Alzheimer için yeni kan testi taraması ufukta

TAKİP ET

Yeni bir kan testinin Alzheimer hastalığı taramasında, hatta semptomlar ortaya çıkmadan önce bile oldukça doğru sonuç verdiği görülüyor ve uzmanlar bunun ileriye doğru umut verici bir adım olduğunu söylüyor.

Yeni bir kan testinin Alzheimer hastalığı taramasında, hatta semptomlar ortaya çıkmadan önce bile oldukça doğru sonuç verdiği görülüyor ve uzmanlar bunun ileriye doğru umut verici bir adım olduğunu söylüyor.

Alzheimer hastalığının önemli bir biyobelirteci olan fosforile tau veya p-tau2 adı verilen bir proteini arayan yeni bir kan testi , yeni bir çalışmada "yüksek doğruluk" gösterdi; bu, bunun yakında hastalığı teşhis etmenin daha erişilebilir ve uygun fiyatlı bir yolu olabileceği anlamına geliyor.

Çalışma şunu buldu:kan testi, yüksek beta-amiloid seviyelerinin (Alzheimer'ın başka bir özelliği) belirlenmesinde %96'ya kadar, tau'nun tanımlanmasında ise %97'ye kadar doğru sonuç verdi.Araştırma, İsveç'teki Gothenburg Üniversitesi'nde nörokimya profesörü olan Ph.D. Nicholas Ashton tarafından yürütüldü ve Pazartesi günü JAMA Nöroloji'de yayınlandı.

NYU Long Island Tıp Fakültesi'nden doçent ve tıp fakültesi üyesi Dr. Alison Reiss, "Beyne kolayca biyopsi yapabilseydik, mikroskop altına bakabilir ve sinir hücrelerinin içinde ve çevresinde yanlış katlanmış protein birikimlerini görebilirdik" diyor. Amerika Alzheimer Vakfı'nın (AFA) Tıbbi, Bilimsel ve Bellek Tarama Danışma Kurulu üyesi.

"Bu bize tıpkı akciğer, meme veya cilt kanserini mikroskop altında görebildiğimiz gibi tanı koyacaktır. Ancak incelemek üzere beynin bir parçasını çıkaramadığımız için Alzheimer hastalığını teşhis etmenin başka yollarını bulmalıyız" diyor Reiss, Healthnews'e .

Farklı Alzheimer testlerini yıkmak

Alzheimer şu anda, Alzheimer hastalığına işaret eden belirli beyin bölgelerinde glikoz metabolizmasının azaldığını gösteren PET taramaları kullanılarak teşhis edilebiliyor ancak Reiss, bunların çok pahalı olduğunu ve intravenöz enjeksiyon gerektirdiğini söylüyor. Hastalık ayrıca, omurilik sıvısından alınan beyin omurilik sıvısı (BOS) kullanılarak da teşhis edilebilir ve bu sıvı daha sonra amiloid-beta ve/veya tau açısından incelenir, ancak bu invaziv bir prosedürdür.

Quest Diagnostics geçen yıl beta-amiloid seviyelerini değerlendiren bir kan testi yayınladı , ancak şirket bunun yalnızca birinin hastalığa yakalanma riskini değerlendirmeye yardımcı olmayı amaçladığını söylüyor ve Reiss bunun CSF testi kadar "doğru olmadığını" söylüyor.

Reiss, "Tau'nun kan testleri çığır açıcı" diyor. “Dr. Ashton ve grubu bunu bulduKandaki fosforile Tau 217'yi tespit eden bir sistem, Alzheimer hastalığı riski taşıyan kişileri tespit etmede mükemmel ve maliyet veya yayılma dezavantajları olmadan PET taramaları veya BOS amiloidi kadar iyi."

ALZpath pTau217 tahlili adı verilen test ticari olarak yapılmaktadır ve kolayca erişilebilir durumdadır. Şu anda yalnızca araştırma amaçlı olarak mevcut olsa da, yakın zamanda kamuoyuna sunulması bekleniyor. Reiss'e göre test "non-invaziv, gerçekleştirilmesi daha kolay, daha az maliyetli ve doğrudan doktorun muayenehanesinde yapılabilir."

Alzheimer'da erken teşhisin önemi

Reiss, 6,7 milyon Amerikalıyı etkileyen Alzheimer hastalığının tedavisinin bulunmadığını ve bu nedenle erken teşhisin özellikle önemli olduğunu açıklıyor. Alzheimer ilerledikçe çok fazla hasar oluştu ve birçok sinir hücresi öldü. Bu hasarın onarılması mümkün değildir.

Bilim insanları bu nedenle çabalarını beyin tahribatını önlemek ve mümkün olduğu kadar çok işlevi korumak için erken kullanılabilecek tedaviler geliştirmeye odaklıyorlar , ancak erken teşhis bu yaklaşımın işe yaraması için çok önemli.

Leqembi de dahil olmak üzere bazı ilaçlar yakın zamanda Alzheimer hastalığının erken evresini tedavi etmek için FDA onayları aldı. Çalışmalar, Leqembi'nin Alzheimer'ın erken evrelerinde hastaların bilişsel gerilemesini etkili bir şekilde yavaşlattığını gösterdi.

Reiss, "Tau 217 kan testi gibi araçların erken Alzheimer hastalığını veya hafif bilişsel bozukluğu tespit etmesini ve böylece hemen müdahale edebilmemizi istiyoruz" diyor. "Tedavilerimiz şu anda sınırlı olsa da, alan hızla ilerliyor ve ufukta daha iyi tedaviler için umut var."