyonu gibi davranan levotiroksin adı verilen bir ilacın alınmasını içerir.

Diyabet, insülin tedavisi veya PKOS ile ilişkili ay yüzünün tedavisi için özel bir tıbbi tedavi mevcut değildir. Tipik olarak, bunlar yaşam tarzı değişiklikleri kullanılarak giderilir.

Ay yüzü için yaşam tarzı değişiklikleri

Düzenli egzersiz yapmak, yüz de dahil olmak üzere kilo alımını sınırlamanın önemli bir yoludur. Yüzdeki yağları bölgesel olarak azaltmak mümkün olmasa da vücudun her yerinde kilo vermek ay yüzünü de azaltacaktır. Haftada 150 dakika orta yoğunlukta aerobik egzersiz ve iki gün direnç antrenmanı yapmayı hedeflemeye çalışın.

Sağlıklı bir diyeti sürdürmek, kilo verme yolculuğunu desteklemenin başka bir yoludur. Meyveler, sebzeler ve yağsız etler açısından zengin bir diyet tüketin ve yüksek oranda işlenmiş gıdaları, şekerleri ve alkolü sınırlayın. Tuz alımınızı günde 2.300 mg'ın altına düşürmek aynı zamanda ay yüzünü de azaltabilir çünkü tuz vücudunuzun suya tutunmasına neden olur ve bu da yüzünüzde birikebilir.

Sulu kalmak ay yüzünü azaltmak için başka bir stratejidir. Susuz kaldığınızda vücudunuz, çok fazla tuz tükettiğinizde olduğu gibi, fazla sıvıyı tutar.

Ay yüzü için ev ilaçları

Tedavi, yüzdeki yağ veya sıvı birikiminin miktarını azaltmak için altta yatan nedeni hedeflemeyi içerdiğinden, ay yüzünü azaltmaya yönelik doğal tedaviler konusunda önemli bir araştırma yoktur.

Bazı araştırmalar, ashwagandha bitkisinin veya A vitamini türevi retinoik asidin vücuttaki kortizol seviyelerini azaltabildiğini göstermektedir. Ancak bunun vücutlarında yüksek kortizol seviyesi olan kişilerde ay yüzünün iyileştirilmesinde önemli bir faktör olup olmadığı belirsizdir.

Ay yüzü nasıl önlenir

Diyet ve egzersiz yoluyla sağlıklı bir kiloyu korumak gibi yaşam tarzı stratejileri, steroid ilaçların neden olduğu ay yüzü gelişme şansını azaltabilir. Doktorunuza danışarak mümkün olan en düşük steroid dozunu kullanmak (eğer almanız gerekiyorsa) ay yüzü gelişme olasılığını azaltır. Yüzünüzde şişlik fark etmeye başladığınızda mümkün olan en kısa sürede doktorunuza bildirin, çünkü alternatif tedaviler önerebilirler. Hipotiroidiniz varsa, tiroid ilaçlarınızı reçete edildiği gibi almak da ay yüzünü önlemede önemli bir adımdır.

Ne zaman profesyonel yardım alınmalı

Neyse ki ay yüzü hayati tehlike oluşturan bir durum değil . Bununla birlikte, ay yüzünü taklit eden daha ciddi bir rahatsızlığınız olduğunu gösteren aşağıdaki semptomları yaşarsanız derhal tıbbi yardım almalısınız:

Aniden ortaya çıkan, ağrıya neden olan veya şiddetli olan yüz veya kol şişmesi

Nefes almada zorluk veya azalma

Göğüs ağrısı

Karışıklık veya zayıflık

Ateş, kızarıklık veya hassasiyet gibi enfeksiyon belirtileri

Duruma bağlı olarak doktorunuzun, altta yatan sorunu (enfeksiyon, alerjik reaksiyon, superior vena kava sendromu gibi bir kan damarı sorunu veya tehlikeli derecede düşük tiroid hormon düzeyi) çözmek için derhal ilaç vermesi gerekebilir.

Randevunuza hazırlanmak için ay yüzünüzün ne zaman başladığını ve yakın zamanda başladığınız herhangi bir ilaçla örtüşüp örtüşmediğini not edin. Kapsamlı bir ilaç geçmişinin yanı sıra, doktorunuz size yaşadığınız diğer semptomları da sorabilir ve ay yüzünüzün kökeninde olabilecek sağlık koşullarının varlığı açısından sizi değerlendirebilir.

Ay yüzünüz olabileceğinden endişeleniyorsanız, yalnız olmadığınızı bilin. Uzun süre steroid alan kişilerin yarısından fazlasında yüzde şişlik ve şişkinlik gelişebilir ve bu durum Cushing sendromu, diyabet, obezite, hipotiroidizm ve PCOS'lu kişileri etkileyebilir. Kilonuzu yöneterek ve endişeleriniz hakkında doktorunuzla konuşarak ay yüzünüze hitap etme yetkisine sahip olabilirsiniz.

Ay yüzü tam olarak nedir?

Ay yüzü, yüzde yağ veya sıvı birikerek dolunayı andıran kabarık, yuvarlak bir görünüme neden olan bir semptomdur. Altta yatan bir hastalığın belirtisi veya bazı ilaçların yan etkisi olabilir.

Ay yüzüne ne sebep olur?

Ay yüzünün en yaygın nedeni prednizon gibi steroid ilaçlarla uzun süreli tedavidir. Ayrıca Cushing sendromu veya hipotiroidizm gibi hastalıklar da ay yüzüne neden olabilir. Ancak bu koşullara sahip herkesin ay yüzü geliştirmediğini unutmayın.

PKOS ay yüzüne neden olabilir mi?

Evet , PKOS ay yüzüne neden olabilir. Bunun neden oluştuğunun ardındaki mekanizmalar belirsizdir. PKOS'lu hastaların ortak özellikleri olan diyabet veya insülin direnci ile ilişkili olabilir. Aşırı androjenlere yol açan düzensiz hormon üretimi de rol oynayabilir.

Ay yüzü için etkili tedaviler nelerdir?

Ay yüzü için etkili tedaviler altta yatan nedeni hedef alır. Tıbbi olarak izin veriliyorsa, steroid ilaçların azaltılması veya ortadan kaldırılması yardımcı olabilir. Ay yüzü için etkili ev ilaçları yoktur, ancak uygun beslenme, egzersiz ve sıvı alımı gibi yaşam tarzı değişikliklerinin tümü yardımcı olabilir.

Ay yüzünün gelişmesini engellemenin yolları var mı?
Ay yüzünü önlemenin kesin bir yolu yoktur çünkü bu olumsuz etkiyi kimin geliştireceğini tahmin etmek zordur. Sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi stratejiler ay yüzü gelişme riskini azaltabilir.

Temel çıkarımlar:

Ay yüzü, yağ veya sıvı birikmesi nedeniyle yüzün dolunayı andıran yuvarlak, kabarık bir görünüm alması durumudur.

Ay yüzünün en yaygın nedeni uzun süreli steroid tedavisidir. Diğer nedenler arasında Cushing sendromu, hipotiroidizm, diyabet, obezite ve polikistik over sendromu gibi hastalıklar yer alabilir.

Ay yüzü enfeksiyonlarla, alerjik reaksiyonlarla veya yüzde kızarıklık ve şişmeye neden olabilecek diğer nadir durumlarla karıştırılmamalıdır.

Ay yüzü için en etkili tedavi, durumun altında yatan nedeni ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Yaşam tarzı değişiklikleri ay yüzünün azaltılmasına yardımcı olabilir, ancak sorunun kökenine inmezler.