Apple, Gizliliğe Dayalı Yapay Zeka Deneyiminde Her Şeyi Bir Araya Getiriyor

TAKİP ET

Apple'ın bu hafta başında gerçekleştirdiği bu yılki Dünya Çapında Geliştirici Konferansı öncesinde yapay zeka, çoğu tüketici için yapay zeka anlamına geliyordu. Klasik Apple benzeri tarzda, artık Cupertino merkezli şirketin yapay zekayı "Apple Intelligence" olarak yeniden tanımlamak istediğini biliyoruz.

Apple'ın bu hafta başında gerçekleştirdiği bu yılki Dünya Çapında Geliştirici Konferansı öncesinde yapay zeka, çoğu tüketici için yapay zeka anlamına geliyordu. Klasik Apple benzeri tarzda, artık Cupertino merkezli şirketin yapay zekayı "Apple Intelligence" olarak yeniden tanımlamak istediğini biliyoruz.

Apple, karmaşık teknolojileri sıradan insanlara etkili bir şekilde aktarma konusundaki becerisini sürekli olarak kanıtladı. WWDC'de şirket , yapay zekadaki bu son gelişmeleri platform çapında yazılımına nasıl dahil edeceğini açıkça ifade etti.

Bazı tüketiciler, örneğin akşam yemeği partisi menüsü oluşturma gibi çok abartılı görevlerin ötesinde yapay zekanın kullanılması konusunda şüpheci davranıyor. Bu kullanıcılar için (ki bu, boyut açısından önemsiz bir kitle değildir), bu kullanım örnekleri dünyayı değiştirecek yenilikler değildir.

Artık, Apple Intelligence destekli bir Siri, hatırlayamadığınız bir yere kaydedilen bilgileri almak veya bir uçuşun durumunu kontrol etmek için uygulamalar, e-postalar ve kısa mesajlar arasında arama yapabildiğinde işler çok daha ilginç hale geliyor. Örneğin Siri, bir e-postadaki uçuş ayrıntılarını web'den gelen gerçek zamanlı güncellemelerle çapraz referanslayarak yapay zekanın pratik bir uygulamasını vurgulayacak.

Daha Fazla Biftek, Daha Az Cızırtı

Rakipler zaten birkaç yeni özelliği ortaya çıkarmıştı; Geçen ayki geliştirici konferansı sırasında Google, Apple'ın açılış konuşmasında açıkladığı şeye çarpıcı biçimde benzeyen bir fotoğraf arama işlevini tanıttı. Yine de gösteri, iPhone üreticisinin kendi donanımı üzerinde en son teknolojiyi sergilerken rakip teknoloji firmalarına göre önemli bir avantajı olduğunu hatırlatan faydalı bir şey oldu.

Bu prizmadan bakıldığında Apple Zekası şimdiye kadar görülmemiş bir şekilde birdenbire hayata geçiyor. Tam tersine, Sundar Pichai'nin son Google I/O sunumu genel izleyici kitlesine yönelik olduğundan çok daha teknik göründü.

Asıl soru, Apple'ın gösterdiklerinin ne kadarının tüketici harcamalarının artmasına yol açacağı ve Eylül ayında iPhone 16'nın beklenen duyurusuna kadar bir cevap alamayacağız. Eski iPhone kullanıcılarının, yeni AI destekli yeteneklerini kullanabilmeleri için iPhone 15 Pro veya Pro Max'e yükseltme yapmaları gerekiyor. Ancak AI, Apple Silicon kullanan daha yeni Mac'lerde ve iPad'lerde de mevcut olacak.

Yapay Zeka Yumuşak iPhone Satışlarını Artırıyor mu?

iPhone satışlarının önceki mali yılda ve bu yılın ilk yarısında azaldığı göz önüne alındığında, bu satışlar üzerindeki herhangi bir etki önemli olacaktır. Bununla birlikte, bu geliştirmelerin, en yeni premium telefon için 1.000 dolardan fazla harcamak istemeyebilecek (tamamen peşin olarak veya çoğu mobil planın şu anda izin verdiği gibi üç yıl boyunca) ve bu ödemelere dikkat etmeyebilecek tipik tüketiciyi ikna edeceğine dair bir garanti yoktur. teknoloji haberleri.

Daha da önemlisi, bu özelliklerin gerçek hayatta WWDC'deki demolarda olduğu gibi çalışıp çalışmadığı hala açık bir sorudur. Apple'ın takdirine göre, WWDC açılış konuşması sırasında verilen çevrimiçi demolar ilgi çekici ve sezgiseldi; bir Apple markasıydı. Yine de tüketicilerin titiz olduğu biliniyor ve bu hala açık bir soru.

Dahası, podcast'lerim sırasında da belirttiğim gibi Apple, Microsoft Copilot benzeri bir çerçeveyi tüm aygıt işletim sistemlerine hızlı bir şekilde kopyalamak için gerekli tüm kaynaklara sahiptir. Sequoia (macOS'e yakında gelecek yükseltme), iOS 18 ve iPadOS 18, Apple'ı övülen ekosisteminin faydalarını artıracak şekilde mükemmel bir şekilde konumlandıracak.


Ayrıca Apple'ın, Apple Intelligence yeteneklerini kullanan çok çeşitli geliştirici araçları sunma yeteneğinin, Apple App Store'a güçlü bir yapay zeka boyutu katacağı da dikkate değer.

Uygulama Amaçları, geliştiricilerin tüketicilerine üretken yapay zeka tabanlı otomasyon sunabilmesi için AI aracısı yeteneklerini etkinleştiren Kısayollara ilgi çekici bir eklentidir. Matter girişimiyle birlikte bu yetenek, çok sayıda uygulama ve sıkıcı kurulumlarla dolu bir bataklık haline gelen akıllı ev uygulamalarına hız kazandıracak.

Gizlilik, Gizlilik, Daha Fazla Gizlilik

Beklendiği gibi Apple, Apple Intelligence'ın temeli olarak gizliliğe öncelik verdi. Ek işlevler ve özellikler cihazda çalışıyor gibi görünüyor (iPhone 15 ve Apple Silicon iPad'ler ve Mac'ler).

Öte yandan şirket, Apple Intelligence'ın Apple Silicon kullanan sunuculara "ölçeklendirilmesini" sağlayan "Private Cloud Compute"u tanıttı. Apple, Apple Intelligence'ın kullanıcı alışkanlıklarını ve tercihlerini anlayarak nasıl daha akıllı hale geldiğini ancak bu bilgilerin gizli tutulduğunu gururla anlattı. Zekanın çoğu doğrudan cihazınızda gerçekleşir.

Yine de Apple, süper karmaşık görevler için ekstra işlem gücü kullanırken bile gizliliğinizi koruyan benzersiz bir bulut sistemi kullanacak. Bu büyük bir taahhüt ve Apple belirli ayrıntılar sağlamadı.

Bazı yayınlar OpenAI'nin üretken araç setinin Apple Intelligence'ın temeli olduğunu iddia etse de, gen AI modellerinin veya hizmetlerinin sistemi destekleyip desteklemediği hala belirsiz. OpenAI'den, Apple Intelligence'ın birincil "tedarikçisi" yerine "dünya modeli"nin ortağı olarak bahsedildiği için (bu da Elon Musk'ı üzecek şekilde), bu modellerin yalnızca Apple'a özel olabileceği anlaşılıyor.

Demolar, ChatGPT'nin ücretsiz olarak ve büyük olasılıkla aynı kullanım koşulları altında, Apple işletim sistemleri ve uygulamalarına daha geniş entegrasyonla sunulacağını gösteriyor. Apple buna GPT-4o'nun macOS uygulamasına benzer bir eklenti sürümü gibi yaklaşıyor gibi görünüyor.

Şirketin gizliliğe verdiği önem, Apple Intelligence'ın bu özelliklerini desteklemenin artan maliyetinin kârlılıktan daha önemli olduğunu doğruluyor gibi görünüyor. Apple, Apple Intelligence ücretlerinin iCloud üyelik gelirinden mi karşılandığını yoksa bireysel cihazlara mı aktarıldığını belirtmedi. Eğer bu doğruysa bu, Apple dışındaki birçok üçüncü taraf yapay zeka sağlayıcısını etkileyecek yeni bir iş modeli sorunudur.

Apple Intelligence mimarisinin, cihazlar arasında bağlamsal sürekliliği sağlarken gizlilik ve güvenliği nasıl koruduğu belirsizdir. Ancak bu, doğrudan Apple'ın kişiselleştirilmiş ve harici bir yapay zeka deneyimi yürütmeye yönelik çatallı stratejisine gidiyor.

Apple'ın tüm bunları nasıl yöneteceği hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacımız var ancak bu, şüphesiz Apple'ı Microsoft ve Google gibi rakiplerden farklılaştıracak bir strateji.

Apple'ın önemli akıllı telefon pazar payı, Apple Intelligence yeteneğini uygulama yeteneğini önemli ölçüde artırıyor. Geniş ve sadık bir kullanıcı tabanıyla Apple, yapay zeka algoritmalarını iyileştirmek ve geliştirmek için kapsamlı veriler toplayarak daha kişiselleştirilmiş ve verimli kullanıcı deneyimleri sağlayabilir.


iPhone'ların yaygın şekilde benimsenmesi, yapay zeka özelliklerinin cihazlar arasında sorunsuz bir şekilde entegre edilmesi ve uyumlu bir ekosistemin desteklenmesi için sağlam bir platform sağlıyor. Bu pazar hakimiyeti aynı zamanda üst düzey yetenekleri de cezbediyor ve yapay zeka araştırma ve geliştirmesine önemli yatırımları teşvik ederek Apple'ın yapay zeka alanındaki ilerlemelerini daha da ileriye taşıyor.

Yapay zeka sihir vaat etti; bunun yerine sıklıkla kusurludur ve öncelikle az sayıda görev için değerlidir. Çoğu tüketiciyi şüpheci oldukları için suçlamak zor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, Amerikalıların %10'undan azının her gün ChatGPT kullandığını gösteriyor.

OpenAI, yılın başlarında chatbotunun daha konuşkan bir versiyonunu duyurmuştu ancak şirketin bahsettiği özelliklerin çoğuna sahip değildi. Buna ek olarak Google, bu yılki yüksek profilli başarısızlıkların ardından AI görüntü oluşturucusunu ve AI destekli arama sonuçlarını küçülttü. Amazon geçen yıl, henüz piyasaya sürülmemiş, hataya açık, AI ile yükseltilmiş bir Alexa'yı gösterdi. Bu hatalar Apple'ın hatası değil ve şirket genellikle ürünleri cilalanmadan önce piyasaya sürmekten çekiniyor.

Ancak Apple ve diğer şirketler yapay zeka uzmanlıklarını yatırımcılara, çalışanlara ve iş ortaklarına gösterme konusunda büyük bir baskı altında. Şüpheciler, yapay zekanın gerçekten tüketicileri hedef alıp almadığını veya bunun çoğunlukla kurumsal bir kişisel çıkar oyunu olup olmadığını sorgulayabilir.

Bütün bunları bir kenara bırakırsak iyimser olma eğilimindeyim ve bunun nasıl sonuçlanacağını sabırsızlıkla bekliyorum. WWDC24'te duyurulan her şeyin ilk beta testçisi olacağım ve kullanışlılığını, sezgiselliğini ve gizlilik korumalarını değerlendirmeye odaklanacağım. Bizi izlemeye devam edin.