Aşırı Beyin Büyümesi Otizm Şiddetindeki Farklılıkları Açıklayabilir

TAKİP ET

Araştırmacılar, otistik bir çocuğun beyninin belirli bölümlerinin hamilelik sırasında daha hızlı büyüdüğünü ve en fazla büyümeye sahip olanların aynı zamanda daha ciddi sosyal ve dil sorunları yaşadığını öne sürüyor.

Araştırmacılar, otistik bir çocuğun beyninin belirli bölümlerinin hamilelik sırasında daha hızlı büyüdüğünü ve en fazla büyümeye sahip olanların aynı zamanda daha ciddi sosyal ve dil sorunları yaşadığını öne sürüyor.

Otizm spektrum bozukluğu (ASD) insanları farklı şekilde etkiler. Bazı otistik bireyler çok az yardıma ihtiyaç duyarken, diğerleri daha ciddi zorluklarla karşılaşıyor ve önemli miktarda desteğe ihtiyaç duyuyor.

DSM-5 tanı kriterleri bu şiddet spektrumunu üç seviyeye sınıflandırır:

Seviye 1 otistik kişiler, sosyal etkileşimler ve organizasyon becerileri gibi konularda "desteğe ihtiyaç duyarlar" ve esnek olmayan davranışlarda ve faaliyetler arasında geçiş yapmada zorluk yaşayabilirler.

Seviye 2 otistik bireyler, dil ve sosyal iletişimle ilgili daha fazla zorluk nedeniyle günlük aktiviteler sırasında "önemli ölçüde desteğe ihtiyaç duyarlar" ve kendi kendini düzenlemede daha fazla zorluk yaşayabilirler.

Seviye 3 otistik kişiler, sözlü ve sözsüz iletişimdeki önemli zorluklar, değişimle baş etmede aşırı zorluklar ve daha belirgin tekrarlayan davranışlar nedeniyle başkalarından "çok önemli bir desteğe ihtiyaç duyar".

Ancak her seviyedeki otistik bireyler aynı değildir; çünkü her kişinin kendine has güçlü yönleri ve zorlukları vardır.

Bilim insanları otizmin bir semptom ve davranış yelpazesi olduğunu anlasa da, otizmli ve otizmli olmayan insanlar arasındaki nörobiyolojik farklılıkları yeni yeni kavramaya başlıyorlar .

Şimdi, California San Diego Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma, bu farklılıkların daha fazlasını ortaya çıkardı ve keşfettikleri şey, otizmin neden bir spektrum bozukluğu olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir.

Otizmli çocuklarda beyin gelişimi

Moleküler Otizm dergisinde yayınlanan çalışmada bilim insanları, OSB'li 10 küçük çocuğun kan bazlı kök hücrelerinden beyin kortikal organoidleri (BCO'lar) veya fetal korteks modelleri oluşturdu. Beynin korteksi hamileliğin erken döneminde gelişmeye başlar ve düşünme, hafıza ve duygular gibi bilişsel işlevlerde rol oynayan sinir hücrelerinden oluşur.

Ekip ayrıca altı otistik olmayan küçük çocuğun kök hücrelerini kullanarak organoidler yarattı.

Otistik çocuklardan elde edilen BCO'ların, otistik olmayan gençlerden elde edilenlerden yaklaşık üç kat daha hızlı büyüdüğünü buldular. Dahası, otistik bir çocuğun BCO'larının boyutu, otizmli olmayan çocuklardan elde edilenlerden yaklaşık %40 daha büyüktü.

Araştırmacılar, BCO boyutunu semptomlar ve davranışlarla karşılaştırdıklarında, BCO ne kadar büyük olursa, çocuğun büyüdükçe dil ve sosyal semptomlarının da o kadar şiddetli olduğunu keşfettiler. Üstelik beyin taramaları, daha büyük BCO'lara sahip küçük çocukların duyusal, dil ve sosyal işlevlerle bağlantılı beyin alanlarının da daha genişlemiş olduğunu gösterdi.

Sanford Kök Hücre Enstitüsü (SSCI) direktörü Ph.D. Alysson Muotri, "Derin otizmli küçük çocukların beyin organoidlerinde daha fazla hücre ve bazen daha fazla nöron bulunduğunu bulduk - ve bu her zaman en iyisi değil" dedi. ) Entegre Uzay Kök Hücre Orbital Araştırma Merkezi, bir haber bülteninde .

BCO aşırı büyümesi hamileliğin erken aşamalarında başladığından, bilim adamları bunun neden oluştuğunu araştırmayı ve etkisini azaltmak için stratejiler geliştirmeyi umuyorlar.

Tıp Fakültesi Sinir Bilimleri Bölümü'nde profesör olan ortak çalışmanın yazarı Eric Courchesne, "Otizmin temel belirtileri sosyal duygulanım ve iletişim sorunlarıdır" dedi. "Bu zorlukların altında yatan nörobiyolojik nedenleri ve ne zaman başladıklarını anlamamız gerekiyor."