Alzheimer ile ilgili erken şikayetler

TAKİP ET

Yeni araştırmalar, hafıza sorunlarının erken belirtilerini bildiren kişilerin beyinlerinde halihazırda yüksek düzeyde amiloid plak ve tau düğümlerine sahip olabileceğini öne sürüyor.

Yeni araştırmalar, hafıza sorunlarının erken belirtilerini bildiren kişilerin beyinlerinde halihazırda yüksek düzeyde amiloid plak ve tau düğümlerine sahip olabileceğini öne sürüyor.

Alzheimer Hastalığı teşhisine giden yol genellikle yakın zamanda öğrenilen bilgileri hatırlamakta güçlük çekmek veya randevuları veya sıradan ev eşyalarının adlarını unutmak gibi hafif hafıza kaybı belirtileriyle başlar. Hatta bu sorunları yaşayan kişiler hafızalarıyla ilgili olarak başkalarına şikayette bile bulunabilirler.

Bireyin eşi veya ailesi de hafıza ve düşünmede hafif değişiklikler fark edebilir. Yine de Alzheimer için standart testler kişinin bu aşamada normal bilişsel işlevlere sahip olduğunu gösterebilir.

Bilim insanları, Alzheimer ve demans hastalığını erken dönemde tedavi etmenin hastalığın ilerleme hızını yavaşlatmak açısından önemli olduğuna inanıyor . Bununla birlikte, sağlık hizmeti sağlayıcıları genellikle kişiye bilişsel testler ve beyin taramaları yoluyla teşhis konulana kadar tedaviye başlamazlar.

Bellek sorunlarının erken belirtileri ile klinik teşhis arasındaki zaman aralığını kapatmak, Alzheimer hastası bir kişinin mümkün olduğu kadar erken tedavi almasını sağlayabilir.

Amerikan Nöroloji Akademisi'nin tıp dergisi Neurology'nin çevrimiçi sayısında 29 Mayıs'ta yayınlanan bir çalışmada , Mass General Brigham'dan bilim adamları, bireylerden ve aile üyelerinden erken hafıza sorunlarıyla ilgili şikayetlerin Alzheimer ile ilişkili beyin değişiklikleriyle bağlantılı olup olmadığını araştırdılar. .

Eğer öyleyse, hastalığın daha erken tespit edilmesine yol açabilir.

Erken hafıza sorunları ve Alzheimer biyobelirteçleri

Araştırmayı yürütmek için ekip, teşhis edilebilir bilişsel bozukluğu olmayan, ortalama yaşı 72 olan 675 yetişkini işe aldı. Her katılımcıya amiloid plakları ve tau düğümlerini tespit etmek için beyin taraması yapıldı; bu da Alzheimer gelişme riskinin arttığını gösterebilir.

Katılımcılar ve çocukları, eşleri veya yakın arkadaşları da kendilerinin veya sevdiklerinin herhangi bir hafıza sorunu fark edip etmediğini belirlemek için anketler doldurdu. Daha yüksek puan daha fazla hafıza ve düşünme problemine işaret ediyordu.

Taramalar, katılımcıların %60'ının beyinlerinde yüksek amiloid plak düzeylerinin olduğunu gösterdi. Anket sonuçlarını inceledikten sonra araştırma ekibi, daha yüksek puanlara sahip bireylerin daha yüksek amiloid plak düzeylerine sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu buldu.

Dahası, bilim insanları beyin taramalarında tau yumaklarını araştırdıklarında, tau yumakları yüksek düzeyde olan katılımcıların, özellikle de daha fazla amiloid plakları olanların, hafıza anketinde daha yüksek puanlar aldığını keşfettiler. Sevdiklerinin yanıtları da daha yüksek puan aldı.

Çalışmaya katılanlar öncelikle yüksek eğitimli beyaz bireylerdi, dolayısıyla sonuçların diğer gruplarda aynı olup olmayacağı belli değil. Ancak araştırmacılara göre bu bulgular, yaşlı bireylere hafıza sorunları hakkında soru sormanın hastalığın daha erken teşhis edilmesine yardımcı olabileceğini ve bunun da erken tedaviye yol açabileceğini öne sürüyor.

Brigham ve Kadın Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden çalışmanın ortak yazarı Rebecca E. Amariglio, "Alzheimer hastalığına bağlı beyindeki değişikliklerin, hastalar doktor tarafından tespit edilen klinik semptomları göstermeden çok önce başladığını artık anlıyoruz" dedi. Hastanede bir basın açıklaması yapıldı . "Bireylerin kendilerinin veya yakın bir aile üyesinin, klinik bir ölçüm bilişsel bozulmaya dair kanıt ortaya çıkarmadan önce bile hafızadaki değişiklikleri fark edebildiğine dair artan kanıtlar var."

Bu nedenle araştırmacılar, aile üyelerine sevdiklerinde gözlemledikleri hafıza veya düşünme sorunları hakkında soru sormanın da önemli olduğunu söylüyor; çünkü yanıtlar, bilişsel sorunların ilk başlangıcı ile Alzheimer tanısı arasındaki zaman aralığını kapatmaya yardımcı olabilir.